H στρατηγική συμμαχία της Alpha Bank με την Unicredit, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική όχι μόνο ως μια οικονομική «είδηση», αλλά και για το γενικότερο μήνυμά της, ότι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στις ελληνικές τράπεζες, ένα γεγονός που μπορεί να προσθέσει στις τελευταίες αφενός πραγματική οικονομική ισχύ και αφετέρου αξιοπιστία και εμπιστοσύνη.
Βέβαια οι εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, πρέπει να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα εξομάλυνσης της ουσιαστικής του λειτουργίας. Δηλαδή της πιστωτικής διαδικασίας, της παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε μια πραγματικά αναπτυξιακή προοπτική.
Είναι γνωστό, ότι οι τράπεζες έχουν προ πολλού πάψει να επιτελούν τον ουσιαστικό τους ρόλο και απλώς παράγουν κέρδη είτε λόγω υψηλών επιτοκίων στις δικές τους καταθέσεις, είτε λόγω του τεράστιου επιτοκιακού χάσματος μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων.
Η κίνηση αυτή του Ιταλικού τραπεζικού κολοσσού, αποδείχθηκε ισχυρότερο καύσιμο για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, από ότι η αναβάθμιση της S&P.
Ως προς την συμφωνία:
Οι θυγατρικές της Alpha και της Unicredit στη Ρουμανία συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, και στην Ελλάδα η συνεργασία τους αφορά κοινή προώθηση ασφαλιστικών και τραπεζικών προϊόντων και κυρίως την κατάθεση προσφοράς της Unicredit για την εξαγορά του 9% της Alpha, που τώρα κατέχει το ΤΧΣ.Η επίσημη ανακοίνωση
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) «καλωσορίζει και επικροτεί τη στρατηγική συμφωνία» και θα εξετάσει την ιταλική προσφορά για το 9% της Alpha. Τη συμφωνία χαιρέτησε ο υπουργός Οικονομικών, ο διοικητής της ΤτΕ, και ο σύλλογος εργαζομένων.
Η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Alpha μπορεί να προχωρήσει παράλληλα με εκείνην της Εθνικής. Το βιβλίο προσφορών για την Εθνική θα ανοίξει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μηνου, πιθανότατα 15-17 Νοεμβρίου. Το ΤΧΣ θα διαθέσει το 20% των μετοχών της Εθνικής, ενώ κατέχει το 27% των μετοχών της Πειραιώς και εξετάζει να διαθέσει το 7-12% εντός του 2024.
Είναι βέβαιο ότι το ελληνικό δημόσιο θα βγεί τελικά ζημιωμένο μετά τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και την αποεπένδυση του ΤΧΣ.
Εκείνο ωστόσο που έχει σημασία, είναι ότι μπαίνουμε σε μια σχεδόν κανονικότητα ως προς το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα μετά από μια δεκαετία.