Όλοι μιλούν για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) αυτή την περίοδο.
Μιλούν για την αποθέωση της τεχνολογίας, για τις αλλαγές που έρχονται, για την ταχύτητα των αλλαγών στην ζωή μας και στην εργασία μας, ακόμη και στον υγεία.
Και μπορεί ακόμη και να δίδεται η εντύπωση ότι αυτή η τεχνολογία αναδύθηκε από τον αέρα για να σοκάρει τον κόσμο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης που παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή είναι το αποκορύφωμα έρευνας 70 ετών.
Μπορούμε να βρούμε τις ρίζες του τον Οκτώβριο του 1950. Εκείνη την εποχή, ο Άλαν Τούρινγκ, η ιδιοφυΐα που έσπασε τον κώδικα Enigma και βοήθησε να τερματιστεί ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, είχε μόλις εισαγάγει μια νέα ιδέα.
Ονομάστηκε «Τεστ Τούρινγκ». Και στόχευε να απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα: Μπορούν οι μηχανές να σκεφτούν;
Ο κόσμος γέλασε. Μηχανές — σκέφτονται μόνες τους; Αδύνατον.
Ωστόσο, η δοκιμή Turing έθεσε σε κίνηση δεκαετίες έρευνας στον αναδυόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Μερικοί από τους πιο έξυπνους ανθρώπους του κόσμου έχουν διεξαγάγει αυτήν την έρευνα στα πιο διάσημα εργαστήρια που υπάρχουν. Συλλογικά, έχουν εργαστεί για να δημιουργήσουν μια νέα κατηγορία υπολογιστών και μηχανών που μπορούν, πράγματι, να σκεφτούν μόνοι τους.
Εν τω μεταξύ, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη παντού.
Είναι στα τηλέφωνά μας. Τι πιστεύετε ότι εξουσιάζει το Siri; Πώς ένα τηλέφωνο αναγνωρίζει το πρόσωπό σας;
Είναι στις εφαρμογές μας. Πώς γνωρίζει το Google Maps οδηγίες και βέλτιστες διαδρομές; Πώς κάνει αλλαγές σε πραγματικό χρόνο με βάση την επισκεψιμότητα; Και πώς το Spotify δημιουργεί υπερ-εξατομικευμένες λίστες αναπαραγωγής ή το Netflix προτείνει ταινίες;
Το AI βρίσκεται στους υπολογιστές μας. Πώς προτείνει η Google εξατομικευμένα στοιχεία αναζήτησης για εσάς; Πώς χρησιμοποιούν οι ιστότοποι chatbot που φαίνονται σαν πραγματικοί άνθρωποι;
Όπως αποδεικνύεται, ο κόσμος δεν έπρεπε να έχει γελάσει το 1950.
Ο σπουδαίος Άλαν Τούρινγκ κατέληξε να δημιουργήσει ένα γερό θεμέλιο πάνω στο οποίο έχουν συνδυαστεί επτά δεκαετίες πρωτοποριακής έρευνας. Τελικά, είχε ως αποτέλεσμα οι υπολογιστές και οι μηχανές που σκέφτονται τον εαυτό τους να μην είναι απλώς ένα «πράγμα» — αλλά να είναι τα πάντα.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι στην πραγματικότητα ένας απλός όρος για τα μοντέλα μηχανικής μάθησης (ML) και επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP) που μαθαίνουν από τον εαυτό τους και γίνονται καλύτερα και εξυπνότερα με την πάροδο του χρόνου.
Αυτά τα μοντέλα είναι πλήρως ενημερωμένα από δεδομένα.
Βασικά, όσο περισσότερα δεδομένα έχουν, τόσο περισσότερα μπορούν να μάθουν, τόσο καλύτερα γίνονται τα μοντέλα και τόσο πιο ικανή γίνεται η τεχνητή νοημοσύνη.
Πράγματι, στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, τα δεδομένα είναι το παν.
Ας το σκεφτούμε με αυτόν τον τρόπο.
Ο παγκόσμιος όγκος και η ευαισθησία των δεδομένων εκρήγνυται αυτή τη στιγμή. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή κάθε αντικείμενο στον κόσμο γίνεται συσκευή παραγωγής δεδομένων.
Τα τελευταία 20 χρόνια, έχουμε δει μια σημαντική στροφή προς τον «Έξυπνο κόσμο». Τα χαζά τηλέφωνα έχουν γίνει smartphone και τα χαζά αυτοκίνητα έχουν γίνει έξυπνα αυτοκίνητα. Οι χαζές εφαρμογές έχουν γίνει έξυπνες εφαρμογές και τα χαζά ρολόγια έχουν γίνει έξυπνα ρολόγια.
Όλες αυτές οι συσκευές έχουν αρχίσει να παράγουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων, όπως δεδομένα χρήσης τηλεφώνου, δεδομένα οδήγησης στο αυτοκίνητο, δεδομένα προτιμήσεων καταναλωτών και δεδομένα φυσικής κατάστασης και δραστηριότητας.
Καθώς έχουμε σπριντ σε αυτόν τον «Έξυπνο κόσμο», ο όγκος και η ταχύτητα των δεδομένων στα οποία έχουν πρόσβαση οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης έχει εκραγεί. Και κάνει αυτά τα algo AI πιο ικανά από ποτέ.
Γιατί αλλιώς πιστεύετε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να εμφανίζεται παντού τα τελευταία χρόνια; Είναι επειδή το 90% των παγκόσμιων δεδομένων έχει δημιουργηθεί μόνο τα τελευταία δύο χρόνια. Ας αναλογιστούμε πόσα δεδομένα παράγονται κάθε λεπτό από την παρουσία τόσων δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο FB και στα άλλα κοινωνικά δίκτυα.
Ο κόσμος δεν πρόκειται να κάνει κανένα βήμα πίσω όσον αφορά αυτόν τον «έξυπνο» άξονα. Όχι. Είναι γεγονός, ότι αγαπάμε πάρα πολύ τα smartphone, τα έξυπνα αυτοκίνητα και τα έξυπνα ρολόγια μας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κόσμος παράγει περίπου 2,5 exabyte δεδομένων την ημέρα σήμερα. Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 463 exabyte έως το 2025 (185 φορές υψηλότερος).
Τώρα αρχίζει το έργο…
Με πληροφορίες από το investorplace.com