«Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Πρόνοιας της Δημοκρατίας της Ινδίας, για συνεργασία στον τομέα της γεωργίας».
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς πάντα λέγαμε ως Ελληνική Λύση ότι η Ινδία στην παγκόσμια σκακιέρα είναι ένα κράτος το οποίο είναι αναδυόμενο οικονομικά και μπορεί να πρωταγωνιστεί στις παγκόσμιες εξελίξεις. Και πάντα ζητούσαμε να υπάρξουν καλές σχέσεις με την Ινδία και για εθνικούς λόγους. Αν θυμάστε και όλα αυτά με τους Πακιστανούς, με το Κασμίρ, εμείς ήμασταν από τους πρώτους που είπαμε να μην ερχόμαστε σε κόντρα με την Ινδία. Διότι δεν είναι μόνο ο αγροτικός τομέας, είναι και τα εθνικά ζητήματα τα οποία παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο.
Εδώ όμως τώρα εμείς έχουμε κάποιες επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά αυτήν την Κύρωση, η οποία φαίνεται να είναι καλή, είναι ανταλλαγή απόψεων, επισκέψεις εμπειρογνωμόνων, ανθρώπων οι οποίοι σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, κάποια ινστιτούτα επιστημονικής έρευνας, αλλά δεν ξέρουμε το κόστος. Και όταν λέμε «το κόστος», επίσης, δεν ξέρουμε και την επιλογή αυτών των εμπειρογνωμόνων, γιατί, ξέρετε, πολλές φορές αυτές οι κυρώσεις και τα μνημόνια μένουν απλά εθιμοτυπικά σε επισκέψεις.
Άρα, λοιπόν, αυτό το οποίο εμάς μας προβληματίζει είναι πόσο θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός, η επιλογή των ανθρώπων οι οποίοι θα στελεχώσουν αυτές τις ομάδες εργασίας, αυτές τις επισκέψεις που θα γίνουν. Και αυτό μας βάζει σε κάποια ερωτηματικά, γιατί εμείς θέλουμε πάντα την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα. Άλλωστε, στο πρόγραμμα της Ελληνικής Λύσης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και θα το δούμε.
Για παράδειγμα, στο άρθρο 4, οι διαφορές, αν δεν επιλυθούν μέσω διαβουλεύσεων, τι γίνεται μετά; Δεν διευκρινίζεται. Οι φορείς χρηματοδότησης στο άρθρο 6 και οι πόροι ποιοι θα είναι; Στο άρθρο 7 η ισχύς μιλάει για πέντε έτη, για αυτόματη ανανέωση κάθε φορά με πέντε έτη. Πώς έχει προσδιορισθεί αυτή η πενταετία; Και φυσικά, πώς θα στελεχώνεται, όπως είπαμε; Ποιο θα είναι το κόστος αυτής της μεικτής υποεπιτροπής, τα κριτήρια αλλά και οι αρμοδιότητες; Ζητούμε περισσότερες διευκρινίσεις;
Εμείς σε κάθε συνεργασία που γίνεται στον αγροτικό τομέα είμαστε θετικοί. Εδώ, όμως, τελματώνει ο αγροτικός χώρος.
Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι σε λίγες μέρες θα έρθει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αυτό, νομίζω, έχετε πει. Ή τουλάχιστον, θα έρθει ένα νομοσχέδιο. Από την πρώτη στιγμή ως Ελληνική Λύση χαιρόμαστε γι’ αυτό, θέλουμε να δούμε ποια θα είναι αυτή η αλλαγή του κανονισμού προς όφελος των αγροτών.
Δεν μπορεί σήμερα ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει για πλημμύρες και να μην αποζημιώνει για έντονη βροχόπτωση. Το έχουμε ξαναπεί. Δηλαδή, αν το χωράφι ενός αγρότη είναι επικλινές -διότι η πλημμύρα από πού θα προκληθεί, από έντονη βροχόπτωση θα προκληθεί- και αυτός, για παράδειγμα, καλλιεργεί μήλα και δεν υπάρχουν στάσιμα νερά στο χωράφι, ο ΕΛΓΑ δεν τον αποζημιώνει. Όμως, θα έχει υποστεί μια τεράστια ζημιά από το φαινόμενο της βροχόπτωσης και θα τρέχει μετά να πάρει το περιβόητο de minimis. Αυτό γίνεται μετά. Το ίδιο έγινε με τα κεράσια στην Ημαθία, όπου οι άνθρωποι εκεί ξέχασαν να τα εντάξουν και με προτροπή δική μας, αν θέλετε, και ένα κλιμάκιο ομοϊδεατών δικών μας στελεχών, κατάφεραν να μπουν και τα κεράσια.
Το θέμα είναι, όμως, ότι αυτές οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις οδηγούν σε αδιέξοδο τους αγρότες. Πάτε σε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Ινδία, ενώ πριν από λίγες μέρες εσείς οι ίδιοι ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριε Υπουργέ μου, βγάζετε διευκρινιστικές εγκυκλίους για το θέμα της νέας ΚΑΠ. Αυτό με τη νέα αγροτική πολιτική και εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις το υπογράφετε, αλλά με συγχωρείτε, από αυτό που λένε οι αγρότες και από αυτό που φαίνεται επί του πρακτέου στον πρωτογενή τομέα, καταλαβαίνουμε ότι ή δεν ξέρετε τι υπογράφετε ή δεν πιέζετε σωστά την Κομισιόν. Διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δει τα συμφέροντα της Ελλάδας σε καλλιέργειες. Αυτό έχει γίνει στο παρελθόν, δεν είναι της παρούσης, αλλά μπορούμε να το εξηγήσουμε.
Άρα, λοιπόν, η νέα ΚΑΠ τι προβλέπει; Καταργεί το πρασίνισμα. Τι ήταν το πρασίνισμα; Ένα οικολογικό αποτύπωμα, το οποίο περιέκοπτε τις επιδοτήσεις των αγροτών. Πώς το λέει τώρα; Είναι δύσκολη και η λέξη. Να το πούμε δεν μπορούμε, φανταστείτε στο Υπουργείο! Πώς θα το καταλάβουν; Αντιδιανεμητική, έτσι λέγεται. Είναι καινούργιο κόλπο αυτό, με αποτέλεσμα οι αγρότες που παίρνανε στη βασική ενίσχυση περίπου στα 10.000 ευρώ, σήμερα στα βιβλιάρια τους βλέπουν ακριβώς τα μισά, ενώ τους είχατε υποσχεθεί ότι με την κατάργηση του πρασινίσματος, θα πάρουν παραπάνω. Έλα, όμως, που παίρνουν λιγότερα, γι’ αυτό είναι ανάστατοι σήμερα. Οι αγρότες δεν μπορούν να καλύψουν τα προς το ζην. Γεωπόνοι περιμένουν να πάρουν τα χρήματά τους από τα λιπάσματα. Το ηλεκτρικό ρεύμα απλήρωτο, Εργάτες γης απλήρωτοι, άλλο μεγάλο πρόβλημα αυτό, όπου εμείς στην Ελληνική Λύση για τους εργάτες γης σε λίγες μέρες θα καταθέσουμε επίκαιρη ερώτηση, κύριε Υπουργέ, με συγκεκριμένη πρόταση. Με συγκεκριμένη πρόταση, για να σταματήσετε να παίρνετε μαύρους αλλοδαπούς στα χωράφια -αυτό γίνεται και στη δική μου εκλογική περιφέρεια- ανασφάλιστους, ενώ μπορεί με ένα πρόγραμμα να πάρετε Έλληνες αγρότες και να πάνε τα παιδιά μας να δουλέψουν.
Στο θέμα, λοιπόν, του πρασινίσματος οι περικοπές είναι τεράστιες. Στο θέμα κανονισμού του ΕΛΓΑ που πρέπει να αλλάξει, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική την οποία δεν την διαπραγματευτήκατε για μια ακόμη φορά σωστά και ερχόμαστε στα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ που οι ίδιοι εσείς κατηγορήσατε τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, θέλετε για ατασθαλίες, θέλετε για κάποιες μονομερείς αποφάσεις που πήρε ως κράτος εν κράτει, αλλά να θυμίσω, ότι και πριν από εσάς, πάλι εσείς ήσασταν ως κυβέρνηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Άρα, αυτό είναι το τραγελαφικό. Είναι σαν τη ρήση του Χάρρυ Κλυνν, μα πριν από εσάς, πάλι εσείς ήσασταν και έλεγε δεν έχει καμία σημασία. Έχει τη σημασία του, θα το δείτε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, διότι είναι ανάστατοι πραγματικά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Οι κτηνοτρόφοι με τις ζωοτροφές τις οποίες, ναι μεν τις μειώσατε επί του ΦΠΑ 6% και καλώς, αλλά η παράδοση του γάλακτος είναι στο 13%. Θα μου πείτε τρέχει μετά να πάρει πίσω την επιστροφή του ΦΠΑ, γιατί τον βάζετε σε αυτήν την επίπονη γραφειοκρατική λογιστική διαδικασία; Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Απέναντι στο θέμα των κτηνοτρόφων υπάρχει μια ανησυχία και ελπίζω να μην ευοδώσει, σε ό,τι αφορά την επιδότηση σε πάχυνση μοσχαριών από το εξωτερικό. Ελπίζω, κύριε Υπουργέ, πραγματικά να μην ευοδώσει, για να μην βλάψει τις ελληνικές ράτσες, τα ελληνικά μοσχάρια και την περιβόητη μοσχίδα αντικατάστασης.
Είναι πολλά τα ζητήματα και εμείς στην Ελληνική Λύση, στο πρόγραμμά μας λέμε βοηθήστε τους αγρότες σε νέες καλλιέργειες, αρώνια, κράνα, μύρτιλα, ρίγανη, λουλούδι του Δαρβίνου που έλεγε ο επικεφαλής μας ο Κυριάκος ο Βελόπουλος και ήδη ο Περιφερειάρχης ο κ. Καχριμάνης το κάνει πράξη μέσα από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Αλλά τι γίνεται; Λέτε τώρα ότι με τη νέα ΚΑΠ θα ενταχθούν σε επιδότηση μόνο όσοι δεν είναι στα 10 περιβαλλοντικά οικολογικά προγράμματα, στα γεωπεριβαλλοντικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ασχολούνται με σπάνιες φυλές, με νέες καλλιέργειες, δεν θα πάρουν. Γιατί; Διότι ήδη είναι ενταγμένοι. Μα, αυτούς δεν πρέπει να τους βοηθήσουμε να επεκταθούν στις λεγόμενες νέες καλλιέργειες, όπου εμείς πιστεύουμε ότι εδαφολογικά και κλιματολογικά η Ελλάδα ενδείκνυται για να πάμε σε ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα.
Αναφέρθηκε ο κ. Αυγενάκης σε πολλά ζητήματα. Είναι εδώ βέβαια ο Υφυπουργός, αλλά δεν είναι ο κ. Αυγενάκης.
Όσον αφορά την τράπεζα σπόρων, να πω ότι αφού διαλύσαμε τα κέντρα σποροπαραγωγής στην Ελλάδα, η μόνη αξιοπρεπής τράπεζα σπόρων αυτήν την ώρα είναι στη Σάμο, το «Αρχιπέλαγος». Δημιουργήστε επιτέλους ξανά τις τράπεζες σπόρων οι οποίες έχουν εξαγώγιμο πρόσημο και μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ τους αγρότες. Επίσης, κλείσαμε τα εργοστάσια ζάχαρης δυστυχώς. Στο Βελιγράδι λειτουργεί -αυτό είναι το τραγελαφικό- με το ίδιο καθεστώς και εδώ εισάγουμε ζάχαρη από τη Γερμανία.
Αυτά πρέπει να προσέξουμε για να μην υπάρχει και η παραπλάνηση γενικότερα των καταναλωτών. Υπάρχουν αγροτικά δικά μας προϊόντα τα οποία δυστυχώς έχουν ξένες ύλες μέσα, όπως στο μέλι. Στα εκατό κιλά μέλι αν βάλεις ένα κιλό ελληνικό, γραφεί «ελληνικό μέλι». Αυτά πρέπει να τα προσέξουμε για να δημιουργήσουμε μια στρατηγική σοβαρή βάση για τον πρωτογενή τομέα που για μας, την Ελληνική Λύση, αποτελεί τον πρωτογενή τομέα προ του τουρισμού, για να υπάρχει μέλλον στην ύπαιθρο και να μην έχουμε το πρόβλημα του δημογραφικού και της αστυφιλίας.
Σας ευχαριστώ.