Διεπιστημονικό Συνέδριο του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου για την Ψυχική Υγεία
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο Ευρωβουλευτής και ψυχίατρος κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος διοργάνωσε συνέδριο με τίτλο “All in one brain: a discussion on mental health”, με τη συμμετοχή της Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, κας Στέλλας Κυριακίδου και του Υφυπουργού Υγείας και ψυχιάτρου κ. Δημήτρη Βαρτζόπουλου.
Το συνέδριο έλαβε χώρα στις 10 Οκτωβρίου 2023 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα για διαδικτυακή παρακολούθηση. Την συζήτηση συντόνισε ο Frédéric Destrebecq, Executive Director του European Brain Council (EBC).
Στο πρώτο πάνελ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψυχική Υγεία, που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουνίου 2023, και στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ψυχική Υγεία, όπου ο ευρωβουλευτής Κυμπουρόπουλος είναι ο σκιώδης εισηγητής για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).
Η κυρία Κυριακίδου τόνισε τη σαφή και σταθερή δέσμευση για ολιστική αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψυχικής υγείας. Συνέχισε δηλώνοντας ότι η ανακοίνωση της Επιτροπής στοχεύει να υπερβεί την πολιτική για τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένων άλλων σχετικών τομέων όπως η πρόληψη, η πρόσβαση σε περίθαλψη και θεραπεία, ενώ παράλληλα εξετάζει ψυχοκοινωνικές πτυχές.
Ο Δρ. Βαρτζόπουλος, σχολίασε την εις βάθος μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας που έχει υποστεί η Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια. Μίλησε για την ανάπτυξη ψυχιατρικών κλινικών εντός νοσοκομείων, κέντρων ψυχικής υγείας σε αστικές περιοχές και κινητών μονάδων σε αγροτικές περιοχές. Επιπλέον, σχολίασε τον επικείμενο νόμο της ελληνικής κυβέρνησης που θα αποκαταστήσει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ειδικών μονάδων ψυχικής υγείας σε κάθε περιφερειακή υγειονομική αρχή, επιτρέποντας εξειδικευμένες μονάδες διαμονής για σοβαρούς ασθενείς, καθώς και μονάδες κοινωνικής αποκατάστασης και πολιτικές ενέργειες για την κατάργηση του στίγματος.
Η ευρωβουλευτής Susana Solis Perez, η σκιώδης εισηγήτρια Renew για την έκθεση του Κοινοβουλίου για την ψυχική υγεία, ζήτησε πλήρη κοινωνική ένταξη για όλους και την εξάλειψη κάθε στίγματος και διακρίσεων. Αναγνώρισε επίσης τα οφέλη των ψηφιακών τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κάλεσε την προσοχή για την πρόληψη καταχρηστικών συμπεριφορών και εθισμών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβλαβείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.
Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος δήλωσε ότι η έκθεση για την ψυχική υγεία μας δίνει την ευκαιρία να θέσουμε το έδαφος για μια μελλοντική Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία. Συνέχισε υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για την ψυχική υγεία και αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ψηφιακές τεχνολογίες, ειδικά όσον αφορά την τηλεϊατρική και τη σύνδεση απομακρυσμένων περιοχών. Και οι δύο ευρωβουλευτές υποστήριξαν την ανάγκη για μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την ψυχική υγεία καθώς και για ένα Ευρωπαϊκό έτος αφιερωμένο στην ψυχική υγεία.
Στο δεύτερο πάνελ συμμετείχε η Πρόεδρος του Hellenic Brain Council, Δρ. Χριστίνα Δαλλά, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο European Brain Foundation (EBF). H Δρ Ντάλλα εστίασε στη σύνδεση μεταξύ ψυχικής υγείας και εγκεφαλικών διαταραχών και ανέλυσε την αξία της έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και καινοτόμων ερευνητικών μεθόδων, ενώ τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω επιστημονική έρευνα.
Στο τελευταίο πάνελ, η συζήτηση εστίασε στις ψηφιακές τεχνολογίες και στο ρόλο που μπορούν να παίξουν στην ψυχική υγεία. Η καθηγήτρια Elisabeth Steindl ξεκίνησε με μια συγκριτική ανάλυση του νομοθετικού πλαισίου εκτός ΕΕ, και εξήγησε πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες θα μπορούσαν να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη κάλυψης ψυχικής υγείας. Στη συνέχεια η συζήτηση συνεχίστηκε με την παρουσίαση της ψηφιακής εφαρμογής «Thymia» από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο Δρ Αιμιλία Μολυμπάκη. Αυτή η εφαρμογή βοηθά στον εντοπισμό καταστάσεων ψυχικής υγείας και συμπτωμάτων χρησιμοποιώντας δεδομένα φωνής, κίνησης και συμπεριφοράς, δείχνοντας πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μεταμορφώσει την αξιολόγηση ψυχικής υγείας. Τέλος, ο καθηγητής Richard Rak παρουσίασε λύσεις τηλεϊατρικής και τεκμηριωμένες πρακτικές για την ψυχική υγεία, ενώ τόνισε τη σημασία της συλλογής δεδομένων και αναφέρθηκε στις προκλήσεις του καταμερισμού της προστασίας δεδομένων και τόνισε την ανάγκη για περισσότερη νομική σαφήνεια και συνοχή για τη δημιουργία υπεύθυνων πλαισίων διακυβέρνησης δεδομένων.
Κατά τον επίλογό του ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή θα πρέπει να αποτελεί μόνο την αρχή για ένα συνεχή διάλογο για την ψυχική υγεία. Δήλωσε ακόμα ότι με την έκθεση του Κοινοβουλίου δεν αποσκοπεί μόνο στη μείωση του κοινωνικού στίγματος, αλλά και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην επίτευξη πολιτιστικής αλλαγής σε όλα τα κράτη μέλη.