Η παράδοση της Κρήτης στο επίκεντρο
Γεύσεις, αρώματα και ήχοι Κρήτης γέμισαν για τέσσερις ημέρες το Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ηράκλειο – Μέρες Γαστρονομίας 2023», το οποίο αποτέλεσε ευκαιρία για ένα μοναδικό «ταξίδι» στην πλούσια γευστική και πολιτιστική ιστορία της περιοχής.
23.000 επισκέπτες, γεύτηκαν τις μαγειρικές δημιουργίες καταξιωμένων chef και δοκίμασαν συνταγές που κληροδοτήθηκαν από τις παλαιότερες γενιές, όλες φτιαγμένες με τα «δώρα» της κρητικής γης, τα οποία εδώ και αιώνες χαρίζει απλόχερα.
Το φεστιβάλ, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου, τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ηρακλείου και τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, ανέδειξε τη δυναμική που αναπτύσσει στην οικοδόμηση του γαστρονομικού τουρισμού το Ηράκλειο.
Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, «αναβίωσε» η μακραίωνη μαγειρική παράδοση της Κρήτης, με παραδοσιακές παρασκευές που ετοιμάστηκαν και προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους, όπως τα «τόπια» (σταρένια γιουβαρλάκια χωρίς κρέας), το κρέας «καπρικό», το κουλούρι γάμου με λεπτοκαμωμένα στολίδια από ζύμη, ενώ παρουσιάστηκαν και σύγχρονες εμπνεύσεις, με εκλεκτές πρώτες ύλες του τόπου, όπως ο ξινόχοντρος, το απάκι, η στάκα κ.α.
Για τους επισκέπτες μαγείρεψαν ο Σύλλογος Γυναικών Eπισκοπής «Η Eργάνη» με την πρόεδρο Σεβαστή Κρασανάκη, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης με τον πρόεδρο Τάσο Παπαδάκη και τον Γιάννη Κορνάρο, το «Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» με την πρόεδρο Λένα Ηγουμενάκη, το Σωματείο Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών Νομού Ηρακλείου με τους chef Μαρία Καμνάκη και Μανόλη Μαργαριτάκη και τον προσκεκλημένο chef Αριστοτέλη Ζέρβα, ο chef Μανώλης Παπουτσάκης, Για τις ποικιλίες τυριών της Κρήτης, την παρασκευή και τη διατροφική τους αξία μίλησε ο Dr. Αλέξανδρος Στεφανάκης, ενώ οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να τα γευτούν, όπως δοκίμασαν «μπογάτσα» και λουκουμάδες, από τις «Φυλλοσοφίες» και την οικογένεια Δεμενεόπουλου αντίστοιχα.
Στο χώρο του πάρκινγκ «Μαρίνα – café» τοπικοί παραγωγοί συμμετείχαν με έκθεση των προϊόντων τους, όπως μέλι, μπύρες, τυριά, παξιμάδια, κ.α.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, διοργανώθηκε και ημερίδα (στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη) με θέμα «Γεύσεις του Ηρακλείου, από το χθες στο σήμερα». Σε αυτή, επαγγελματίες με επιχειρήσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος της πόλης «μοιράστηκαν» μνήμες και εικόνες, από το χθες και το σήμερα, όπως τις μυρωδιές από παραδοσιακούς φούρνους, τη γλυκιά γεύση από καραμέλες, άγνωστες στιγμές που διαδραματίστηκαν σε ταβέρνες και καφενεία και τα μαγειρέματα την εποχή του τρύγου. Επίσης, έγιναν αναφορές στη συμβολή των Μικρασιατών στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην καλλιεργητική διαδικασία.
Στην έναρξη του φεστιβάλ, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό λέγοντας ότι «είναι στόχος η ανάδειξη του Ηρακλείου ως σημαντικού σημείου αναφοράς στον γαστρονομικό χάρτη. Θεωρώ ότι έχουμε πετύχει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση και ευχαριστώ ιδιαίτερα τους διοργανωτές του Φεστιβάλ για τη συμβολή τους»
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού – Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Τουρισμού, Γιώργος Σισαμάκης αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα που έχει υποβάλει το Ηράκλειο στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO για ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων στον τομέα της γαστρονομίας, λέγοντας ότι «η κίνηση εντάσσεται στις συνεχείς ενέργειες του δήμου για ανάδειξη των δυνατοτήτων και των προοπτικών που έχει το Ηράκλειο στο πεδίο αυτό».
Στο τέλος κάθε ημέρας του φεστιβάλ, το κοινό διασκέδαζε με μουσικές από αγαπημένους κρητικούς καλλιτέχνες όπως ο Μιχάλης Τζουγανάκης, ο Κώστας Σαριδάκης, η Γεωργία Νταγάκη και ο Χάρης Φασουλάς, με την συνοδεία των μουσικών τους.
Σίσσυ Νίκα
Δημοσιογράφος-Επικοινωνιολόγος