«Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού»
Η διήμερη συζήτηση διεξάγεται μέσα στους πυκνούς καπνούς των μεγάλων πυρκαγιών που κατέκαψαν το νησί της Ρόδου. Επί οκτώ ημέρες παρθένα δάση, οικισμοί, κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες, η χλωρίδα και η σπάνια πανίδα του νησιού παραδομένα στις φλόγες.
Και τα ίδια στην Κάρυστο, στη Βόρεια Κέρκυρα, στον Φαράγγι του Βουραϊκού στην Αιγιάλεια.
Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για κρατικές παραλείψεις. Είναι αιτία, είναι επιταγή για δράση, για προετοιμασία, για αντιμετώπιση και αποκατάσταση. 324.000 στρέμματα δάσους καμένα, μέσα σε επτά ημέρες.
Η αναζήτηση ευθυνών είναι αναγκαία. Να ανοίξει η συζήτηση και να μην κλείσει για ακόμη μια φορά.
Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με τη διαχείριση της κρίσης, ούτε με την έλλειψη προετοιμασίας, ούτε με την καθυστέρηση ανταπόκρισης τις πρώτες ώρες του συμβάντος. Ούτε με τη διαχείριση του δάσους, συνολικά ως πεδίου δημόσιας πολιτικής.
Ναι, είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας, και οφείλει να είναι προτεραιότητα, να μη θρηνούμε θύματα. Όμως, η ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή έχει και αυτή μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ανθρώπινη ζωή. Επομένως, το δόγμα «εκκενώνω – αποζημιώνω – πάμε παρακάτω» δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε ακόμη περισσότερη καμένη γη.
Όλα καταλήγουν σε μία λέξη: Πρόληψη. Και σε ό,τι αυτή σηματοδοτεί και συνεπάγεται.
Πρόληψη σημαίνει σαφές, δεσμευτικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων. Σημαίνει σύγχρονα και εφαρμόσιμα σχέδια πολιτικής προστασίας. Σημαίνει ενιαίο κέντρο διαχείρισης και συντονισμού. Σημαίνει προμήθεια μέσων αλλά και εκπαίδευση του προσωπικού. Και φυσικά σημαίνει εκ των προτέρων γνωστές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις, σε όλους τους συναρμόδιους φορείς: Κράτος, πολιτική προστασία, τοπική αυτοδιοίκηση και στους δύο βαθμούς.
Με διαφάνεια και λογοδοσία. Ώστε να γνωρίζει κάθε φορέας τι πρέπει να κάνει και κάθε πολίτης τι πρέπει να περιμένει.
Διότι τελικά το πώς αντιδρούμε σε ανάλογες κρίσεις είναι μονάδα μέτρησης της αξιοπιστίας της Πολιτείας μας.
Μέτρο ποιότητας της δημοκρατίας μας, την αποκατάσταση της οποίας τιμήσαμε χθες.
Όπως ακριβώς ισχύει και στο επίπεδο της νομοθεσίας. Ιδίως στα πλέον εμβληματικά πεδία ρύθμισης, όπως είναι, κατά προτεραιότητα, τα ζητήματα που άπτονται της ίδιας της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Το δικαίωμα στην ψήφο, ως υπέρτατο πολιτικό δικαίωμα περιλαμβάνεται εξ ορισμού σε αυτά τα ζητήματα. Η πρόσβαση των πολιτών στην ψήφο, πέρα και πάνω από τεχνικές δυσχέρειες και τεχνητούς περιορισμούς, είναι συνθήκη δημοκρατίας. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας.
Η δική μας παράταξη είναι εκείνη που προσέδωσε στο ζήτημα διακομματικά χαρακτηριστικά. Μια αυξημένη πλειοψηφία που τελικά ορίζει και νοηματοδοτεί την έννοια της συναίνεσης σε αυτά τα εμβληματικά ζητήματα.
Πώς, όμως, εξασφαλίζεται η συναίνεση;
Είμαστε κατηγορηματικοί.. Η συναίνεση, τουλάχιστον η δική μας συναίνεση, δεν εκβιάζεται ούτε επιβάλλεται. Η συναίνεση οικοδομείται. Για να είναι πραγματική αξιώνει ανταλλαγή απόψεων, διάλογο, συνεννόηση. Σύγκλιση, όχι απλή σύμπτωση.
Και θέλουμε αυτό να καταγραφεί και για τη συνέχεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου, και ενόψει της νέας αναθεώρησης του Συντάγματος.
Δεν υπάρχουν λευκές επιταγές, ούτε μπορεί μια ακόμη κορυφαία διαδικασία να ορίζεται με βάση το συμφέρον της Κυβέρνησης και το κομματικό όφελος της Νέας Δημοκρατίας.
Το λέμε, λοιπόν, καθαρά:
Είμαστε διαχρονικά, αξιακά και υπεύθυνα, υπέρ της ακώλυτης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από όλους τους πολίτες, όπου κι αν βρίσκονται, όπου κι αν κατοικούν, όπου κι αν εργάζονται.
Κι είναι ακριβώς αυτή η θέση αρχής, είναι ακριβώς αυτή η συνέπεια που μας υποχρεώνει τελικά να ασκήσουμε αυστηρή κριτική, να ελέγξουμε και να καταλογίσουμε στην Κυβέρνηση και προχειρότητα και βιασύνη.
Να ελέγξουμε έναν Πρωθυπουργό, που πίστεψε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει, από αυτό εδώ το βήμα, στην τελευταία του φράση στις προγραμματικές δηλώσεις, ακόμη και ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η ψήφος των εκτός Ελλάδας εκλογέων, ως πεδίο πολιτικής επικοινωνίας. Όπως έκανε επιδερμικά και υποκριτικά και στην προεκλογική περίοδο, τοποθετώντας ως υποψήφιο του απόδημου Ελληνισμού έναν εν ενεργεία υπουργό της! Και όπως κάνει ξανά η Κυβέρνηση που αρκέστηκε σε μια τυπική ενημέρωση και παρέλειψε την αναγκαία διακομματική διαβούλευση.
Φαίνεται πως η φράση «με ένα νόμο και ένα άρθρο» είναι πλέον ταυτόσημη με μια αίσθηση νομοθετικού λαϊκισμού. Ότι όλα γίνονται μαγικά, δεν υπάρχει ανάγκη διαλόγου γιατί η Κυβέρνηση ορίζει την κυρίαρχη κι ότι όποιος δεν ταυτίζεται με αυτήν την άποψη είναι εχθρός του λαού.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές της πλειοψηφίας,
δεν δικαιούται κανείς να λησμονεί τα βασικά.
Μια ισχυρή και σταθερή δημοκρατία απαιτεί καθαρούς και σταθερούς κανόνες. Ένα ευθύ γήπεδο, με σταθερά γκολπόστ και ξεκάθαρους κανόνες παιχνιδιού.
Δεν θα ανεχτούμε άλλον αιφνιδιασμό, ούτε άλλες αλλαγές σε αυτούς τους κανόνες.
Αξιώνουμε την άμεση απογραφή των εκλογέων που κατοικούν έξω από την επικράτεια. Ώστε όχι μόνο να υπάρχει η αναγκαία ταυτότητα του εκλογικού σώματος, αλλά και να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο η συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή. Να μπορούν τα πολιτικά κόμματα να απευθύνονται, να αλληλεπιδρούν μαζί τους, να υπάρχει αληθινή πολιτική διαδικασία.
Και φυσικά, αυτή η Βουλή οφείλει να ανοίξει και να συνεχίσει τη συζήτηση για την πρόσβαση όλων των πολιτών στην ψήφο. Όχι μόνο για τους εκτός αλλά και τους εντός Ελλάδας πολίτες. Στους νέους που εργάζονται στα νησιά, στον τουρισμό, σε όσους υπηρετούν μακριά από την κατοικία τους, εκπαιδευτικούς, γιατρούς, νοσηλευτές.
Να βρούμε τον τρόπο και την τεχνική διαδικασία ώστε να μη στερούνται το δικαίωμα στην ψήφο όλοι όσοι το στερήθηκαν τον Μάιο και ιδίως τον Ιούνιο που μας πέρασαν, με τίμημα τη μεγάλη αποχή.
Με ρεαλιστικούς όρους, όχι με πυροτεχνήματα, όπως η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ που αξιώνει σαράντα εκλογείς από την ίδια περιφέρεια στην ίδια περιοχή.
Ο νέος που έφυγε για το Λονδίνο μετά την κρίση και ο συμφοιτητής του που εργάζεται σεζόν στη Σαντορίνη, έχουν το ίδιο δικαίωμα ψήφου και ανάλογες δυσκολίες να το ασκήσουν. Κανένα ταξικό, οικονομικό ή και κοινωνικό εμπόδιο στην άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος όλων.
Όπως οφείλουμε, καταληκτικά, να δούμε τη σημερινή συζήτηση ως αφορμή για την εμβάθυνση των σχέσεων με τους Έλληνες του εξωτερικού.
Όχι μόνο της γενιάς του brain drain, που ακόμη κι αν δεν γυρίσει πίσω, μπορεί κι από εκεί που βρίσκεται σήμερα να συμμετέχει στην πολιτική ζωή της χώρας, ψηφίζοντας, αλλά και συμμετέχοντας σε δίκτυα, όπως αυτό που διαμόρφωσε πριν μερικές εβδομάδες το κόμμα μας.
Αλλά και τις σχέσεις μας με τον απόδημο Ελληνισμό, σε όλο τον κόσμο. Με ειδική μέριμνα για τα ελληνικά σχολεία, με ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού, του θεάτρου και εν τέλει των δημοκρατικών μας παραδόσεων. Να βρούμε και να συναντήσουμε ξανά τους συμπατριώτες μας, όχι μόνο ως αριθμούς σε εκλογικούς καταλόγους, αλλά ως κοινωνούς της εθνικής μας εικονογραφίας. Της πραγματικής εθνικής ταυτότητας, όχι μιας φολκλόρ καρικατούρας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στέκεται αξιακά και με συνέπεια στις ιδέες και τις θέσεις του.
Με πλήρη συναίσθηση ότι σε κάθε συνεδρίαση, ειδικά σε ανάλογα ζητήματα πολιτειακού ενδιαφέροντος, η Βουλή δεν οριοθετείται από την τρέχουσα πολιτική και κομματική συγκυρία. Αλλά οφείλει να διαμορφώνει την Ιστορία.
Και σε αυτήν τη διαδικασία, είμαστε διαχρονικά παρόντες. Όχι μόνο με την ψήφο μας, αλλά κυρίως με τον πολιτικό μας λόγο, τα αιτήματά μας για ελεύθερη πρόσβαση όλων στη δημοκρατία μας.
Αυτή είναι, σε τελική ανάλυση, η ίδια η κληρονομιά και η αποστολή της Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης στον τόπο μας.
Σας ευχαριστώ.