Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Καραμέρος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δημιούργησε from scratch το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το 2016 και έκτοτε δημιουργήθηκε ένα συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο για την ψηφιακή μετάβαση. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά θετικά βήματα στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών ή εφαρμογών.
Σήμερα ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, Στέφανος Κασσελάκης μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει τα καθήκοντα του τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ήδη συμμετέχω στην Επιτροπή έρευνας καινοτομίας, τεχνολογίας και βιοηθικής της Βουλής των Ελλήνων.
Η Τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια, τα ανοιχτά δεδομένα, η ψηφιακή προσβασιμότητα, η έγκαιρη απορρόφηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αποτελούν κάποιες από τις πιο σημαντικές προκλήσεις πού βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οι εταιρείες του κλάδου γνωρίζουν καλά πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καθυστερήσει σημαντικά τη συμβασιοποίηση των μεγάλων έργων με ορατό τον κίνδυνο απώλειας σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων αλλά και υστέρησης σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2030 σε τομείς όπως οι δεξιότητες, οι ασφαλείς και βιώσιμες ψηφιακές υποδομές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.
Έργα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ με το 1,2 να προέρχεται από το EU RRF, καθυστερούν σημαντικά με κίνδυνο είτε να μην υλοποιηθούν είτε να πληρωθούν από το Δημόσιο Ταμείο και όχι από τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους.
Η Ελλάδα σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό δείκτη και σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του ΟΟΣΑ δυστυχώς παραμένει σε πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο ως προς τις ψηφιακές δεξιότητες αλλά και ως προς τη διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών στην οικονομία και στις επιχειρήσεις.
Η ψηφιακή Επανάσταση, η τέταρτη τεχνολογική επανάσταση εμπεριέχουν μεγάλες δυνατότητες αλλά και κινδύνους όσον αφορά τις ανισότητες που μπορεί να δημιουργήσουν στο ίδιο το παραγωγικό σύστημα της χώρας.
Η ψηφιακή μετάβαση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Θα εργαστούμε γόνιμα με συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να εμπλουτίσουμε την Εθνική στρατηγική για τις επενδύσεις που θα παράγουν εγχώρια προστιθέμενη αξία και θα δίνουν τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να επωφεληθούν σε επίπεδο τεχνογνωσίας από την όσμωση τους, από την επικοινωνία τους και τη συνεργασία τους με τους διεθνείς ομίλους.
Μπορούμε να εργαστούμε αποτελεσματικότερα και καλύτερα για τη συνολική αναβάθμιση του παραγωγικού ιστού της χώρας στους κλάδους της τεχνολογίας και της πληροφορικής αξιοποιώντας και κυρίως αυξάνοντας το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.
Η ψηφιακή μετάβαση είναι ένα πεδίο συναίνεσης, consensus και θα εργαστούμε γόνιμα για την πρόοδο. Πρέπει να γίνει με ισορροπία, με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, συγκεκριμένα παραδοτέα και ευκαιρίες για όλες και όλους.