Γιατί πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι! – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Λίγη ώρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, μαζί με τις τοποθετήσεις των πολλών για προσπάθειες άμβλυνσης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, βγήκε στην τουρκική τηλεόραση δημοσιογράφος κορυφαίας εφημερίδας και ούτε λίγο πολύ ζήτησε «πόλεμο με την Ελλάδα για να τελειώνει το πρόβλημα». Ο ανιστόρητος αυτός άνθρωπος – διαμορφωτής όμως της κοινής γνώμης στη χώρα του- έλεγε ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος δυο αιώνων που δημιούργησαν οι μεγάλες δυνάμεις και της «φύτεψαν» Γερμανό βασιλιά! Προφανώς δεν ήξερε για την Ελλάδα του Σωκράτη, του Περικλή, δεν ήξερε για την Ακρόπολη, δεν ήξερε την τύφλα του… Προφανώς, επίσης, μπορεί να είναι μια από τις ακραίες πολεμοχαρείς φωνές., σαν τις δικές μας που κάνουν το ίδιο, ονειρευόμενοι … εξαδάκτυλους που θα …πάλι με χρόνια με καιρούς κλπ κλπ….

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Αναφέρω το περιστατικό, για να καταδείξω ότι οι φωνές έντασης είναι ισχυρές. Πιο πολύ στην Τουρκία απ’ ότι εδώ. Ακόμη και σε περιόδους συγκλίσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, όπως αυτή που διανύουμε.

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές είχαμε αντίστοιχες συγκλίσεις. Κυρίως όταν ο Τούρκος ήθελε  να πάρει κάτι από τη διεθνή κοινότητα, οπότε φορούσε τη στολή και το χαμόγελο του καλού παιδιού.  Τώρα θέλει να αναβαθμίσει τα F16….

Η ουσία είναι ότι  το χάσμα που χωρίζει τις δυο χώρες είναι βαθύ. Ακόμη και προχθές ο Ερντογάν, από τη μια έδινε τα χέρια με τον Μητσοτάκη και από την άλλη ζητούσε από βήματος του ΟΗΕ… δυο κράτη στην Κύπρο!

Είναι σαφές λοιπόν, ότι ορισμένα προβλήματα δεν λύνονται.

Προσέξτε: Ας υποθέσουμε, ότι η Τουρκία αποσύρει το casus belli. Μα τότε θα μείνουν οι «γκρίζες ζώνες». Αν αποσύρει κι αυτές από το τραπέζι, θα μείνει η αποστρατικοποίηση του Αιγαίου. Κι αν αυτή λυθεί, θα προκύψει η μειονότητα της Θράκης ή το Δίκαιο της θάλασσας (αναφορικά με τις υφαλοκρηπίδες των νησιών) που δεν έχει συνυπογράψει η Τουρκία.  Κι ύστερα η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ και ποιος ξέρει τι άλλο.

Προσέξτε κι αυτό: Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως προβλήματα μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που τα θεωρεί νομικά, ενώ η Τουρκία τα θεωρεί μόνο πολιτικά.

Κι αυτό: Μπορεί η Ελλάδα να κάνει συμβιβασμούς σε ζητήματα που εδώ και δεκαετίες έχουν χαρακτηριστεί κι οριστεί ως εθνικά δίκαια; Πάντως όχι τώρα, όχι από αυτή την κυβέρνηση.

Εξ ου λοιπόν και πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Σήμερα γίνεται αυτό που έχει συμβεί κι άλλες φορές. Προσέγγιση! Που στη συγκεκριμένη συγκυρία μπορεί να επιφέρει ηρεμία στο Αιγαίο και σχετικό έλεγχο (;;)των μεταναστευτικών ροών.

Μικρό καλάθι! Όμως, όσο περισσότερο διαλεγόμαστε τόσο περισσότερο «διαστέλλεται» ο χρόνος για τις δυο κυβερνήσεις. Η Ελλάδα μπορεί να ασχοληθεί με τις μεταρρυθμίσεις του κράτους της κι η Τουρκία να επιχειρήσει να αναγεννήσει την λαβωμένη οικονομία της. Χώρια που μπορεί να αναπτυχθούν σχέσεις στο εμπόριο, στον τουρισμό, στην ανταλλαγή δεδομένων πολιτικής προστασίας κα.

Μικρό καλάθι και μικρά σταθερά βήματα.  Για συνεργασία αρχικά σε μικρότερα θέματα, αφού τα μεγάλα δύσκολα λύνονται…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροΒουλή– Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.