Ομιλία βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Προγραμματισμός των εργασιών της Υποεπιτροπής.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Τέθηκαν πολύ σημαντικά ζητήματα και μία Υποεπιτροπή που είναι πολύ σημαντική με βάση και αυτά που συζητήσαμε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Τα θέματα που τέθηκαν μας βάζουν σε πολλούς προβληματισμούς και αν δει κάποιος ότι αυτή τη στιγμή στον πλανήτη πέραν της κλιματικής αλλαγής υπήρχαν μεγάλες εποχές ανομβρίας. Πολύ παλιά αν δει κάποιος την εποχή του Περικλή εκατό χρόνια ανομβρία είχε πάνω κάτω, αλλά μόνο το 6% του νερού σε παγκόσμια αποθέματα είναι πόσιμο. Δηλαδή,μιλάμε για το 6% αυτού που καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες. Από δω και μόνο μπορούμε να καταλάβουμε το πόσο σημαντικό είναι το νερό.
Επειδή προέρχομαι από ένα νόμο που έχει προβλήματα με τον υδροφόρο ορίζοντα, το νομό Σερρών, μιλάω για τη λίμνη Κερκίνη και θα πρέπει να δούμε κατά πόσο ο υδροφόρος ορίζοντας επηρεάζεται από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Αυτό που λέτε για την αγροτική παραγωγή. Να σας πω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν φάρμακα παράνομα και στη χώρα μας και δεν έχουν το ISO του ελέγχου της ποιότητας, γιατί είναι φθηνότερα ως κόστος και δυστυχώς χρησιμοποιούνται.
Η αλόγιστη χρήση μας έβαλε σε ένα πρόγραμμααπονιτροποίησης, όπως και στις Σέρρες ή στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, το οποίο δεν υλοποιήθηκε. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε κατά πόσο η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων επηρεάζει τον υδροφόρο ορίζοντα και να το θέσουμε ως θέμα αυτό, να πουν την άποψή τους οι επαΐοντες, δηλαδή, κάποιοι εξειδικευμένοι γεωπόνοι, χημικοί και ούτω καθεξής.
Οι φερτές ύλες είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για λίμνες κυρίως αυτές στις οποίες εκβάλλουν ποτάμια και επηρεάζουν γενικότερα πανίδα-χλωρίδα αλλά και το νερό της σύστασης της λίμνης. Νομίζω είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα να δούμε τι γίνεται με τις φερτές ύλες γιατί είναι αδήριτη ανάγκη να πάμε σε καθαρισμό, το κόστος είναι μεγάλο, το έχουμε αποφύγει όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουμε χρησιμοποιήσει βυθοκόρο όπως και στην Κερκίνη,είναι μία λίμνη με 182 σπάνια είδη πουλιών, σε παγκόσμιο επίπεδο και το ξέρετε.
Ένα άλλο πολύ μεγάλο ζήτημα, ξέρετε, είναι η χλωρίωση του νερού και γιατί το λέω αυτό: Το χλώριο αυτό που έχω διαβάσει και κάποιες εκπομπές που έκανα παλαιότερα, είναι το αναγκαίο κακό, αλλά το θέμα είναι ότι ακόμη δεν έχουμε απτά αποτελέσματα, κατά πόσο επηρεάζει το χλώριο, το οποίο η ουσιαστική χλωρίωση του νερού στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2009. Άρα λοιπόν πρέπει να δούμε τι έχει επηρεάσει το χλώριο, το οποίο είναι αναγκαίο για να χτυπήσει τα βακτήρια, τους μικροοργανισμούς μέσα στο νερό. Μία σταγόνα νερού λέει έχει πάνω από 2.000 μικροοργανισμούς. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι αναγκαίο το χλώριο, αλλά νομίζω ότι πρέπει να το δούμε, όπως και κάποιοι δήμοι, γιατί πολλοί έχουμε περάσει από την Αυτοδιοίκηση, κάποια χρήματα που είχαν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον έλεγχο ποιότητας νερού δεν αξιοποιήθηκαν σωστά. Σε τι σημείο είναι λοιπόν οι δήμοι σήμερα σε ό,τι αφορά τη χλωρίωση του νερού, τι μετρήσεις κάνουν, τι αναλύσεις κάνουν και της ποιότητας του νερού, αλλά το άλλο ζήτημα που ανακύπτει βέβαια είναι η αντικατάσταση του αμιάντου σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας που υφίσταται ακόμη. Τώρα να αρχίσουμε να συζητάμε για τις επιπτώσεις, λίγο πολύ είναι γνωστές, άραπρέπει να το δούμε κι αυτό.
Ξέρετε σε λίγο καιρό στις Σέρρες θα γίνει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα. Μιλάμε για πάνω από 4.000 στρέμματα, μιλάμε για 466.000 περίπου πάνελ. Κάποια στιγμή δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη αυτή η κατάσταση. Πρέπει να δούμε κατά πόσο θα επηρεάσει και τον υδροφόρο ορίζοντα, γενικότερα τη σύσταση του εδάφους.
Επίσης, κυρία Πρόεδρε,μπορεί να ήταν ένα πολύ σημαντικό θέμα για τη διάβρωση των ακτών. Υπάρχουν ανεξέλεγκτα ρέματα σήμερα στην Ελλάδα τα οποία δεν είναι ούτε καν χαρτογραφημένα από τους οικείους δήμους, το οποίο επηρεάζουν τις ακτές, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την ποιότητα νερού στις ακτές και για τη δημόσια υγεία.
Η άρδευση των χωραφιών που θέσατε, ένα πολύ σημαντικό θέμα από τους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ, έχω περάσει και από, πέρα από δημοσιογραφία και από συνεταιρισμό, πολλά χρόνια. Αυτό το είχαμε πάντα εκεί. Είναι το παραδοσιακό καρούλι. Το παραδοσιακό καρούλι τώρα φανταστείτε ότι περνάει ο Ποταμός Στρυμόνας ή ο Ποταμός Αγγίτηςαπό εμάς και δεν έχουμε κάνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα άρδευσης, όπου το παραδοσιακό καρούλι τι κάνει; Εκσφενδονίζει, πετάει νερό από 40 μέτρα, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη ποσότητα του νερού να χάνεται. Άρα εδώ δεν μιλάμε για μία λελογισμένη διαχείριση του νερού και ένα ακόμη για να μην μακρηγορώ, τέθηκαν σήμερα πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα. Όταν είχαμε τις μεγάλες πυρκαγιές τη δεκαετία του ‘80 στην Ιταλία, οι Ιταλοί κάνανε ένα ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο το ονόμασαν «Mezzogiorno». Τώρα δεν ξέρω γιατί το ονόμασαν μεσημέρι αυτό το πρόγραμμα; Όπου λέει επηρεάζεται το έδαφος από τις πυρκαγιές, αφού δεν υπάρχουν πλέον δένδρα ή θάμνοι. Δεν μπορεί να απορροφηθεί το νερό, το υπάρχον νερό μολύνεται και αλλάζει η σύσταση του εδάφους που προκαλεί γεωλογικά φαινόμενα. Δυστυχώς στην Ελλάδα μετά από τις τόσες πυρκαγιές να το περιμένουμε αυτό σε κάποιες περιοχές που θα αλλάξει ενδεχομένως και η σύσταση του εδάφους και η μορφολογία και ένα τελευταίο είναι ότι, δεν ξέρω πώς μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με κάποιους Ευρωβουλευτές. Έχουμε Ευρωβουλευτές. Εγώ διαβάζω από πέρυσι ότι το «HORIZONEUROPE», το πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί το 2027 περιλαμβάνει ταμιευτήρες νερού κυρίως σε νησιά. Είναι ταμιευτήρες βρόχινου νερού. Το έχουν ανάγκη τα νησιά. Αν κατασκευαστούν αυτοί με μια χρηματοδότηση της Κομισιόν που αγγίζει περίπου και το 100%, θα λυθεί ένα μεγάλο ζήτημα, διότι πέρυσι, για παράδειγμα στη Σύμη οι άνθρωποι μου λέγανε «Έχουμε τοποθετήσει αυτές τις δεξαμενές στα σπίτια μας, συγκεντρώνουμε βρόχινο νερό, αλλά δεν υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή που θα βοηθήσει τους δύσκολους μήνες, να ανταποκριθεί στις ανάγκες χρήσης νερού το νησί». Να δούμε τι γίνεται με αυτό το πρόγραμμα, να μας πει η Ευρωπαϊκή Ένωση, υφίσταται; Μπορούμε να κάνουμε προτάσεις; Γιατί αν θυμάμαι καλά αυτό ξεκίνησε από μια συζήτηση-σύσκεψη για τα νησιά στη Μάλτα που είχε γίνει πριν χρόνια και είχαμε πει θα το υλοποιήσουν. Να δούμε σε ποιο σημείο είμαστε;Διότι παράλληλα με την «Αγροδιατροφή» που «τρέχει» και το «HORIZONEUROPE» για τους ταμιευτήρες, να δούμε, για να αδράξουμε την ευκαιρία και να μη χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Πολύ σημαντική η Επιτροπή αυτή. Εμένα θα με συγχωρέσετε. Βέβαια, συνάμα έχουμε και την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, αλλά θα πρέπει λίγο να το δούμε. Αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σημαντικά, αυτά που έθεσαν οι συνάδελφοι για να τα σταχυολογήσουμε και να βγάλετεσυμπεράσματα.
Σας ευχαριστώ.