Το μυστικό για να ψήσουμε ωραία το ψάρι είναι η υψηλή θερμοκρασία ώστε να μην προλαβαίνει να κολλήσει το ψάρι στη σχάρα. Μετά τα πρώτα λεπτά μειώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς δυνατή.
Το μπρόκολο, τα παντζάρια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και μια πλούσια σαλάτα δένουν αρμονικά με το ψάρι.
Ψάρι στη σχάρα
Από τον Κώστα Βεντούρα, εστιατόριο Ventura, Πρέβεζα
Υλικά για 4 άτομα
1000-1200 γρ. φρέσκο ψάρι σε φέτες, σφυρίδα, συναγρίδα, λαυράκι, κεφαλόπουλο, βακαλάο
Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
Ελαιόλαδο
Χυμό λεμονιού
Ρίγανη ή θρούμπι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πασπάλισμα
Ανθό αλατιού
Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Τρόπος παρασκευής
Ανάβουμε το γκριλ και αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά.
Λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα και βάζουμε από κάτω ένα ταψί με νερό που καλύπτει το 1/3 του βάθους του ταψιού.
Αραδιάζουμε τις φέτες του ψαριού πάνω στη σχάρα και αν θέλουμε τις περνάμε με το πινέλο με λίγο ελαιόλαδο.
Αφήνουμε να ψηθούν στο γκριλ πρώτα από τη μια μεριά περίπου 8 λεπτά και μετά το γυρνάμε με λαβίδα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά 6 λεπτά ακόμα.
Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος, το πάχος της φέτας και το είδος του ψαριού.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα ελαιόλαδο με χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη ή θρούμπι.
Περιχύνουμε με το μείγμα λαδολέμονου το ψάρι, πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και σερβίρουμε αμέσως.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή ακόμα και με λίγο ξύσμα λεμονιού.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε μπορούμε αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο και λίγο λιωμένο σκόρδο, ειδικά αν πρόκειται για μεγαλύτερο ψάρι.