Εδώ και δεκαετίες, αρχής γενομένης από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης αποτελεί το κορυφαίο πολιτικό/οικονομικό και πρωτίστως κοσμικό γεγονός της Βορείου Ελλάδος, αν όχι της χώρας. Εκεί έχουν ανακοινωθεί πολιτικές, έχουν δρομολογηθεί κυβερνήσεις και πρωτίστως έχουν τονωθεί τα οικονομικά της Θεσσαλονίκης. Χιλιάδες σκούρα κοστούμια περιδιαβαίνουν την πόλη και τα στέκια της, χιλιάδες τουαλέτες ρίχνονται στον αγώνα των εντυπώσεων.
Τόνοι ιδρώτα τρέχουν στα μέτωπα του κομματισμού την ώρα που αυτός ανεβαίνει ασθμαίνοντας τα σκαλάκια του Βελλίδειου, προκειμένου να φτάσει δίπλα στον αρχηγό και να βγάλει μια σέλφι, για να δείχνει μετά στους φίλους, πόσο κολλητός είναι μ’ αυτόν… Χιλιάδες ευτράπελα έχουν δει τα μάτια των δημοσιογράφων ή έχουν ακούσει τα αυτιά των υπαλλήλων στα ξενοδοχεία της πόλης. Όπως αυτό με τον συνδικαλιστή μεγάλης ΔΕΚΟ, που ζητούσε από τη διοίκηση να του κλείσουν δυο δωμάτια σε διαφορετικούς ορόφους ξενοδοχείου. Ένα για την σύζυγο κι ένα για το… αίσθημα. Ή το άλλο, τότε που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος (1989) έστειλε το Μητροπολίτη Φιλαδελφείας, Βαρθολομαίο, να αναγνώσει το μήνυμά του, ενώ έως τότε το προνόμιο αυτό ανήκε στον Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα. Έξω από το Παλαί Ντε Σπορ, οι δυο ιεράρχες μάλωσαν άσχημα ,σχεδόν πιάστηκαν γένι με γένι, μέχρι να τους χωρίσουν παρευρισκόμενοι.
Έκτοτε, μάλιστα, έμεινε στον τότε Παναγιότατο Θεσσαλονίκης το προσωνύμιο «Παναγριότατος»! Στη ΔΕΘ ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ξεστομίσει το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» υπό τις ιαχές του αλαλάζοντος πρασινοφρουρισμού , ενώ εκεί ένας γιατρός (2010) του είχε πετάξει ένα παπούτσι (φωτό)! Εκεί κι ο Τσίπρας (2014) παρουσία χιλιάδων αδημονούντων και παραληρούντων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ για την επερχόμενη εξουσία, παρουσίασε το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης . Έταξε ότι ήθελε ο καθένας ν’ ακούσει, αφού υποσχέθηκε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μισθό 751 ευρώ, αφορολόγητο 12 χιλιάδων ευρώ, και διαγραφή χρέους. Κι ύστερα γέμισαν τα τσιπουράδικα και τα μπουζουξίδικα της πόλης, με τη Θεσσαλονίκη να έχει προμηθευτεί άφθονο τσίπουρο, ουίσκι, σοσιαλιστικά πούρα Αβάνας και τόνους μπουζουκογαρύφαλλα…
Η χορογραφία λοιπόν στη ΔΕΘ, λίγο πολύ είναι ίδια κάθε χρόνο. Θα πάει ο πρωθυπουργός, θα μιλήσει, θα δώσει συνέντευξη τύπου, θα δει τους κομματικούς του και θα επιστρέψει. . Μετά θα πάει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ούτω καθεξής… Τριτοκοσμική εικόνα σε μια έκθεση που θα έπρεπε να υπάρχει μόνο λάμψη κι όχι κομματόσκυλα.
Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί εφέτος. Πολλοί έχουν κλείσει ήδη δωμάτια και πιο πολλοί τραπέζια στους οίκους ξεφαντώματος. Μα αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται.
Όχι μόνο επειδή ξεπερνά πια τα όρια της γραφικότητας, όχι μόνο επειδή η χώρα πρέπει να σοβαρευτεί. Αλλά κι επειδή η Ελλάδα πρέπει ν’ αλλάξει.
Προσέξτε: Νίκησε ο Μητσοτάκης στις εκλογές με διαφορά που οι Έλληνες είχαν να δουν μισό αιώνα. Του είπαν «άλλαξέ τα όλα». Κι από την άλλη, όλο το καλοκαίρι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την Ελλάδα που μας πληγώνει. Ένα δημόσιο άχρηστο και δυσκίνητο (δεν θα κουραστώ να γράφω ότι μας κοστίζει 97 δις) που δεν μπορεί να βοηθήσει τον πολίτη, με υπηρεσίες που μπλέκουν αρμοδιότητες και λειτουργούς που κάνουν τη λέξη «ραστώνη» να αποκτά το κυριολεκτικό της νόημα.
Εκεί λοιπόν, στη ΔΕΘ, εφέτος δεν χρειάζονται στρατιές γκρίζων κοστουμιών και ακριβών τουαλετών…. Ας καθίσουν σπίτι τους, βγάζουν άλλη φορά σέλφι με τον Μητσοτάκη.
Εκεί πρέπει να αναπτυχθεί το αφήγημα της αναγεννημένης Ελλάδας, όπως το περιγράφουν τα ξένα ΜΜΕ. Πρέπει να διαφυλαχτεί ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας και κυρίως ΠΡΕΠΕΙ ν’ αναπτυχθεί πειστικά η αλλαγή του Κράτους! Να μάθουμε το σχέδιο με το οποίο θα ξεριζωθούν οι παθογένειες από τα βάθη του.
Στην κυβέρνηση έχουν κατανοήσει πλήρως ότι το Κράτος θα υπονομεύει καθημερινά ότι κι αν κάνουν. Πότε στη Λάρισα, πότε στην Αγχίαλο, πότε με την κοιμισμένη ΕΛΑΣ της Νέας Φιλαδέλφειας, πότε με Δαδιά, την Πάρνηθα κι οπουδήποτε εμπλέκεται…
Ας δούνε λοιπόν πώς θα πορευτούν. Ας πούνε ότι δεν χρειάζονται κλακαδόροι εφέτος (και πάντα) στη ΔΕΘ, ας μείνει ο κομματικός στρατός σπίτι του! Κι ας σκύψουν επάνω από αυτούς που έδωσαν αυτό το μη αναμενόμενο ποσοστό, προκειμένου ν’ αλλάξουν τη χώρα.
Κι αν στην Οικονομία και στην ψηφιακή ανασυγκρότηση η χώρα δείχνει αξιοπρόσεκτη ταχύτητα, το Κράτος πορεύεται με αραμπά και πρέπει να αλλάξει…
Η ΔΕΘ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία αλλαγής πορείας.