Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του ΤΣ OPEN

Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του ΤΣ OPEN με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Σπύρο Φρεμεντίτη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνουμε ένα σχόλιο για αυτό που παρακολουθήσατε κι εσείς, εδώ μαζί μας, μια διαδικασία. Κι εσείς, πολλά χρόνια σε ένα κόμμα. Πάντως βλέπω ότι είναι δύσκολο να διασπάται μία κοινοβουλευτική ομάδα και δεν ξέρω τι απήχηση έχει γενικά αυτή η πολιτική διάσπασης της Αντιπολίτευσης για τη χώρα και για την Κυβέρνηση. Ξέρω δεν εμπλέκεστε στα εσωτερικά, το ξέρω, αλλά ως σχόλιο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι μόνο θέμα θεσμικό, που δεν έχουμε καμία δουλειά να σχολιάζουμε. Είναι, νομίζω, και ένα εσωτερικό θέμα ενός άλλου κόμματος ή, ευρύτερα, ενός χώρου πλέον, μετά τη διάσπαση. Δεν είναι τυχαίο που η ΝΔ μετά από πολλές δυσκολίες, και τα σωστά της και τα λάθη της, παραμένει το μόνο κόμμα εξουσίας καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Και, ξέρετε, νομίζω ότι ο νέος Πρόεδρος, ο κ. Κασσελάκης, η διάσπαση είναι το αποτέλεσμα. Τα αίτια κρύβονται στα τελευταία δύσκολα χρόνια που πέρασε η χώρα, όπου ετίθεντο πολύ μεγάλα ερωτήματα από τους πολίτες, από την πραγματικότητα, από την καθημερινότητα -εμείς δεν λέμε ότι τα απαντήσαμε όλα τέλεια- την ακρίβεια, την υγεία, συνολικά όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας. Όταν, λοιπόν, τίθενται μεγάλα προβλήματα και κάποιοι, νομίζουν, θα τα απαντήσουν με πορείες, με καταλήψεις, με το πόσα χρόνια είναι στην Αριστερά, με λαϊκισμό, η κατάληξη είναι αυτή. Αυτό εγώ θεωρώ. Πάντοτε ο κόσμος κρίνει, οι πολίτες αξιολογούν. Το αν θα πετύχει ή όχι μία διάσπαση, ένα κόμμα, αυτό δεν θα το πούμε εμείς, ούτε θα το προβλέψουμε, αλλά νομίζω αυτό όλο που ζούμε είναι το αποτέλεσμα, επαναλαμβάνω, μιας λογικής που ξεκίνησε πολλά χρόνια πίσω, γιγαντώθηκε στα χρόνια της κρίσης. Κάποιοι έταξαν στους πάντες τα πάντα, κυβέρνησαν με την άκρα Δεξιά και όλοι αυτοί τώρα που μιλάνε και τους ενοχλούν πολλά πράγματα -δικαίως εγώ θα πω εν μέρει- η ρητορική κάποιων συγκεκριμένων, δεν έλεγαν κάτι όλα αυτά τα χρόνια, ούτε όταν κυβερνούσαν με την άκρα Δεξιά, ούτε όταν κάποιος σύντροφός τους, τότε, έλεγε ότι θα βάλω φυλακή τους πολιτικούς μου αντιπάλους, ούτε όταν έκανε προγραφές δικών σας συναδέλφων ή δικαστών ή πολιτών και ούτε τους ενοχλούσε το σκοτεινό διαδίκτυο. Αυτή είναι η πραγματικότητα και, νομίζω, είναι ένα μάθημα για όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε όταν χτύπησαν και τον κ. Χατζηδάκη…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και πολλά ακόμα. Γιατί ξέρετε ο λαϊκισμός πολλές φορές τέμνει οριζόντια το πολιτικό σύστημα και, νομίζω, είναι πολύ σημαντικό ότι εμείς προσπαθούμε να είμαστε έξω από αυτή τη συζήτηση και να κάνουμε τη δουλειά μας. Είναι η δική μας υποχρέωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μια διαφωνία πολιτική από το πρωί οι τρεις μας, αν η πολιτική θέση εμπεριέχει τη φράση νοικοκυραίοι. Επειδή το παρακολουθείτε κι έχουμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ κατά το παρελθόν να περιγράφει αυτό, ποια είναι η δική σας θέση επ’ αυτού;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνια ο χώρος αυτός, το έλεγε ειρωνικά αυτό. Εγώ θεωρώ ότι αν αυτό που έλεγε ο κ. Κασσελάκης ήταν ειλικρινές, που δεν είναι -είναι υποκριτικό γιατί εξελέγη Πρόεδρος ενός κόμματος, που έχει πολεμήσει αυτή τη λογική- ίσως θα ήταν η Αντιπολίτευση που χρειαζόταν η Κυβέρνηση. Δηλαδή, η Κυβέρνηση θα έπρεπε να περιμένει μια Αντιπολίτευση να της λέει: Κάνε εσύ εκκενώσεις καταλήψεων, αλλά θέλουμε κι άλλες. Εφαρμόζεις τον νόμο, αλλά θέλουμε πολύ περισσότερο. Έτσι; Ο φράχτης στον Έβρο πότε θα τελειώσει; Όχι να μπλοκάρουμε τη χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο. Δηλαδή, ο κόσμος τι θέλει; Αυτό που λένε κάποιοι ειρωνικά «νοικοκυραίοι»: Θέλει κανονικότητα. Θέλει εφαρμογή του νόμου. Θέλει καλύτερα σχολεία. Το προσπαθούμε. Καλύτερα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να φέρουμε αποτέλεσμα. Όλα αυτά, λοιπόν, που θυμήθηκε εκ των υστέρων ο κ. Κασσελάκης και η Κυβέρνηση κάνει προσπάθεια για αυτά, με τα σωστά της και τα λάθη της, το ξαναλέω, και το 41% είναι μία επιβράβευση κάποιων επιτυχιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό, κ. Μαρινάκη, στη Βουλή έχετε επιλέξει κι Αντιπολίτευση. Καταλάβαμε προχτές στη Βουλή ότι έχετε επιλέξει ΠΑΣΟΚ πια. Δηλαδή, είδαμε τον κ. Μητσοτάκη απάντησε στο ΠΑΣΟΚ είκοσι λεπτά και στον κ. Φάμελλο ένα λεπτό για ένα θέμα που…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που λέτε έχει δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε κάποια ερωτήματα, στα οποία με επιχειρήματα απάντησε ο Πρωθυπουργός σημείο – σημείο. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε από το ΠΑΣΟΚ, έχοντας δει πού κατέληξε η λογική του μηδενισμού, να φέρει κάποιες αντιπροτάσεις. Δεν έφερε. Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι σίγουρα ο κ. Ανδρουλάκης είναι Πρόεδρος μια κοινοβουλευτικής ομάδας και, ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του κόμματος.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε να ξεκινήσουμε με το φορολογικό. Εσείς είστε και ελεύθερος επαγγελματίας, δικηγόρος είστε, το ξέρετε από μέσα. Εγώ, διάβασα την έρευνα που έγινε χθες, που λέει ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά με κάποιες τροποποιήσεις. Πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις από ότι καταλαβαίνω. Γιατί ποιος θα πει ότι δεν θέλω να παταχθεί η φοροδιαφυγή; Μην κουβεντιάζουμε τα αυτονόητα. Θα κάνετε αλλαγές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, νομίζω ότι θα γίνουν κάποιες σημειακές παρεμβάσεις και δύο πράγματα θέλω να πω. Πρώτον, όπως πολύ σωστά είπατε, είμαι δικηγόρος, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και θέλω να προστατεύσω πάρα πολύ όλη αυτή τη συζήτηση – στο μέτρο που μου αναλογεί – από το τσουβάλιασμα και την ισοπέδωση. Γιατί ξεκινάει η παρέμβαση αυτή -που είναι μια ευρύτερη παρέμβαση, δεν είναι μόνο το σκέλος που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες- από μια πάρα πολύ σωστή παραδοχή. Είναι αδιανόητο ο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ζημίες και το 71% να δηλώνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό το 71% είναι φοροφυγάδες ή το υπόλοιπο 29% δεν είναι φοροφυγάδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ξέρετε, επειδή το μέτρο πάει οριζόντια, γενικώς, είναι μια αίσθηση. Το λένε οι συνάδελφοι σας, δηλαδή.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω γιατί δεν είναι οριζόντιο. Και θέλω να ακούσουν οι συνάδελφοι μου, που τους σέβομαι και τους εκτιμώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ενεργός, μάλιστα, να πω εγώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όσο μου επιτρέπουν τα καθήκοντά μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά τώρα ναι, εντάξει, αλλά επειδή το ξέρω το λέω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θα σας πω κάτι. Κατ’ αρχάς δεν είναι οριζόντιο. Γιατί δεν είναι οριζόντιο; Γιατί μέσα σ’ αυτό το 71%, που πάει να γίνει αυτή η ρύθμιση είναι ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης με 10 για παράδειγμα εργαζομένους, που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό και αυτός δηλώνει έσοδα κάτω από αυτούς. Αυτό, με συγχωρείτε, δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε να συνεχίζεται, να υφίσταται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αφετηρία σας είναι πάρα πολύ σωστή. Όλοι συμφωνούμε, αλλά λέω, όμως, ότι θα υπάρχουν άλλοι τρόποι καλύτεροι απ’ αυτόν. Οπότε, μην επιδοκιμάζετε τον τρόπο που κάνετε επειδή υπάρχουν αυτοί. Είναι άλλο το θέμα πως θα τα βρούμε και άλλο τι υπάρχει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω, αλλά θέλω να ολοκληρώσω για να σας δείξω ότι δεν είναι οριζόντιο. Πρώτον, εξαιρούνται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες για τρία έως πέντε χρόνια. Γιατί και στα τέσσερα και στα πέντε ουσιαστικά με την έκπτωση και με τη μείωση 50% του τέλους επιτηδεύματος, ουσιαστικά έχουν μείωση φόρου. Εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δουλεύουν μέχρι δύο εργοδότες με μπλοκάκι. Αυτοί είναι εκτός της συζήτησης. Και είναι και μαχητό το τεκμήριο. Και εδώ, ξεκινά ουσιαστικά η συζήτηση για τις σημειακές παρεμβάσεις. Ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση. Εμείς τι θέλουμε να κάνουμε; Θέλουμε να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι. Δηλαδή…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά στην αρχή έγινε τσουβάλιασμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βάλατε κλάδους απέναντι και τους είπατε φοροφυγάδες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς δεν είπαμε κανέναν φοροφυγά. Ξεκινήσαμε από μια παραδοχή – σας το ξαναλέω – που είναι αδιαμφησβήτητη. Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό. Και ένας στους δύο δηλώνει ζημιές. Πώς μπορεί κάποιος να ζει για πολλά χρόνια, ενώ δηλώνει ζημιές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Σ’ αυτούς μέσα στις 10.000 πράγματι υποκρύπτεται η φοροδιαφυγή. Συμφωνώ, προφανώς. Υπάρχουν και αυτοί, όμως, που είναι πραγματικό. Αυτό είναι το θέμα μας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή είναι, λοιπόν, η συζήτηση. Και γιατί δεν είναι προσχηματική η συζήτηση; Γιατί πάρα πολλές φορές έχουμε αποδείξει ότι μετά τη δημόσια διαβούλευση, το τελικό κείμενο που ψηφίζεται έχει παρεμβάσεις και βελτιώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βιάστηκαν να κάνουν κινητοποιήσεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Οι κινητοποιήσεις όταν δεν συνοδεύονται από κραυγές και από μηδενισμό – γιατί κι αυτό δεν είναι οριζόντιο, το πώς θα κρίνεις μια κινητοποίηση – χρήσιμες είναι για τη  Δημοκρατία. Αρκεί να γίνονται σύννομα και  να μην εμποδίζουν τους συμπολίτες μας. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που βγαίνουν στον δρόμο, όταν έχουν έναν λόγο να πούνε κάτι, εφόσον αυτό συνοδεύεται από ένα συγκεκριμένο αίτημα, είναι πολύ χρήσιμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν έχουν άδικο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θα σας πω κάτι. Θεωρώ ότι υπάρχει μία παραπληροφόρηση, γιατί δεν είναι οριζόντιο το νομοσχέδιο αυτό, δεν «τσουβαλιάζουμε» τους ελεύθερους επαγγελματίες και πολλές φορές και κάποιοι συνδικαλιστές, όχι όλοι, χρησιμοποιούν αυτή την οργή των πολιτών ή τις δυσκολίες που περνάνε, λόγω των εισαγόμενων κρίσεων, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι οριζόντιο. Οι σημειακές παρεμβάσεις, αυτή τη στιγμή εγώ δεν μπορώ να τις γνωρίζω, όμως θα έχουν τη λογική του να μην υπάρξουν αδικίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους ακούσατε, δηλαδή.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Ο Πρωθυπουργός αυτό το οποίο έχει πει πάρα πολλές φορές είναι ότι οι τελευταίοι που θα διεκδικήσουμε το αλάθητο,  είμαστε εμείς. Παρά την πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη των πολιτών. Το 41% των πολιτών ούτε «λευκή επιταγή» είναι ούτε αναγνώριση για όλα. Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει πάρα πολλές παρεμβάσεις, πέραν αυτού – και απαντάω στον κ. Αναγνωστάκη – οι οποίες αφορούν όλους τους υπόλοιπους  και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και ο στόχος είναι φιλόδοξος –  μακάρι να τα καταφέρουμε – πάνω από 3 δισεκατομμύρια και μέσα στον στόχο αυτό, μέσα σε αυτές τις παρεμβάσεις, είναι και όλοι οι υπόλοιποι. Και αυτοί που είναι πάνω από 10.000 και οι μισθωτοί, το σύνολο των πολιτών που μεταβιβάζουν ακίνητα και χρησιμοποιούν μετρητά, ενώ απαγορεύεται, και το πρόστιμο ουσιαστικά πολλαπλασιάζεται. Είναι μια σειρά από παρεμβάσεις, μια σειρά από ελέγχους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που άμα μεταφέρεις από τράπεζα σε τράπεζα πληρώνεις το χιλιάρικο πεντέμισι ευρώ. Να τα λέμε όλα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Αναγνωστάκη, αλλάζουμε και τον τρόπο μεταφοράς χρημάτων IRIS, διασυνδέουμε τις ταμειακές μηχανές με POS και θα το ξαναπώ: Μπορούμε να λέμε ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί παραλάβαμε ένα κενό ΦΠΑ 23 δις  έχει πάει 15. Είναι πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 8 και ο στόχος είναι να πάει πιο κάτω, κάτω από τα 10, μέσα στα επόμενα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στην ακρίβεια, κ. Εκπρόσωπε, γιατί εδώ βλέπουμε ότι η πραγματικότητα έξω, σας ξεπερνάει. Δεν μου αρέσει, και σας το έχω ξαναπεί, δεν μου αρέσει  να μηδενίζω. Δεν λέει κανείς ότι δεν γίνεται προσπάθεια. Προφανώς γίνεται προσπάθεια. Η πραγματικότητα, όμως, σας ξεπερνάει, γιατί ο κόσμος μπαίνει στο σούπερ μάρκετ και κάνει τον σταυρό του.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι Έλληνες πολίτες, όπως και όλη η Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι. Η Ευρώπη είναι τελείως διαφορετική. Τα καθαριστικά μπάνιου κοστίζουν στο Βέλγιο 1,8 – 1,9 μέσο όρο και εδώ 4,5 ευρώ, ίδιες μάρκες από τις ίδιες εταιρείες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να κάνουμε τη συζήτηση, νομίζω,  σε μία βάση που μπορούμε να έχουμε κάποια δεδομένα, υπάρχει ένας πίνακας. Ο πίνακας αυτός αναφέρει – μπορώ να σας τον στείλω κιόλας – την αύξηση των τιμών τροφίμων, πληθωρισμό τροφίμων και των καταναλωτικών αγαθών, μέσα σε έναν χρόνο. Αυτό τι δείχνει; Αυτό δείχνει ότι εμείς είμαστε λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά είναι ένα θέμα. Πώς θα το λύσετε αυτό; Όταν, δηλαδή, το ίδιο αντικείμενο έχει, το καθαριστικό μπάνιου, σας λέω, τεσσάρων εταιρειών, πέντε εταιρειών έχει 1,8 έξω και 4,5 εδώ, πώς θα …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει επί ενός προϊόντος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν μιλάω γι’ αυτό εγώ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως πρακτική, όμως.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Αυτό τι λέει; Αυτό λέει ότι έχουμε κι εμείς, όπως και όλη η Ευρώπη, το ίδιο πρόβλημα και έχουμε χρέος να το αντιμετωπίσουμε. Πώς το αντιμετωπίζουμε, λοιπόν – και εδώ απαντώ και για το προϊόν, το όποιο προϊόν είναι πιο ακριβό. Είναι τρεις οι πυλώνες της πολιτικής. Δεν θα ανακαλύψει κανείς τον τροχό. Αν τον ανακαλύψει και λύσει την ακρίβεια με ένα πάτημα ενός κουμπιού, θα μας το πει κι εμάς και σε όλη την Ευρώπη και θα το λύσει. Τρεις είναι οι πυλώνες αντιμετώπισης: Πρώτος είναι, αυξήσεις εισοδημάτων, μόνιμες παρεμβάσεις. Έχουμε νομοθετήσει ήδη το 50% του οικονομικού μας προγράμματος, αυξάνουμε μισθούς σε δημοσίους υπαλλήλους, αυξάνουμε το αφορολόγητο, αυξάνουμε τις συντάξεις. Για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η χώρα μας καταγράφει, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 7,5%. Οκτώ τοις εκατό ήταν πέρυσι. Δεν είναι αμελητέο, δεν είναι λύνει από μόνο του το πρόβλημα. Δεύτερος πυλώνας: Στοχευμένες παρεμβάσεις. Από το περίσσευμα της ανάπτυξης και όχι από το να χρεώνουμε τις επόμενες γενιές, έτσι; Τα λεφτά που δίνουμε τώρα 350 εκατομμύρια και όλα τα υπόλοιπα. Αύξηση εγγυημένου εισοδήματος, «Καλάθι του Νοικοκυριού»,  σταθερά μειωμένη τιμή. Τρίτος πυλώνας είναι οι έλεγχοι, κ. Αναγνωστάκη. Πάμε, λοιπόν. Οι έλεγχοι προστατεύουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ο ανταγωνισμός τον οποίο δεν τον αναπτύσσετε. Και ξεκινάμε από τις τράπεζες. Είναι ο ανταγωνισμός που πρέπει να ξεκινήσει από τις τράπεζες, από τα δάνεια, από τις συμπεριφορές, για να μπορέσω κι εγώ να έχω κάτι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με βάση μ’ αυτό που λέω, λοιπόν, για τον τρίτο πυλώνα, απαντώ ουσιαστικά και στο όποιο προϊόν αναφέρετε και έχετε δίκιο που το αναφέρετε. Η χώρα μας μέχρι το 2019 δεν είχε ελεγκτικό μηχανισμό. Και να σας πω κάτι; Δεν γεννήθηκε η αισχροκέρδεια μαζί με την εισαγόμενη ακρίβεια. Προϋπήρχε. Και εικονικές εκπτώσεις …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εισαγόμενη ακρίβεια να καταλάβω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήθηκε στη χώρα μας. Δεν έχει μόνο η Ελλάδα ακρίβεια, γι’ αυτό τη λέμε εισαγόμενη ακρίβεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα τρόφιμα, όμως, παραμένουν… Η βενζίνη …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι έχει γίνει; Μόνο το 2023, λοιπόν,  έχουν γίνει πάνω από είκοσι χιλιάδες έλεγχοι. Πάνω από χίλιες εξακόσιες παραβάσεις, εννέα εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα. Έχουν ήδη εξοφληθεί, βεβαιωθεί 5,3. Με βάση, λοιπόν, τη ζημία που προκάλεσαν, το όφελος δηλαδή που είχαν από την παραβατική συμπεριφορά, είτε από εικονικές εκπτώσεις είτε από παραβίαση του νόμου του πλαφόν, το πρόστιμο είναι πολλαπλάσιο. Αν, δηλαδή, μια εταιρεία κερδίσει από μια παραβατική συμπεριφορά αισχροκέρδειας 200 ευρώ, το πρόστιμο θα είναι 400. Δεύτερον: Αμέσως μετά την επιβολή του προστίμου έχει παρατηρηθεί ότι στα προϊόντα αυτά έχουμε πτώση τιμής μέχρι και 25%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμένα αυτό με νοιάζει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Συμπέρασμα:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να φτάσει στον καταναλωτή, να πέσει κάτω. Είναι πάρα πολύ χρήσιμο να μας πείτε τα προϊόντα, όχι εσείς. Να μας δώσετε μια λίστα με τα προϊόντα, γιατί ο καταναλωτής τα ελέγχει κάθε εβδομάδα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. ανακοινώνει τις εταιρείες και οι εταιρείες αυτές τους κωδικούς που φαίνεται ότι έχουν κάνει παραβατική συμπεριφορά τις περισσότερες φορές τους εισάγει και στη νέα πρωτοβουλία του κ. Σκρέκα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού έπεσαν οι τιμές, θέλουμε εμείς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι κωδικοί είναι 906.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βγήκε ο κ. Σκρέκας και είπε 25% έπεσαν οι τιμές στην εταιρεία που έφαγε πρόστιμο. Ποια είναι αυτά τα προϊόντα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εννιακόσιοι έξι κωδικοί είναι αυτή τη στιγμή στη νέα πρωτοβουλία, τουλάχιστον 5%, για τουλάχιστον έξι μήνες. Είναι μία μάχη η οποία έχει κάποια όπλα επιμέρους. Από μόνο του κανένα δεν θα λύσει το πρόβλημα. Δεν είναι κοροϊδία. Όλα μαζί μειώνουν κατά πολύ και κάποιες φορές περισσότερο τις συνέπειες. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Και θα συνεχίσουμε  να εφαρμόζουμε μέτρα, για να μειωθούν οι συνέπειες ενός πολύ μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουν όλοι οι πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε, κύριε Εκπρόσωπε.

Προηγούμενο άρθροΣπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος: Ομιλία του Καθηγουμένου της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου στην Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΣαν σήμερα 25 Νοεμβρίου – Σημαντικά γεγονότα