«Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία πρόταση, αλλά κυρίως δεν έχει καμία διάθεση να προωθήσει ρεαλιστικές λύσεις και πολιτικές για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους»
Τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, που είχε καταθέσει στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών.
Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 270 δισ. ευρώ και διαρκώς αυξάνεται, ενώ έχουν ήδη προσδιοριστεί 46.813 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του 2023 και αναμένεται να φτάσουν τις 56.000, χωρίς να υπάρχει προστασία κύριας κατοικίας για τους ευάλωτους και χωρίς να έχει συσταθεί τρία χρόνια μετά την ψήφισή του ο φορέας ακινήτων για τους ευάλωτους.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι όλες οι πολιτικές και οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης απέτυχαν αφού:
-Στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν γίνει μόνο 6.254 ρυθμίσεις οφειλών, τη στιγμή που το σύνολο των οφειλών που πρέπει να ρυθμιστούν, υπερβαίνει τα 7.000.000.
-Η ρύθμιση για την αναβίωση των 72-120 δόσεων για χρέη στην εφορία έχει ουσιαστικά αποτύχει, με 8 στις 10 αιτήσεις να απορρίπτονται, λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων.
-Στη ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη στον ΕΦΚΑ έχουν υποβάλλει αίτηση μόλις 12.000 από τους 282.500 δικαιούχους.
Στην πανηγυρικού τύπου τοποθέτηση του κ. Θεοχάρη ότι «το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται» ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής αντέτεινε την πραγματικότητα των επιπλέον 780.000 φορολογούμενων με νέα χρέη, που προστέθηκαν τον Μάιο στη λίστα των οφειλετών και τα 2 εκατομμύρια φορολογούμενων, που απειλούνται με κατασχέσεις από την εφορία.
Το, δε, επιχείρημα του κ. Θεοχάρη ότι «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νοιάζεται μόνο για τους συνεπείς» καταρρίπτεται από την πραγματικότητα των μόλις 1.100 δανειοληπτών, οι οποίοι έλαβαν επιδότηση δόσης, από τους συνολικά 400.000 συνεπείς δανειολήπτες και 35.000 δικαιούχους (με βάση τις αποφάσεις της Κυβέρνησης), τη στιγμή που ο οίκος Fitch προβλέπει αύξηση των ‘’κόκκινων’’ δανείων το δεύτερο εξάμηνο του 2023 λόγω και της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Για τα θέματα στα οποία η κυβέρνηση δεν απάντησε, ο κ. Κατρίνης παρέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής που περιλαμβάνουν:
-Την επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας με νέα, επικαιροποιημένα κριτήρια για τους οικονομικά αδύναμους.
-Νέο πλαίσιο ρύθμισης 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, με κούρεμα 30% για όσους είναι συνεπείς, ώστε και οι οφειλέτες να επανενταχθούν στην οικονομική δραστηριότητα και το κράτος να εισπράξει.
-Κανόνες στη λειτουργία των funds, που δρουν ασύδοτα, και παροχή της δυνατότητας στον δανειολήπτη να αντιπροτείνει ρύθμιση.
-Δυνατότητα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη, πριν καταλήξει το δάνειο του σε fund.
-Προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις αφού αποτελεί το μοναδικό μέσο, που έχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι για να επιβιώσουν.
-Ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο και τους εγγυητές δανείων, που κινδυνεύουν με απώλεια της περιουσίας τους.
Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει σχετικές νομοθετικές προτάσεις στη Βουλή ήδη από το 2019, προτάσεις που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει απορρίψει, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις της να νομοθετεί για τα προβλήματα των πολλών αλλά για να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των λίγων.