25ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων “Παναγία Σουμελά”
Εμείς οι νέοι και οι νέες εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό ανταμώσαμε για 25η χρονιά εδώ στα υψώματα του φιλόξενου Βερμίου, στο ανιστορημένο σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά, εδώ όπου χτυπάει δυνατάγια 25 χρόνιαη καρδιά της ποντιακής νεολαίας.
Το φετινό Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων “Παναγία Σουμελά”, που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 16 Ιουλίου 2023, ήταν αφιερωμένο στα 25 χρόνια πορείας του θεσμού αυτού και στις χιλιάδες νέες και νέους που συμμετείχαν και συνεχίζουν να συμμετέχουν δυναμικά με ζωντάνια και χαρά, ανταλλάσσοντας απόψεις, παρακολουθώντας εισηγήσεις, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις τους και ταυτόχρονα δίνοντας καθημερινά το παρών στα δρώμενα του τόπου μας.
Για άλλη μία φορά παρακολουθήσαμε έναπλούσιο πρόγραμμα που περιλάμβανε εισηγήσεις για επίκαιρα κοινωνικά θέματα, όπως αυτό της οδικής ασφάλειας, για την χρήση σύγχρονων μέσων στην προώθηση της ιστορίας μας, για τις σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, της Θράκης και του Πόντου, ταξιδέψαμε νοερά στον Εύξεινο Πόντο μέσα από παραδοσιακές μελωδίες, απολαύσαμε ποντιακό θέατρο,αναπτύξαμε στοιχεία της πλούσιας παράδοσης του Πόντου, μέσα από τις βιωματικές ενότητες της γαστρονομίας,της διαλέκτου, των κειμηλίων και των παιχνιδιών, ενώ ανταλλάξαμε ποικίλεςαπόψεις και προβληματισμούςκαλύπτοντας μία ευρεία θεματολογία.
Εκφράζοντας τη στήριξή μας στο πολυσχιδές και βαρυσήμαντο επιτελούμενο έργο της «Παναγίας Σουμελά», καταλήξαμε ομόφωνα στα εξής:
25 χρόνια Συναπάντημα
Η διαρκής παρουσία του θεσμού του Συναπαντήματος για ένα τέταρτο του αιώναεδώ στην αγκαλιά της μητέρας των ποντίων, στη Σουμελιώτισσα, αποδεικνύει ότι χιλιάδες νέοι και νέες που συμμετείχανκαι συνεχίζουν να συμμετέχουν ενεργά, δίνουν τομήνυμαότι τα ελληνόπουλα ποντιακής καταγωγής ως αδιάσπαστο μέρος του συνόλου του ελληνισμού, απόγονοι εκείνων των Ελλήνων που διεύρυναν τον ελληνισμό πριν 3000 χρόνια στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, είναι εδώ παρόντες και συνεχίζουν με ενδιαφέροντα την ιστορία, την παράδοση, το παρόν της πατρίδας, αλλά και την προοπτική του αύριο.
Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, τα Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου “Παναγία Σουμελά” και του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά που διαχρονικά στέκονται αρωγοί και συμπαραστάτες στον θεσμό του Συναπαντήματος.
Οδική ασφάλεια και νέοι
Περισσότερο από 1000 παιδιά και νεαροί ενήλικες ηλικίας κάτω των 25 ετών χάνουν την ζωή τους σε τροχαίες συγκρούσεις κάθε μέρα, ενώ παράλληλα οι τραυματισμοί από τροχαία είναι η κύρια αιτία θανάτου στους νέους 10-24 ετών.Απαιτούνται άμεσες ενέργειες ευαισθητοποίησης και ουσιαστικής εκπαίδευσης των νέων σε θέματα οδικής παιδείας αυξάνοντας παράλληλα το αίσθημα της αυτοεκτίμησης της ζωής των ιδίων και με σεβασμό στις οικογένειες τους και το περιβάλλον τους.Οφείλει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να εντάξει στα σχολεία το θέμα της οδικής ασφάλειας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των τροχαίων δυστυχημάτων.
Μνημείο Διπλωματών
Στηρίζουμε την πρόταση για την ανέγερση μνημείου στην Θεσσαλονίκη προς τιμήν των Τζωρτζ Χόρτον και Χένρυ Μορκεντάου, των δύο Αμερικανών διπλωματών και ανθρωπιστών, οι οποίοι αγωνίστηκαν για τους πρόσφυγες, περιέγραψαν τα τραγικά γεγονότα της γενοκτονίας και της μικρασιατικής καταστροφής, αλλά και τη συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας, τις αγριότητες των νεότουρκων με πλήρη ακρίβεια. Το μνημείο αυτό θα μεταφέρει το μήνυμα ότι στην περιοχή μας κυριαρχεί το πνεύμα της ζωής και όχι του θανάτου, μέσω της ανάδειξης του πνεύματος του ανθρωπισμού.
Διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας
Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ο αγώνας για την αναγνώρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλο το σύγχρονο κόσμο, αποτελεί μέγιστο χρέος και δικαίωση προς τους 353.000 άταφος νεκρούς μας, αλλά και προς τους αγέννητους Έλληνες. Επαναφέρουμε την πρότασή μας για την δημιουργία μόνιμης διαρκούς διακομματικής επιτροπής στην Βουλή των Ελλήνων, για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της καθ’ ημάς Ανατολής. Είναι επιτακτική ανάγκη η ένταξη του ζητήματος αυτού στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, για την διατράνωση του αγώνα όλων ημών των νέων.