Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Επιτροπή Περιφερειών

Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Επιτροπή Περιφερειών, υπό την προεδρία του Προέδρου της, κυρίου Εμμανουήλ Κόνσολα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Το Δημογραφικό από τη σκοπιά της Ελληνικής Περιφέρειας.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε κύριε Υπουργέ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι πριν από λίγο άδραξα την ευκαιρία και στο άλλο νομοσχέδιο σε ότι αφορά το πολεοδομικό και το χωροταξικό δεν έχει σημασία που το κάναμε εμείς ως Ελληνική Λύση. Έκανα μία πρόταση στο εθνικό κοινοβούλιο και σε αυτό μπορεί να πιέσει και η Υπουργός, προς τον Πρόεδρο της Βουλής τον κύριο Τασούλα να έρθει λοιπόν στη Βουλή και να συζητηθεί το δημογραφικό να ακουστούν όλες οι απόψεις, όλα τα κόμματα, να παρθούν αποφάσεις και σε αυτό ήταν θετικός ο κ. Τασούλας .

Άρα, λοιπόν είναι ευκαιρία κύριε Υπουργέ μου να την προκαλέσουμε αυτή τη συζήτηση, ως εκτός ημερήσιας διάταξης δεν ξέρω πώς θα το βάλετε θεσμικά και κοινοβουλευτικά να γίνει και να είναι μια μακρά συζήτηση επιτέλους αν θέλει στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο, ο πολιτικός κόσμος να συνδράμει σε αυτό που λέμε δημογραφικό που είναι το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα  τούτη την ώρα στη χώρα. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό.

 Έτσι λοιπόν θα πρέπει να ακουστούν προτάσεις και από τα κόμματα να υπάρχει δέσμευση, ένα κοινωνικό νομοθετικό αν μπορεί να γίνει κοινοβουλευτικό πλαίσιο, για να σηματοδοτήσει αν θέλετε για τις επόμενες γενεές και να βάλει ένα ισχυρό ογκόλιθο όσο μπορεί, γιατί μόνο αν κοιτάξει κάποιος τα νούμερα πραγματικά μας τρομάζουν. Αυτή τη στιγμή αν δει κάποιος όπως όλες τις επιστήμες την ιστορία του δημογραφικού, πραγματικά θα εντυπωσιαστεί. Το δημογραφικό η ιστορία λέει ξεκινά από το 1821 είναι μια παλιά θα λέγαμε αμαρτία και πληγή όπου μέχρι το 1910 υπήρχε μια μείωση πληθυσμού ή τουλάχιστον εν πάση περιπτώσει δεν υπήρχε αύξηση πληθυσμιακής στη χώρα.

               Από το 1910 μέχρι το 1980 τα στοιχεία είναι θετικά αλλά από το 1980 και μετά είναι δραματική η εξέλιξη. Πραγματικά δραματική.

Αυτή τη στιγμή αν δει κάποιος τα ασφαλιστικά ταμεία αντιστοιχούν 23 συνταξιούχοι σε 100 εργαζόμενους και ήταν 10 προς 100. Σε λιγότερο από 20 χρόνια η αναλογία θα είναι 34 ως 38 συνταξιούχοι προς 100 εργαζόμενους. Άρα, λοιπόν, ο παραγωγικός ιστός της χώρας μειώνεται δραματικά.

Αν κάποιος ψάξει λίγες ιστορικές οι αρχαίοι ημών, δηλαδή, ο Αριστοτέλης ακόμη είχε επισημάνει το δημογραφικό- για να δείτε ότι η ιστορία είναι παλιά- με εκείνη την περιβόητη φράση: «μια γαρ πληγήν ουχ υπήνεγγενλέειν η πόλις αλλά απόλεττο δια την ολιγανθρωπίαν». Αντιλαμβάνεστε ότι οι αρχαίοι είχαν εντοπίσει το δημογραφικό.

 Τι πρέπει να γίνει, επί της ουσίας. Κατ’ αρχάς η συνάδελφος από το Κομμουνιστικό Κόμμα το επεσήμανε πολύ σωστά: πρέπει να βοηθηθεί η γυναίκα εργαζόμενη και δη η μονογονεϊκή οικογένεια. Αν μπορεί το κράτος, κυρία Υπουργέ μου, να παρέμβει δεν ξέρω με ποιον τρόπο τουλάχιστο ο εργοδότης να είναι υποχρεωμένος να βοηθάει τη γυναίκα που είναι σε μονογονεϊκή οικογένεια, σε ό,τι αφορά το ωράριο για παράδειγμα. Να έχει ένα συνεχές ωράριο στα σούπερ μάρκετ, λέω, να μην είναι το «σπαστό» για να μπορεί να δει το παιδί της ,είναι μία και πρέπει να το φροντίσει.

Άρα, λοιπόν πρέπει να παρέμβουμε κοινωνικά να χωρίς να διαταράξουν και να αλλάξουμε την υφή της αγοράς αλλά εκεί που μπορούμε να πιέσουμε, και εσείς ως κυβέρνηση, ο πολιτικός κόσμος, να υπάρχει μία ανθρωποκεντρική ευαισθησία κοινωνικού περιεχομένου στον ίδιο τον εργοδότη, ώστε να βοηθάει τη γυναίκα εργαζόμενη και δη τη μονογονεϊκή και την πολύτεκνη γυναίκα κι όλες τις γυναίκες πάνω σε αυτό το κομμάτι.  Διότι, από τότε που βγήκε η γυναίκα στην αγορά εργασίας βιολογικά καταρχάς μέχρι και το 1990 αν δει κάποιος ή ηλικίες τεκνοποίησης γυναικών ήταν 26 μέχρι 32 έτη και έχει πάει από 34 μέχρι 40.

Στο, δε, Στρατό, έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Έχουμε μείωση μέχρι και 3.000 στρατιώτες το χρόνο. Αυτή τη στιγμή ο εν ενεργεία στρατός μας είναι λιγότερος κατά 15.000 άνδρες και γυναίκες που χρειάζεται. Άρα, βλέπετε ότι είναι τρομακτικά τα νούμερα.

Οι παλιννοστούντες τη δεκαετία του ‘90 φέρανε με ισοσκελισμό κατά 294.000 που ήρθαν για να έχουμε κάπου ισοσκελισμένο γεννήσεις και θανάτους. Αλλά όταν πριν από 10  και 15 χρόνια είχαμε 150.000 γεννήσεις το χρόνο και έχουν πέσει στις 90.000 αντιλαμβάνεστε γιατί τεράστιο πρόβλημα μιλάμε.

Επίσης, τα ζευγάρια δεν βοηθούνται ως θα πρέπει για τις λεγόμενες εξωσωματικές που είναι μια λύση και αυτή, η ιατρική έχει προχωρήσει. Είναι επίπονη η διαδικασία χρονοβόρα, κοστοβόρα, αγχωτική και πρέπει να βοηθηθούν.

Σήμερα, με αυτούς τους αναλυτές από το επισταμε το «τοις πταίει», είναι σύνθετο το πρόβλημα. Από τη μια δεν δίδονται κίνητρα σε ό, τι αφορά τα νέα ζευγάρια τα 2.000 Ευρώ δεν φτάνουν. Δεύτερον, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν επαρκούν. Τα Ολοήμερα σχολεία δεν επαρκούν. Το ελαστικό ωράριο περιορίζει τα νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν.

Χαριτολογώντας κάποτε κάποιος έλεγε ότι η τεκνογονία στην Ελλάδα είναι σαν τη γυμναστική εν-δύο αλλά ούτε «εν-δύο» δεν πάμε. Πάμε με μαθηματική ακρίβεια στη μείωση πληθυσμού και εδώ θέλει ριζικά δραστικά μέτρα σε ό, τι αφορά φορολογικές ελαφρύνσεις, τα εχέγγυα στα νέα ζευγάρια για να έχουν μια σιγουριά να βοηθηθούν τα νέα ζευγάρια από τους εργοδότες για τη μάνα, για τη γυναίκα που είναι ιερή και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν κοντά στο παιδί της. Για να μπορέσουμε να ελπίζουμε και να βάλουμε κάποιες βάσεις για τις επόμενες γενεές.

Διότι, «κακά τα ψέματα», ενώ τα στοιχεία είναι δυσοίωνα σε ό,τι αφορά τους αριθμούς πάντα αυτό το θέμα το αγγίξαμε επιδερμικά. Η πολύτεκνη οικογένεια θα σου πει δεν έχω φορολογικές ελαφρύνσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην εφορία μου, στις προσλήψεις που πρέπει να προηγείται μια πολύτεκνη οικογένεια και μια τρίτεκνη οικογένεια- φτάσαμε πλέον στην τρίτεκνη οικογένεια η οποία είναι βασική, και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, επιτέλους να βοηθηθούν ακόμη και τη διανομή αγροτικών προϊόντων που είχαμε και αυτές έχουν σταματήσει.

Πρέπει να τους βοηθήσουμε το βιώνω στην εκλογική μου περιφέρεια στις Σέρρες. Μειώνεται δραστικά ο πληθυσμός από 10 βουλευτικές έδρες είμαστε πέντε που είχε κάποτε- η λεγόμενη «Αθήνα του βορρά» οι Σέρρες. Αστυφιλία, ερημοποίηση, εγκαταλελειμμένα χωράφια, εγκαταλελειμμένες βιοτεχνικές μονάδες στην περιοχή. Θέλει πάρα πολλή δουλειά αλλά θέλει μια σοβαρή στρατηγική να ξεκινήσουμε από το κοινοβούλιο να θεσπιστούν κάποια μέτρα όσο μπορεί να αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός για να πουν τα νέα ζευγάρια παντρευόμαστε και κάνουμε και παιδιά. Για να μπορέσει αυτό το έθνος και αυτό το κράτος να παραμείνει όρθιο.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε

Προηγούμενο άρθροΟ Μπαρτζώκας με Σταϊκούρα για τα μεγάλα αρδευτικά έργα “Βεργίνας – Μελίκης – Αιγινίου”, Νησίου και Νάουσας.
Επόμενο άρθροΠολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης από τον Σούνακ – Πάγιες ελληνικές θέσεις όσα είπε ο πρωθυπουργός για τα Γλυπτά