«Χωρίς καμιά διάθεση κινδυνολογίας, ούτε και ωραιοποίησης βέβαια, η υπόθεση της έξαρσης των μολυσματικών ασθενειών στη Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένης της λεπτοσπείρωσης, εξαιτίας των συνθηκών που δημιούργησαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, εξακολουθεί να μας ανησυχεί και μάλιστα πολύ», τόνισε στην εκπομπή «ΤΡΙΤΟΛΟΓΙΕΣ» της ΕΡΤ3 με την Σύνθια Σάπικα η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, με αφορμή σχετική ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα προς τον υπουργό Υγείας.
Παράλληλα η βουλευτής Λάρισας υπογράμμισε τα εξής:
«Αυτές τις ώρες η ευθύνη για την συγκράτηση της έξαρσης των ασθενειών βαρύνει τόσο τον πολιτικό, όσο και τον επιστημονικό κόσμο και ορθώς οι δημοσιογράφοι αναδεικνύουν ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που απειλεί τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλία.
Όλη αυτήν την περίοδο, από τις αρχές του Σεπτέμβρη, όποτε και εκδηλώθηκε η πρώτη θεομηνία Daniel -και λίγες ημέρες αργότερα η Elias- κάνω διαρκώς περιοδείες σε όλες τις πλημμυρόπληκτες περιοχές, ‘’κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου’’, πράγμα που επεσήμανα με την ερώτησή μου και στον κ. Χρυσοχοΐδη.
Δυστυχώς, διαπιστώνω με τα ίδια μου τα μάτια πως πάνω από ένα μήνα μετά, δεν έχουν απομακρυνθεί όλα τα νεκρά ζώα από τις αγροτικές περιοχές.
Όπως και ότι δεν έχουν απομακρυνθεί και τα φερτά υλικά που πολλές φορές εμπεριέχουν υπολείμματα ζώων, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως για την απομάκρυνσή τους θα πρέπει να πληρώνουν το 30% οι ίδιοι οι αγρότες, όπως και κάθε άλλος πλημμυρόπληκτος πολίτης!
Παράλληλα, πληροφορούμαστε από τις αρμόδιες αρχές, πως στη Θεσσαλία σήμερα στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδαςπαρουσιάστηκαν 2 επιβεβαιωμένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ακόμη 9, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 44, με ακόμη 109 περιπτώσεις να διερευνούνται.
Επιπλέον, από την αρχή αυτής της κατάστασης έχει ήδη σημειωθεί ένας θάνατος, ενώ δύο συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
Και σε όλα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται, προφανώς, οι άλλες περιπτώσεις λοιμώξεων και μολυσματικών ασθενειών που οφείλονται σε επαφή των ασθενών με μολυσμένα ύδατα και εδάφη.
Στο ‘’δια ταύτα’’ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι οι πολίτες της Θεσσαλίας, δεν έχουμε την αίσθηση μιας ολοκληρωμένης αντιμετώπισης αυτών των κρίσιμων για τη δημόσια υγεία ζητημάτων από πλευράς της Πολιτείας.
Το κρίσιμο ερώτημα που απευθύνω στην κυβέρνηση είναι ποιος επίσημος φορέας του κρατικού μηχανισμού θα αναλάβει ολοκληρωμένα και συνεκτικά να εξετάσει όλα τα δεδομένα, να προβεί στις απαραίτητες επιστημονικές διαπιστώσεις και να δώσει οργανωμένα, όσο και άμεσα συγκεκριμένες λύσεις», κατέληξε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Λιακούλη.