Επίσκεψη στο Κτηνιατρείο Σοχού, πραγματοποίησε ο κ. Χρήστος Παπαστεργίου, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για την Μακεδονία», το οποίο υπάγεται στην αιρετή περιφέρεια.
Εκεί συνομίλησε με τον διοικητικό υπάλληλο για την μη στελέχωση του Ιατρείου και τις ελλείψεις που υπάρχουν, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό. Αναφέρθηκαν στην λήξη της σύμβασης του κτηνιάτρου και την μη στελέχωση της θέσης με αποτέλεσμα, να απειλείται με κλείσιμο το μόνο κτηνιατρείο της περιοχής, που εξυπηρετεί τις ανάγκες μονάδων που έχουν συνολικά 43.000 αιγοπρόβατα και 13.000 βοοειδή. Πέραν της έλλειψης κτηνιάτρου, σε λίγες μέρες θα συνταξιοδοτηθεί και ο υπάλληλος, οπότε το κτηνιατρείο θα κλείσει ολοσχερώς. Τονίζεται ότι οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να έχουν σχεδόν καθημερινή επαφή με το κτηνιατρείο.
Στην συνέχεια συνομίλησε με κτηνοτρόφους της περιοχής, για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και το μέγεθος των ζητημάτων που θα προκύψουν, εάν κλείσει το κτηνιατρείο. Ενδεικτικά, θα πρέπει να διανύουν μια απόσταση της τάξεως των 70 χλμ. επιπλέον, με συνέπεια να απουσιάζουν συχνά και επί μακρόν από τον χώρο εργασίας τους, αφήνοντας, πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης και μεγάλο κενό στη λειτουργία της κτηνοτροφικής τους μονάδας.
Η παράταξη θα προχωρήσει στην κατάθεση σχετικής ερώτησης προς τον περιφερειάρχη και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη και θα θέσει το ζήτημα υπόψη και του περιφερειακού συμβουλίου.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Κατόπιν, ο κ. Παπαστεργίου επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Σοχού, όπου συζητήθηκαν με τον Διευθυντή του Κ.Υ. τα προβλήματα που υπάρχουν. Έλλειψη ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού, ελλείψεις στα ιατρικά αναλώσιμα υλικά, έλλειψη στο πλήρωμα του ασθενοφόρου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί έγκαιρα κάποιο σοβαρό περιστατικό, 14 μη στελεχωμένα Περιφερειακά Ιατρεία στα γύρω χωριά και τα κενά στον θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού, είναι κάποια από αυτά.
Κλείνοντας, τις προγραμματισμένες συναντήσεις στο Σοχό, επισκέφθηκε την μονάδα παραγωγής παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων «ΠΡΟΙΚΑΣ», η οποία εξάγει τα προϊόντα της σε 37 χώρες του εξωτερικού. Αναφέρθηκαν στην δυσκολία υλοποίησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, την χρονοκαθυστέρηση που υπάρχει για την συγχρηματοδότηση και την ατελή στήριξη της Περιφέρειας σε ότι αφορά εκθέσεις προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Τέλος, στον Λαγκαδά επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας και συναντήθηκε με την Διευθύντρια του. Και εκεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τα ίδια, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό, γιατί έχουν να καλύψουν και μεγαλύτερη περιοχή. Το Κ.Υ. Λαγκαδά είναι το δεύτερο μεγαλύτερο, μετά το Κ.Υ. Ευόσμου και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 100 άτομα την ημέρα, πέρα από τα προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού. Χρήζει άμεσα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης. Εξυπηρετεί, με ελλιπές προσωπικό, σχεδόν διπλάσια περιφερειακά ιατρεία, από όσα θα έπρεπε. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το ακτινολογικό εργαστήριο χρησιμοποιεί ακόμη films, στην εποχή της ψηφιοποίησης !!!