Η οδοντόκρεμα είναι παχύρευστο υλικό που το βρίσκουμε συνήθως σε σωληνάριο, το οποίο χρησιμοποιείται για να καθαρίσει και να διατηρήσει την αισθητική και την υγεία των δοντιών, της στοματικής υγιεινής, χρησιμεύει ως ένα λειαντικό που βοηθά στην αφαίρεση της οδοντικής πλάκας και των τροφίμων από τα δόντια, βοηθά στην καταστολή της δυσοσμίας του στόματος και παραδίδει δραστικά συστατικά για να βοηθήσει στην πρόληψη των ασθενειών των δοντιών και των ούλων.
Το μεγαλύτερο μέρος του καθαρισμού επιτυγχάνεται από τη μηχανική δράση της οδοντόβουρτσας που τρίβουμε τα δόντια μας και όχι από την οδοντόπαστα. Θα μπορούσαμε να βουρτσίσουμε τα δόντια μας με στεγνή την οδοντόβουρτσα αλλά δεν θα έχουμε την αίσθηση φρεσκάδας ή το ευωδιαστό άρωμα, αλλά τουλάχιστον θα καθαρίσει το στόμα μας και θα προφυλάξουμε τα ούλα μας, από τυχόν ασθένειες.
Η συνταγή της… γιαγιάς, θέλει εναλλακτικά να βουρτσίζουμε τα δόντια μας με αλάτι. Βρέχουμε την οδοντόβουρτσα, τοποθετούμε λίγο αλάτι και τη χρησιμοποιούμε όπως θα κάναμε αν είχε επάνω οδοντόκρεμα. Το αλάτι και η μαγειρική σόδα είναι μεταξύ των υλικών που μπορούν να αντικαταστήσουν εμπορική οδοντόκρεμα.
Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας οδοντόκρεμα, η οποία θα είναι μεν και αποτελεσματική, και πιο ήπια με τα καλά μας βακτήρια που μας προστατεύουν, και τέλος, και πολύ πιο φτηνή από τις φίρμες που βρίσκουμε στην αγορά.
Χρειαζόμαστε:
-
Πέντε κουταλάκια μαγειρική σόδα
-
Ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι θαλασσινό
-
Πέντε κουταλάκια φυτική γλυκερίνη από το φαρμακείο
-
Δέκα σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας, ή ευκαλύπτου, ή δυόσμου, ανάλογα με το άρωμα που σας αρέσει.
Αναμιγνύουμε τα υλικά σε ένα μπολ, και μόλις αποκτήσουμε την υφή της οδοντόκρεμας αποθηκεύουμε το μίγμα σε γυάλινο βαζάκι με καλό κλείσιμο.
Αποφύγετε δια ροπάλου να φέρετε σε επαφή χυμό λεμονιού με το σμάλτο των δοντιών σας. Το λεμόνι λευκαίνει, αλλά αν ρίξετε μια σταγόνα μέσα σε φρέσκο γάλα, θα διαπιστώσετε αυτό που προκαλεί και στα δόντια: Καταστρέφει το ασβέστιο!