Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,

Ο Πρωθυπουργός, βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί συναντήσεις με επενδυτές, μέλη της ομογένειας, τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης, ενώ, σήμερα το πρωί συμμετείχε στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με την ελληνική οικονομία να έχει μπει σε έναν νέο κύκλο, η χώρα έχει μπει σε μια μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης και οι Έλληνες «θα μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους πίσω στην πατρίδα» όπως δήλωσε και στη συνέντευξή του στο BBC.

Ο Πρωθυπουργός με την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο προβάλλει την δυναμική πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τις μεγάλες επενδύσεις και την υψηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σήμερα, στις 17:00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Keir Starmer.

Αύριο, Τρίτη, στις 12:45, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak, στη Downing Street.

—-

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τίτλο: «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τη συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των ταμείων που παρέχουν συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές, με στόχο την ανάπτυξη και θωράκιση του θεσμού της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης και την ενίσχυση του εισοδήματος των μελλοντικών συνταξιούχων.

Επιπλέον, εισάγονται ρυθμίσεις που αφορούν τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την αντιμετώπιση επιμέρους ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ζητημάτων, αλλά και διατάξεις που αφορούν τη Δ.ΥΠ.Α. με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών της.

Ορισμένες από τις βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Λαμβάνουν για πρώτη φορά την 9μηνη παροχή προστασίας της μητρότητας και οι ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Συγκεκριμένα θα λαμβάνουν για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό 780 ευρώ μηνιαίως όπως ισχύει σήμερα, δηλαδή συνολικά 7.020 ευρώ πέραν του ποσού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια κυοφορίας και λοχείας. Επιπλέον, το επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες του π. ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ.
  • Καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης, αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους, ενώ, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη.

  • Δίνουμε τέλος στο αδιέξοδο των μη μισθωτών ασφαλισμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω αδυναμίας πληρωμής συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΕΦΚΑ, αυξάνοντας το ανώτατο όριο οφειλών από €20.000 που ήταν μέχρι σήμερα σε €30.000. Για το ποσό από €20.000 έως €30.000 παρακρατείται ποσοστό 60% της μηνιαίας σύνταξης, ενώ για το υπόλοιπο χρέος, γίνεται παρακράτηση σε 60 δόσεις μέχρι την εξόφλησή του, όπως γίνεται και σήμερα.

  • Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της χρόνιας αναμονής για χορήγηση επικουρικών συντάξεων σε ασφαλισμένους που με το τωρινό καθεστώς, έπρεπε να έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις θεμελίωσης με τον φορέα κύριας ασφάλισης ή να έχουν συμπληρώσει τον ίδιο αριθμό ημερών επικουρικής ασφάλισης με τον κύριο φορέα. Με την ενοποίηση κανόνων όσοι παίρνουν την κύρια σύνταξη τους και έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης θα μπορούν να πάρουν αμέσως τις συντάξεις τους. Εκτιμάται ότι περίπου 15.000 αιτήματα συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε αναμονή για τουλάχιστον 2 χρόνια θα μπορούν να εκκαθαριστούν αυτόματα μόλις ψηφιστεί η ρύθμιση.
  • Σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση καταβάλει – για δεύτερη φορά εντός του 2023 – έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους με θετική προσωπική διαφορά. Συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10€ που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη έως και 1.600€, θα λάβουν έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση έως και 200€, αναλόγως του ύψους της σύνταξης τους.

—-

Οι ρυθμίσεις για την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» που αποσκοπούν στην περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων- Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167» που ψηφίζεται την Τετάρτη από τη Βουλή.

Το νομοσχέδιο εισάγει σειρά σημαντικών μέτρων με τα οποία:

  1. Θεσπίζονται υποχρεώσεις διαφάνειας, ενημέρωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών για τους servicers. Μεταξύ άλλων οι servicers υποχρεώνονται να παρέχουν μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ. Η εφαρμογή αυτή θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024. Οι ποινές για τους παραβάτες περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης, μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας

  1. Εκσυγχρονίζεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός και διευρύνεται η προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους οφειλέτες. Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών όπως προκύπτει από την εφαρμογή του αλγόριθμου του εξωδικαστικού θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών.

  1. Βελτιώνεται το πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
  2. Εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, όπως η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.
  3. Απλοποιούνται οι διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα
  4. Επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω συστημάτων άμεσων πληρωμών (IRIS).

Η παρέμβαση για τις τράπεζες και τα δάνεια συνδυάζει τον στόχο της οικονομικής εξυγίανσης με την προστασία των πραγματικά ευάλωτων οφειλετών, με μια σειρά από δίκαιες λύσεις. Η αντιμετώπιση του ζητήματος του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους, με σεβασμό στα δικαιώματα  των οφειλετών θα συμβάλει στην βελτίωση της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει ήδη αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική και μπαίνει πλέον σε έναν νέο κύκλο.

—-

Συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Λέσβου.

Μόλις το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, έσπευσαν στο σημείο πέντε παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε σώος από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας ένας 40χρονος αλλοδαπός ο οποίος διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου παραμένει νοσηλευόμενος. Ακόμη, εντοπίστηκε σορός 30χρονου αλλοδαπού που μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος συνολικά επιχείρησαν από θαλάσσης και από αέρος, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού και της FRONTEX.

—-

Αύριο, Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 12:00, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης θα παρουσιάσει το Σχέδιο Νόμου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

 —-

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την τακτική μηνιαία συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 11:00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το Υπουργικό Συμβούλιο.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, χτες σε παρέμβασή του είπε τρία «όχι». Πρώτον, εξέφρασε επιφυλάξεις κατά πόσον είναι σωστή η επίσκεψη Ερντογάν. Δεύτερον, είπε ότι δεν θα ψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Και, τρίτον, εξέφρασε ενστάσεις για το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών και, ειδικότερα, για το τεκμαρτό. Ποιο είναι το σχόλιο της Κυβέρνησης; Δεν δημιουργεί ένα πολιτικό ζήτημα αυτή η παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο πρώην Πρωθυπουργός εξέφρασε πάγιες θέσεις του. Η Κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της, όπως ακριβώς έχει εξαγγελθεί.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Για το ταξίδι στο Λονδίνο και τις συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός, υπάρχει κάποιο σχέδιο ή κάποιος σκελετός σχεδίου, τέλος πάντων, για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, που θα συζητήσει, δηλαδή, με τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης και με τον κ. Σούνακ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη διεκδίκηση της χώρας μας, όπως ακριβώς συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια, με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια, η οποία παραμένει, όπως διαπιστώσατε και από τη διατύπωσή του, μια πολύ ισχυρή δική μας διεκδίκηση ως χώρα. Δεν έχω κάτι περισσότερο λεπτομερειακά να σας πω. Οτιδήποτε νεότερο θα γίνει γνωστό, όποτε υπάρχει κάτι να ανακοινωθεί.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Θα επιμείνω λίγο, κ. Εκπρόσωπε, στα του πρώην Πρωθυπουργού, του κ. Σαμαρά και, συγκεκριμένα, στη διαφωνία που εξέφρασε για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όποτε αυτό κι αν έρθει προς ψήφιση. Το ίδιο έχει πράξει και ο κ. Βορίδης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας; Πρώτο ερώτημα. Κι ένα δεύτερο: Υπάρχει σήμερα δημοσίευμα εφημερίδας που κάνει λόγο για μέτωπο θρησκειών κι εκκλησιών, καθολικούς – προτεστάντες, απέναντι στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Πώς απαντάτε και στα δύο αυτά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, ο Πρωθυπουργός να πούμε έχει απαντήσει με σαφήνεια στην τελευταία ΔΕΘ για το θέμα της ισότητας στον γάμο και ό,τι είπε ο Πρωθυπουργός θα γίνει πράξη. Μέσα στη δεύτερη τετραετία, όπως ακριβώς το έχει πει. Το πότε και το πώς θα έρθει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα ανακοινωθεί, αλλά επειδή έχω δώσει αυτή την απάντηση πάρα πολλές φορές, καθώς είναι λογικό -ερωτόμαστε- να σας πω ότι είναι πράγματι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, για αυτό και θα τηρήσουμε ό,τι έχουμε πει και ό,τι έχει πει ο Πρωθυπουργός στο θέμα αυτό. Όμως, υπάρχουν κι άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα για το σύνολο των πολιτών, τα οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση καθημερινά, φέρνει σημαντικά νομοσχέδια, έρχεται αντιμέτωπη με παθογένειες δεκαετιών και είναι πολύ σημαντικό να υπερασπιστούμε την πολιτική μας σε όλα αυτά τα ζητήματα. Οπότε όλα στην ώρα τους.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλό μεσημέρι. Μια σειρά από δημοσιεύματα μέσα στο Σαββατοκύριακο αποκαλύπτουν ότι ο πατέρας, ο αδερφός και η τρίτη συνέταιρος, η πρόεδρος της τοπικής της Ν.Δ., που είναι και οι τρεις συνέταιροι στο παράνομο νεφρολογικό, που καταγγείλατε την προηγούμενη εβδομάδα -ο πατέρας και ο αδερφός του βουλευτή σας, κ. Λιβανού- δηλώνουν και οι τρεις τους ως έδρα τους το ιατρείο, ακριβώς, του βουλευτή. Θα έλεγε κανείς ότι από εκεί προκύπτει ότι ο εν λόγω βουλευτής θα έλεγε κανείς ότι είναι σχεδόν αφανής μέτοχος στο παράνομο νεφρολογικό κέντρο. Τίθεται ένα ερώτημα: Αν του ζητήσατε εξηγήσεις, αν ρωτήθηκε αν αυτές οι εξηγήσεις ήταν πειστικές, αν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας, ακόμη κι αν παραμένει μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο εν λόγω βουλευτής;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εξέδωσε χτες απάντηση ο κ. Λιβανός, ο βουλευτής Β’ Πειραιά, στην οποία τόνισε ότι δεν έχει καμία εταιρική ή μετοχική σχέση ή οποιαδήποτε σχέση με την εν λόγω εταιρεία. Σας παραπέμπω στην απάντησή του, με την οποία εξηγεί και απαντάει σε όσα του καταλογίζονται. Και νομίζω ότι είναι καλύτερο να διαβάσετε την απάντηση, γιατί νομίζω τα εξηγεί όλα αναλυτικά.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχουμε το τριπλό χτύπημα όπως προείπε η συνάδελφος του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Έχουμε πριν από λίγες εβδομάδες την αντίστοιχη παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή και για τα ελληνοτουρκικά, που επικαλέστηκε ο πρώην Πρωθυπουργός. Τον κ. Μάκη Βορίδη για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τις αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών. Και ακόμα εκκρεμότητες της Κυβέρνησης, όπως τα μνημόνια συνεργασίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται εσωκομματικά η Νέα Δημοκρατία; Προβληματίζει την Κυβέρνηση αυτή η ένταση, που φαίνεται τουλάχιστον απ’ έξω;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή είναι και στην επικαιρότητα τα εσωκομματικά ζητήματα – ευτυχώς για εμάς, όχι της Νέας Δημοκρατίας – νομίζω ότι προκύπτει και προκύπτει εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πιο συμπαγής από ποτέ. Είναι η μόνη μεγάλη παράταξη καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Αυτό, πλέον, προκύπτει από σχεδόν 50 χρόνια αναδρομής στην ιστορία και ένας από τους λόγους είναι ότι είναι ένας χώρος, μια παράταξη, ένα πολιτικό κόμμα στο οποίο ακούγονται όλες οι απόψεις και κυρίως ακούγεται η άποψη της κοινωνίας. Και ένα άλλο χαρακτηριστικό που έχει η Νέα Δημοκρατία είναι ότι βάζει πάνω απ’ όλα την πατρίδα, πάνω και από το κόμμα, πάνω και από την παράταξη. Και αυτό, νομίζω, είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς να το διαπιστώσει. Και ένα άλλο, βέβαια, χαρακτηριστικό είναι ότι είμαστε συνεπείς σ’ αυτά τα οποία λέμε προεκλογικά, τα κάνουμε πράξη μετεκλογικά. Οπότε, νομίζω, ότι δεν έχω κάτι να προσθέσω, απάντησα και για τον πρώην Πρωθυπουργό. Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας, συνεχίζουμε να ισχυροποιούμε τη χώρα και εντός και εκτός συνόρων.

Π. ΣΩΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να επανέλθω στο θέμα που ρώτησε ο συνάδελφος για τη λειτουργία του Κέντρου «Νεφρόραμα» στον Πειραιά. Από την περασμένη Δευτέρα, που σας είχα ρωτήσει για το θέμα αυτό, προέκυψαν νέα στοιχεία. Ένα απ’ αυτά είναι ότι το Κέντρο αυτό, το οποίο δεν είχε άδεια λειτουργίας μπήκε σ’ ένα πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων του ΟΑΕΔ. Ζητήθηκαν ευθύνες, αποδόθηκαν ευθύνες στον Διοικητή του ΟΑΕΔ; Ζητήθηκαν εξηγήσεις; Δεύτερον, παραπέμψατε στη χθεσινή δήλωση του βουλευτή. Δηλαδή, καλύπτει την Κυβέρνηση η δήλωση του βουλευτή ότι ο πατέρας του πήρε το mail του για την επικοινωνία της επιχείρησης, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει; Δεν είναι ιδιαίτερα πειστική αυτή η εξήγηση που δίνει. Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, απάντησα. Υπάρχει μια αναλυτική απάντηση του βουλευτή, που λέει ότι ρητώς ότι δεν έχει κάποια σχέση μετοχική ή οποιαδήποτε άλλη σχέση με την εταιρία. Αυτή τη στιγμή, εγώ δεν μπορώ να κάνω ούτε τη δουλειά του εισαγγελέα, ούτε τη δουλειά του ανακριτή. Υπάρχει μια επίσημη απάντηση ενός βουλευτή, ο οποίος επωνύμως λέει κάποια πράγματα πολύ συγκεκριμένα. Ο ίδιος, μάλιστα, καλεί και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο. Είναι, νομίζω ξεκάθαρο αυτό το οποίο λέει. Τώρα, το πρώτο σκέλος, θυμίστε μου;

Π. ΣΩΚΟΣ: Ένα από τα στοιχεία, τα οποία αποκάλυψε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, την περασμένη εβδομάδα, είναι ότι παρ’ ότι δεν είχε άδεια το Κέντρο αυτό, μπήκε σε πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων του ΟΑΕΔ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι δεν έχει εκταμιευθεί ούτε έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχουμε. Εφόσον υπάρχει κάποιο αντίθετο στοιχείο, προφανώς, ας εκτεθεί. Αλλά αυτή είναι η ενημέρωση και νομίζω δεν υπάρχει κάτι που να αντιταχθεί σ’ αυτή.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας πάω σε ένα άλλο θέμα για όσα γίνονται και ακούγονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο επίπεδο της ομογένειας και τις κακές σχέσεις που έχουν με την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής. Και αν αυτό το ταξίδι που έκανε η κυρία Παπαδοπούλου, πριν λίγο καιρό, στο Φανάρι, που συνάντησε τον κ.κ. Βαρθολομαίο, έχει κάποια σχέση με αυτούς τους ψιθύρους και τι θα κάνει η ελληνική διπλωματία πάνω σ’ αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο, ούτε έχω κάποια τέτοια ενημέρωση. Ήταν μια σημαντική επίσκεψη της Υφυπουργού και προφανώς μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Δεν υπάρχει κάποια τέτοια ενημέρωση, ούτε έχω να κάνω κάποιο τέτοιο σχόλιο σ’ αυτό το οποίο μου λέτε.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ένα από αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς, όχι τα συγκεκριμένα που ανέφεραν οι συνάδελφοι, είναι ότι η κοινωνία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη – και έφερε το παράδειγμα της Ολλανδίας – κινείται δεξιότερα. Συμφωνείτε με αυτό το σχόλιο; Και σκέφτεται η Νέα Δημοκρατία να κινηθεί δεξιότερα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, να προωθήσουμε πολιτικές οι οποίες αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα και των Ελλήνων πολιτών, τις μεγάλες και τις πολλές εισαγόμενες κρίσεις και όλα όσα έχουμε πει προεκλογικά. Με λίγα λόγια να βελτιώσουμε την ζωή των Ελλήνων και να ισχυροποιήσουμε τη χώρα. Αυτό είναι το μέλημα της Κυβέρνησης και νομίζω ότι όλοι είμαστε στην ίδια σελίδα και προσπαθούμε να το  κάνουμε πράξη όσο πιο γρήγορα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, για τις δηλώσεις του κ. Τσακλόγλου. Η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος τον χαρακτήρισε αλαζόνα, καιροσκόπο και διανομέα αθλιοτήτων και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να τον αποπέμψει. Το σχόλιό σας; Τι λέει η Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήταν πράγματι ατυχείς οι δηλώσεις του και ο ίδιος το διαπίστωσε, το συνειδητοποίησε και άμεσα ζήτησε συγγνώμη, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Και νομίζω ότι – το επαναλαμβάνω – είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει δώσει διαπιστευτήρια σοβαρότητας και συνέπειας στην πολιτική του. Και νομίζω ότι και η στάση που ακολούθησε και στη συνέχεια δίνει και μια απάντηση από τον ίδιο στο θέμα. Σας μιλάει ένας άνθρωπος που, ως κάποτε ασκούμενος και νεότερος δικηγόρος, έχω περάσει και από το φάσμα των 400 και των 700 και των 800 ευρώ και είμαι πάρα πολύ περήφανος που εκπροσωπώ μία Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που χωρίς πολλά λόγια, αλλά με περισσότερες πράξεις – και ελπίζω να έχουμε και ακόμα περισσότερες με βάση το πρόγραμμά μας – προσπαθούν να βοηθήσουν και τους νέους δικηγόρους και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και συνολικά τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτή τη χώρα, μειώνοντας φόρους – έχουμε μειώσει πάνω από 50 φορολογικούς συντελεστές – και μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας, προσπαθώντας να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Νομίζω ότι έχει δώσει δείγματα γραφής και η Κυβέρνηση  συνολικά και ο αρμόδιος Υπουργός ότι σε καμία περίπτωση δεν υποτιμά καμία επαγγελματική κατηγορία, εν προκειμένω τους δικηγόρους. Το ξαναλέω: Ήταν μία ατυχής δήλωση, το παραδέχθηκε και ο ίδιος, ζήτησε συγγνώμη και προχωράμε  παρακάτω.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Μπορεί ένας υπουργός της Κυβέρνησης να καταψηφίσει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση ή όποια ανοχή στη διαφοροποίηση, ενδεχόμενη διαφοροποίηση, εξαντλείται στην πιθανή απουσία του από την ψηφοφορία; Καταλαβαίνετε για τι μιλάω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Φαντάζομαι αναφέρεστε στο …

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Αναφέρομαι στον κ. Βορίδη, αλλά άκουγα και τον κ. Πέτσα, τώρα που ερχόμουν στον δρόμο, σε ένα ραδιόφωνο, ο οποίος υιοθετούσε, σε μεγάλο βαθμό, τους προβληματισμούς αυτούς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω την τελευταία φράση της προηγούμενής μου απάντησης: Όλα στην ώρα τους. Ισχύει ότι έχει πει ο Πρωθυπουργός. Όταν έρθει εκείνη η στιγμή, θα τα συζητήσουμε όλα.

 

 

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών. Πού βρισκόμαστε τελικά; Μπορείτε να μας πείτε ένα παράδειγμα για κάποια σημειακή παρέμβαση; Και επίσης, θέλω να προσθέσω επ΄ αυτού. Ο κ. Κασσελάκης σας εγκαλεί ότι το 2024 θα υπάρχουν 1,63 δις επιπλέον φόροι για τους πολίτες. Πώς απαντάτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς το σκέλος της ερώτησής σας που αφορά τις σημειακές παρεμβάσεις, νομίζω ότι δεν θα αργήσει πολύ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να ανακοινώσει. Θα συμβεί μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία νομίζω ότι ήταν σημαντική, όπως και κάθε αντίστοιχη διαδικασία, αλλά ειδικά σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο οδήγησε σε κατάθεση αρκετών και σημαντικών προτάσεων. Εμείς επαναλαμβάνουμε αυτό το οποίο λέμε, ότι δεν παρεκκλίνουμε από τη φιλοσοφία, από τον πυρήνα του νομοσχεδίου και είναι καλύτερα νομίζω να ακούσουμε τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, όταν αυτές είναι έτοιμες για σχετική ενημέρωση των πολιτών. Τώρα, σχετικά με αυτό που με ρωτάτε για τον κ. Κασσελάκη, νομίζω ότι δεν είναι πρόβλημα της Κυβέρνησης, ούτε των πολιτών, ότι υπάρχει Πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που δεν μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ φορολογικών συντελεστών και φορολογικών εσόδων. Και νομίζω ότι από ένα σημείο και μετά δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε και τον τρόπο που κάνει αντιπολίτευση, με όλο τον σεβασμό στην ιδιότητά του, τον θεσμικό του ρόλο και κάθε δικαίωμα προφανώς που έχει να αντιπολιτεύεται, όπως εκείνος πιστεύει. Ούτε υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη, όπως είπε ο κ. Κασσελάκης. Νομίζω ότι είναι λίγο μπερδεμένα όλα αυτά μεταξύ τους. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κυβέρνηση της Ν.Δ., εδώ και περισσότερο από τέσσερα χρόνια -και τα έχουμε απαριθμήσει αναλυτικά- μειώνει ή καταργεί φορολογικούς συντελεστές. Όταν κυβερνούσε το κόμμα που είναι Πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης, είχαν αυξηθεί, είχαν επιβληθεί πάνω από 30 φορολογικοί συντελεστές. Είναι δεδομένα αυτά, έχουν καταγραφεί στην ιστορία και νομίζω ότι δεν επιδέχονται οποιασδήποτε αμφισβήτησης.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Στο ίδιο θέμα. Ειδικότερα ισχύουν οι πληροφορίες ότι εξετάζει η Κυβέρνηση να μην ισχύει το τεκμήριο, εφόσον ο ελεύθερος επαγγελματίας δηλώσει ανοιχτός σε έλεγχο και πώς θα μπορούσε να  γίνει αυτό; Δηλαδή, να πληρώνει πρώτα τον φόρο, βάσει του τεκμαρτού, και εν συνεχεία να το παίρνει πίσω ή να μην πληρώνει και εφόσον γίνεται ο έλεγχος, να αποδίδει ανάλογα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει κάποιο νόημα να κάνουμε συζήτηση επί φημών ή επί πληροφοριών. Επίκεινται ανακοινώσεις για την τελική μορφή του νομοσχεδίου, όπως αυτό θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ας περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις για να τις σχολιάσουμε και να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση προφανώς θέλετε.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έστω και με καθυστέρηση, ανακοίνωσε ότι εμποδίστηκε να κάνει έλεγχο στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Τροφίμων. Αυτό το πρόβλημα αφορά μόνο την Επιτροπή Ανταγωνισμού ή θα το συμμεριστεί η  Κυβέρνηση και θα πάρει κάποια μέτρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γενική αρχή της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Αρχών είναι ότι όταν υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση οποιασδήποτε νομοθετικής διάταξης, πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος και πρέπει να επιβάλλονται οι δέουσες κυρώσεις. Είναι μια γενική αρχή. Σίγουρα μας προβληματίζει το γεγονός ότι είχαμε τόσο μεγάλη πολύμηνη καθυστέρηση από τότε που έγινε αυτό που καταγγέλλεται και φτάσαμε να περάσουν τόσοι μήνες για να γίνει η σχετική καταγγελία. Και είναι προφανές ότι ο νόμος ισχύει για όλους, είναι υπεράνω όλων και πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση. Δεν μπορώ να πω εξειδικευμένα για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ούτε να διαδραματίσω τον ρόλο των αρμόδιων Αρχών.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτό που λέει στο χθεσινό μήνυμα ο κ. Κασσελάκης είναι -το διαβάζω επ΄ ακριβώς- «2024, 1,63 δις επιπλέον φόροι για τους πολίτες». Και μάλιστα, αυτό το βασίζει, υποτίθεται, αν είναι σωστό δηλαδή και γι΄ αυτό σας ρωτάω, σε στοιχεία του Προϋπολογισμού. Δεν είναι σωστό το στοιχείο; Δηλαδή, δεν διάβασε σωστά τα στοιχεία του Προϋπολογισμού;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησα. Ο κ. Κασσελάκης, όπως δυστυχώς και μια σειρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, γιατί τον κάναμε αυτόν τον διάλογο, αδυνατεί, αδυνατούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ φορολογικών εσόδων και φορολογικών συντελεστών. Δεν υπάρχει ούτε ένας φορολογικός συντελεστής, ο οποίος να αυξάνεται και το προσεχές έτος από την Κυβέρνηση, όπως συνέβη και όλα τα προηγούμενα φορολογικά έτη, από το 2019 και μετά, που η Ν.Δ. είναι στην Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Πρωθυπουργός. Και μάλιστα, επειδή με ρωτάτε, να σας πω ότι επιπλέον όλων των προηγούμενων φορολογικών μειώσεων, όπως είναι η αύξηση του αφορολόγητου, σε συνέχεια των πάνω από 50 φόρων που καταργήσαμε ή μειώσαμε την προηγούμενη τετραετία, μονιμοποιούνται και μια σειρά από προσωρινά μειωμένοι φόροι, όπως είναι ο φόρος για τους κινηματογράφους, για τα γυμναστήρια, για τις σχολές χορού, για τις μεταφορές και για τα αγαθά, τα οποία σχετίζονται με τις υπηρεσίες υγείας. Αυτά λέει ο Προϋπολογισμός. Είναι καταγεγραμμένα, είναι δεδομένα. Τώρα, ο κ. Κασσελάκης βγάζει ένα αυθαίρετο συμπέρασμα ότι αυξάνονται φόροι. Είναι ένα πράγμα, το οποίο δεν ισχύει. Δεν θα αυξηθεί κανένας φορολογικός συντελεστής. Αν δείτε, μάλιστα, σήμερα, δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών και τον αντίστοιχο απολογισμό για τους προηγούμενους μήνες, όπου προκύπτει μια μεγαλύτερη απόδοση της οικονομίας και μεγαλύτερη εισπραξιμότητα φόρων σε σχέση με τις προβλέψεις, το οποίο δεν σημαίνει ότι αυξήθηκε κάποιος φορολογικός συντελεστής. Δεν αυξήθηκε, ούτε πρόκειται να αυξηθεί. Είναι μια νομίζω δεδομένη αποτύπωση αυτή η οποία παρουσιάζεται και προκύπτει από τον Προϋπολογισμό.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, βάζετε μέσα και τους έμμεσους φόρους σε αυτό τον υπολογισμό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπαίνουν όλα μέσα σε αυτό τον απολογισμό. Άμα δείτε και στον απολογισμό που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών, η απόδοση, χωρίς να υπάρχει αύξηση, δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρχει αύξηση των έμμεσων φόρων και μάλιστα μια σειρά από συντελεστές που σας ανέφερα που είναι Φ.Π.Α., είναι έμμεσοι φόροι, που μονιμοποιείται η προσωρινή μείωσή τους. Κάτι, δηλαδή, που είχε γίνει προσωρινά λόγω της πανδημίας, λόγω της κρίσης που βιώναμε και εμείς στη χώρα μας, πλέον είναι μόνιμες μειώσεις. Αυτή, λοιπόν, η υπεραπόδοση, η μεγαλύτερη βασικά είσπραξη φόρων σε σχέση με το αναμενόμενο, δεν αφορά μόνο έμμεσους φόρους και είναι μάλιστα πάρα πολύ μικρό το ποσό. Αλλά και πάλι, δεν έχει αυξηθεί ούτε κάποιος άμεσος, ούτε κάποιος έμμεσος φόρος, ούτε πρόκειται να αυξηθεί ούτε κάποιος άμεσος, ούτε κάποιος έμμεσος φόρος.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Θα ήθελα να μείνω λίγο στα του κ. Κασσελάκη. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική, ειδικά στη φράση του Πρωθυπουργού, κατά τη συνέντευξή του στο BBC, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ότι θα φαίνονταν καλύτερα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Και διερωτήθηκε ο κ. Κασσελάκης αν τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα ήταν καλύτερα στο Μουσείο της Περγάμου, να τα πάμε στο Βερολίνο; Τι απαντάτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, έχω εδώ τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο BBC: «τα αποκαλούμε Γλυπτά του Παρθενώνα. θα ήταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα υπερσύγχρονο Μουσείο που χτίστηκε γι΄ αυτό τον σκοπό. Και δεν πρόκειται για ζήτημα επιστροφής αντικειμένων αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας. Θεωρούμε ότι τα Γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν. Άρα, αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους». Και στη συνέχεια, φέρνει ένα άλλο παράδειγμα. Δεν νομίζω ότι κατάλαβε ο κ. Κασσελάκης ή παριστάνει ότι δεν κατάλαβε, τι είπε ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός, με μεγάλη σαφήνεια διατύπωσε μια πάγια διεκδίκηση της χώρας με τον πιο ακριβή και σαφή τρόπο. Το μόνο που μπορούμε να πούμε στον κ. Κασσελάκη είναι, όταν κάνει βόλτες στην ευρύτερη περιοχή, κάποια στιγμή να μπει μέσα στο Μουσείο της Ακρόπολης και να ενημερωθεί λίγο για την ιστορία και να μάθει κάποια βασικά πράγματα, για να δεχόμαστε πιο εποικοδομητική και ουσιαστική Αντιπολίτευση.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πώς κρίνετε αυτά που συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στον χώρο της Αριστεράς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχω απαντήσει πολλές φορές και νομίζω ότι αυτό επιτάσσει και ο ρόλος μας, ότι δεν είναι δική μας δουλειά να σχολιάζουμε διεργασίες, διαδικασίες ενός άλλου πολιτικού χώρου. Δεν είναι δική μας δουλειά και δεν έχουμε κανέναν τέτοιο λόγο να το κάνουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΠαύλος Χρηστίδης: Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι βαθιά κοινωνικό ζήτημα
Επόμενο άρθροΗμερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας