Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και την εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου LIVE NEWS
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει οργή, υπάρχει αγανάκτηση. Θα το συζητήσουμε. Θέλω να προτάξω, όμως, αυτή τη φωτογραφία και ό,τι έχει γίνει σήμερα, που δείχνει ότι κάποιοι έχουν στοχεύσει το να κάψουν τον Εθνικό Δρυμό στην Πάρνηθα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να την προστατεύσουμε. Αλλά, επειδή υπάρχουν κάποιες προσαγωγές και επειδή γίνεται μεγάλη κουβέντα από το πρωί, θέλω να μας πείτε αν έχετε εικόνα, αν όντως μιλάμε για εμπρησμούς -αυτές οι απόπειρες το πρωί στον Αυλώνα, δέκα φωτιές μπήκαν το πρωί στον Αυλώνα στην αντίθετη πλευρά από τις φωτιές που έκαιγαν και έχουμε εδώ σημειώσει με τρεις κύκλους σε αυτή τη φωτογραφία φωτιές που, είπαμε, δεν δικαιολογείται να έχει πάει η μια φωτιά στην άλλη, γιατί είπαμε όπως φυσάει ο αέρας είναι παράλληλες οι τρεις φωτιές. Κάνει μπαμ ότι κάποιος έχει περάσει και τις έχει βάλει.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Ευαγγελάτο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία με βάση και τα όσα είπε ο Υπουργός, ο κ. Κικίλιας. Εδώ μιλάμε για σοβαρότατες ενδείξεις. Προχωρά την έρευνα η Αστυνομία και ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό να καταλήξει στα απαραίτητα πορίσματα και η Δικαιοσύνη να αναλάβει. Να σας πω ότι περίπου σε ενάμισι μήνα έχουμε πάνω από 100 προσαγωγές, 140 για την ακρίβεια, εκ των οποίων οι 79 έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις για αδικήματα εμπρησμού, πολλά εκ των οποίων -σχεδόν τα μισά- αφορούν εμπρησμούς εκ δόλου, που πλέον με τις τελευταίες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα από την Κυβέρνηση, την τελευταία τετραετία έχουν αποκλειστική ποινή τα ισόβια, όταν απειλείται θάνατος εξ’ αιτίας της φωτιάς, και είναι όλα κακουργήματα. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι ο ανθρώπινος παράγοντας έχει παίξει καταλυτικό ρόλο, όπως διαχρονικά στις πυρκαγιές και πολύ περισσότερο, σε περιπτώσεις που έχουμε αντιμετωπίσει, ειδικά όταν έχουμε πολλές εστίες. Γι’ αυτό και η δουλειά των Αρχών είναι πάρα πολύ σημαντική. Εδώ το χρωστάμε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε, κυρίως οι αρμόδιες Αρχές, η Αστυνομία, η Δικαιοσύνη στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν χαθεί, παρά την μεγάλη προσπάθεια για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τις εκκενώσεις, που είναι πάρα πολύ σημαντική, το χρωστάμε στους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους, και σε όλους αυτούς οι οποίοι νυχθημερόν –γιατί αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές στο πεδίο – οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι γυναίκες και οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά, οι εθελοντές, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και κάτι παραπάνω για το πιο δύσκολο καλοκαίρι, βάσει των επίσημων στοιχείων, που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας.
Το πολύ τέσσερις ημέρες όλα αυτά τα χρόνια που μετριέται αυτός ο δείκτης επικινδυνότητας, το πολύ τέσσερις ημέρες και κατά μέσο όρο δύο ημέρες, όλη την αντιπυρική περίοδο η χώρα μας είχε δείκτη επικινδυνότητας 5. Και φέτος ήδη σε αυτό τον δείκτη έχει βρεθεί επτά ημέρες. Να σας πω ότι υπάρχουν ημέρες, όπως οι προηγούμενες δύο, που είχαμε συνολικά 209 εστίες. Αυτό δεν είναι ούτε δικαιολογία, ούτε σημαίνει ότι είμαστε άμοιροι ευθυνών. Σε καμία περίπτωση. Η Κυβέρνηση πρέπει να κάνει το καλύτερο δυνατό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω. Θα συμφωνήσουμε όλοι, γιατί όποιος δεν συμφωνήσει απλά είναι κακοπροαίρετος, ότι προφανώς έχουν οι καιρικές συνθήκες αλλάξει. Θα πούμε, όμως, το ίδιο που είχαμε πει στο Μάτι, γιατί και στο Μάτι είχαμε ακραίες συνθήκες. Και τότε είπαμε ότι για αυτό το μεγάλο κακό, για αυτή την εθνική συμφορά που περάσαμε τότε, ο καιρός ήταν αυτός που πυροδότησε. Οι ελλείψεις που είχαμε, ήταν αυτές που επέφεραν το κακό. Μοιάζει, δυστυχώς, να μην συνέβη αυτό το οποίο είχε πει η ίδια η Κυβέρνηση το Μάιο, ότι είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο. Δεν ήμασταν έτοιμοι. Και το ερώτημα είναι γιατί θέλουμε να είμαστε έτοιμοι και τι θα γίνει για να μην το ξαναζήσουμε αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή αναφερθήκατε σε μία από τις πιο μαύρες ημέρες των τελευταίων πολλών ετών στη χώρα μας, θεωρώ ότι έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, κυρίως γιατί το Μάτι ήταν μια μαύρη μέρα, γιατί χάθηκαν τόσοι συνάνθρωποί μας τόσο άδικα. Έχουν γίνει πολλές κινήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά και τότε δεν μας κάλυπτε η εξήγηση των ακραίων καιρικών συνθηκών. Και σήμερα…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Όμως, όπως έχουμε βιώσει, δεν είναι καθόλου αυτονόητη αυτή η κατάκτηση. Και το 112 και συνολικά τα σχέδια εκκένωσης, δεν έγιναν από τη μια μέρα στην άλλη. Και δεν είναι απλά σχέδια εκκένωσης, δεν είναι μόνο το 112 -το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό- είναι προσπάθεια, επιχειρησιακά σχέδια. Όπως συνέβη στη Ρόδο. Είκοσι χιλιάδες άνθρωποι διασώθηκαν. Όπως συνέβη στον Έβρο. Δεκαπεντέμισι χιλιάδες συνάνθρωποί μας διασώθηκαν. Όπως συνέβη στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, μια πάρα πολύ μεγάλη και δύσκολη επιχείρηση, όταν πριν από λίγες ώρες από την εκκένωση, είχε προβλεφθεί ότι θα φτάσει εκεί φωτιά, κανένας δεν το περίμενε. Προφανώς δεν είναι μόνο αυτό, αλλά είναι το πιο σημαντικό. Και δεν πρέπει να το υποτιμάμε. Και είναι κάτι που στη χώρα μας, όπως έχουμε διαπιστώσει με πολύ οδυνηρό τρόπο, δεν υπήρχε και πλέον υπάρχει. Επόμενη προτεραιότητα είναι η προστασία των περιουσιών και των κρίσιμων υποδομών. Γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχουν, όμως, σπίτια που χάνονται, επιχειρήσεις που χάνουν τα κτίριά τους ή έχουν κόκκινη ή άλλη σήμανση. Εκεί έχουμε χρέος να πέσουμε πάνω …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για μέρη που ψυχορραγούν. Δηλαδή, προφανώς έχουν γίνει βήματα και αυτά που λέτε είναι σημαντικά. Κανείς δεν θέλει να τα εκμηδενίσει. Γιατί εδώ πρέπει να δούμε πώς θα λύσουμε το πρόβλημα, όχι πώς θα σκοτωθούμε ή θα φαγωθούμε μεταξύ μας. Αλλά όταν έχουμε στον Έβρο, με ό,τι σημαίνει Έβρος – σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Ινστιτούτο «Κοπέρνικος» πριν από λίγη ώρα – τη μεγαλύτερη καταστροφή από φωτιά που έχουμε εδώ και αρκετά χρόνια στην Ευρώπη, σημαίνει ότι κάτι παραπάνω, κάτι άλλο ή πολλά παραπάνω πρέπει να κάνουμε. Το λένε τα γεγονότα πια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο ότι έχουν υπάρξει σημαντικές απώλειες στρεμμάτων. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα εύκολο καλοκαίρι. Είναι ίσως από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια που έχουμε αντιμετωπίσει ως προς τις πολλές ταυτόχρονες εστίες και την πολύ μεγάλη ανάγκη. Το αντιμετωπίζουμε – το ξαναλέω, κανείς δεν είπε ότι έχουν γίνει όλα τα βήματα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, πρέπει να γίνουν κι άλλα – με περισσότερους πυροσβέστες, με περισσότερα επίγεια και εναέρια μέσα, με περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί σε καθαρισμούς εκτάσεων. Που, προφανώς, ειδικά σε επίπεδο της πρόληψης, είναι αναγκαίο να γίνουν κι άλλα βήματα. Ως προς τις εκτάσεις, να σας πω ότι το ίδιο σύστημα, ενώ αρχικά η εκτίμηση ήταν για περίπου 176.000 στρέμματα στη Ρόδο, ότι χάθηκαν, τελικά με την τελευταία εκτίμηση που έγινε, μόνο το 9% εξ αυτών, περίπου 14.500 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Αυτό δεν είναι, προφανώς, αντικείμενο πανηγυρισμού, ούτε συνολικά η εικόνα των στρεμμάτων που έχουν χαθεί. Σίγουρα μας προβληματίζει. Έχει αποδείξει ο Πρωθυπουργός, έχει αποδείξει η Κυβέρνηση αυτή ότι δεν κρύβεται πίσω από καμία κρίση. Και, δυστυχώς, διαχειρίστηκε πολλές κρίσεις, τις οποίες διαχειρίζονται κι άλλες χώρες. Όλες αυτές οι κρίσεις, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι παγκόσμιες. Δείτε τι συνέβη στο Μάουι. Περίπου 1.000 συνάνθρωποί μας ίσως να μην βρεθούν ποτέ. Ένας τραγικός αριθμός. Στον Καναδά, μία έκταση που ισοδυναμεί με την Ελλάδα συνολικά, έχει χαθεί. Δείτε τι γίνεται στην Τενερίφη. Σε πολλές άλλες χώρες. Το ξαναλέω. Αυτά δεν είναι ούτε δικαιολογίες …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το εξειδικεύσουμε λίγο για να δούμε …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς, όταν έρθει η ώρα, θα γίνει απολογισμός και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση, κάθε σπίτι που χάνεται, είναι ένα τραγικό γεγονός. Κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται, είναι ό,τι πιο τραγικό μπορεί να ακούσει κάποιος. Όμως, εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Καλοκαίρι με καλοκαίρι κοιτάμε να έχουμε περισσότερους πυροσβέστες. Αυτοί οι οποίοι δίνουν τη μάχη. Περισσότερα μέσα. Έχουμε περισσότερα μέσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν φτάνουν, όμως.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που ήρθε για να μείνει. Αυτό μας υποχρεώνει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά δεν είναι μόνο τα μέσα. Να πω κάτι, κ. Εκπρόσωπε. Άκουσα την Πυροσβεστική τη Δευτέρα με ένα συγκλονιστικό στοιχείο: Ότι από την 1η Μαΐου μέχρι τα μέσα Αυγούστου περίπου από την περιοχή του Ασπροπύργου είχαν κηρυχθεί 472 πυρκαγιές. Δηλαδή, σε μία περιοχή 472 φορές μέσα σε 3,5 μήνες είχε φύγει φωτιά. Θυμίζω ότι ο Ασπρόπυργος είναι στους πρόποδες της Πάρνηθας. Προφανώς, κάτι γίνεται εκεί το οποίο είναι περίεργο. Πολλά μπορεί να βάλει κανείς στο μυαλό του, καταλαβαίνουμε λίγο ως πολύ. Η Αστυνομία δεν έπρεπε να είναι εκεί μέσα, αφού τον Μάιο είδαμε το πρόβλημα, αφού τον Ιούνιο είδαμε το πρόβλημα, Ιούλιο, Αύγουστο και να μην αφήνει αυτές τις φωτιές; Μήπως, δηλαδή, δεν είναι μόνο να πάρουμε 500 αεροπλάνα ή ένα εκατομμύριο πυροσβέστες, αλλά να κάνουμε κι άλλα πράγματα πιο εφικτά; Γιατί επιτρέψαμε 472 φωτιές σε 3,5 μήνες;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όλα είναι σημαντικά. Και προφανώς ο εξοπλισμός και το περισσότερο προσωπικό και η πρόληψη και η αστυνόμευση και η επιβολή του νόμου και η αλλαγή του νόμου στο αυστηρότερο πλαίσιο που έχει γίνει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Σας είπα ένα στοιχείο που τα λέει όλα. Πάνω από 140 συλλήψεις και προσαγωγές, 79 εκ των οποίων από την ΕΛ.ΑΣ. ή την Πυροσβεστική, τα αντίστοιχα Σώματα, αφορούν εμπρησμούς και μάλιστα πολλές εξ αυτών κακουργηματικές περιπτώσεις. Οι Αρχές κάνουν τη δουλειά τους. Πρέπει να την κάνουν ακόμα πιο γρήγορα; Προφανώς, πάντοτε εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Είναι εκεί, περιπολούν. Είναι εκεί, επεμβαίνουν. Είναι κάτι το οποίο είναι προφανώς ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Οι άνθρωποι αυτοί που διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα είναι εγκληματίες των χειρότερων εγκλημάτων. Εγκληματούν κατά ανθρώπινων ζωών, πολλές φορές περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι αδιανόητο να έχουν γίνει τόσες προειδοποιήσεις, να έχει γίνει τέτοια ενημέρωση και κάποιοι να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία. Και πολλές φορές, ξέρετε, η αμέλεια είναι πολύ δύσκολο να διακριθεί από τον δόλο, ειδικά όταν υπάρχει τέτοια ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές. Κι εγώ θεωρώ και γι’ αυτό και βλέποντας και αυτά τα στοιχεία, εκεί είναι που πρέπει να πέσουμε ακόμα περισσότερο πάνω. Αλλά είναι η αλήθεια ότι γίνεται δουλειά από τις Αρχές, πρέπει να γίνει ακόμα περισσότερη δουλειά, τα στοιχεία είναι δεδομένα. Το ξαναλέω: Είναι μία μάχη που πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί. Είναι μία νέα πραγματικότητα. Προφανώς και θα γίνει και ο απολογισμός και αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν καλύτερα θα αποδοθούν και θα πάμε όλοι μαζί παρακάτω. Κι εγώ πιστεύω ότι δεν είναι ένα πεδίο αντιπαράθεσης. Προφανώς και στη Βουλή και ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει όλα τα στοιχεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάτι που να περιμένουμε να ακούσουμε ως εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό; Γίνεται η συζήτηση αυτή στη Βουλή, την έχει προκαλέσει η Κυβέρνηση. Θα έχουμε κάποιο πακέτο μέτρων, κάτι που θα πει ο Πρωθυπουργός; Έχουμε να περιμένουμε να ακούσουμε κάτι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, ως προς την αποκατάσταση των πληγέντων, όπως είναι πλέον η νέα διαδικασία αρωγής, με εξειδικευμένο Υφυπουργό, τον κ. Τριαντόπουλο, και μία δομή να γίνεται άμεσα η καταγραφή και η αποκατάσταση, αυτό είναι δεδομένο και θα συνεχιστεί. Έχουμε συνολικά 155 κτίσματα. Ως προς τα μέτρα για τις επόμενες αντιπυρικές, χρόνο με τον χρόνο το σχέδιο πρέπει να είναι ακόμα πιο οργανωμένο με μετρήσιμα αποτελέσματα. Ο Πρωθυπουργός, όπως σε όλες τις κρίσεις, όπως έκανε σε όλες αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, βγήκε μπροστά. Είπε τι έχει κάνει η Κυβέρνηση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και προφανώς ποτέ δεν έχει κρυφτεί πίσω από την ευθύνη. Η ευθύνη πάντοτε συνοδεύεται από πράξεις. Και να είστε βέβαιος ότι, όπως και στις προηγούμενες, έτσι και σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε έναν απολογισμό, θα έχουμε πλήρη στοιχεία, τεκμηριωμένα στοιχεία, συγκρίσιμα, που θα μπορούν οι πολίτες, είμαστε υπόλογοι στους πολίτες. Και προφανώς αυτά τα οποία πρέπει να διορθωθούν, σε μία νέα παγκόσμια πραγματικότητα, να είστε βέβαιοι όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα γίνει το καλύτερο δυνατό. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι έχουμε 155 κατεστραμμένα σπίτια. Είπατε κάτι τέτοιο ή το κατάλαβα εγώ λάθος;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Συνολικά κτίσματα, είναι με κόκκινη σήμανση, συνολικά κτίσματα σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε όλη την καταγραφή που έχει γίνει τους τελευταίους σχεδόν δύο μήνες μετά από τις αυτοψίες που έχουν γίνει. Με τον αστερίσκο, όχι μόνο σπίτια, είναι και κάποιοι επαγγελματικοί χώροι.
Με τον αστερίσκο της καταγραφής των τελευταίων 2-3 ημερών, όπως αντιλαμβάνεστε, γιατί πρέπει να σβήσει η φωτιά ή τέλος πάντων να είναι ασφαλής η καταγραφή. Υπάρχουν περιπτώσεις που η καταγραφή γίνεται από την ειδική υπηρεσία του Υφυπουργείου, από το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ακόμα και την επόμενη μέρα. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αποκατασταθούν και θα αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν, όπως συνέβη σε όλες τις υπόλοιπες φυσικές καταστροφές. Είναι το ελάχιστο χρέος της Πολιτείας απέναντί τους.