Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη
Καλό μεσημέρι,
Θα ήθελα, πριν ξεκινήσουμε την σημερινή ενημέρωση να πω ένα μεγάλο, ειλικρινές ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, στους εθελοντές, αλλά και στα μέλη των Πυροσβεστικών Σωμάτων που μας συνδράμουν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αυταπάρνησή τους που ξεπερνά τα όρια του καθήκοντος. Την πολύτιμη συνδρομή τους στις κατασβέσεις, τους απεγκλωβισμούς και τον αγώνα που δίνουν απέναντι στις φλόγες.
Όλοι μας γνωρίζουμε πως η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής λόγω των πυρκαγιών που εξελίσσονται σε αρκετά σημεία της χώρας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής στη Ρόδο, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και παρόλο που χθες τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν στην προσέγγιση των εστιών λόγω της χαμηλής ορατότητας που δημιούργησαν οι έντονοι καπνοί, κατόρθωσαν να περιορίσουν αρκετές αναζωπυρώσεις. Στην πυρκαγιά που έχει εξελιχθεί στη Δυτική Αττική συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.
Όπως έχει τονίσει επανειλημμένως ο Πρωθυπουργός, η πρώτη, μεγαλύτερη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Μπορεί να μοιάζει αυτονόητο για κάποιους, έχουμε όμως υποφέρει και θρηνήσει στο παρελθόν από την έλλειψη συντονισμού και σχεδίου. Κυρίαρχες προτεραιότητες φυσικά αποτελούν τόσο η προστασία των περιουσιών των πολιτών, όσο και του φυσικού περιβάλλοντος.
Μέσα σε έξι ημέρες, η Πυροσβεστική, έχει κληθεί να αντιμετωπίσει 300 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, περίπου 50 δηλαδή ημερησίως.
Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον γενικευμένης κλιματικής κρίσης, το οποίο προκαλεί πυρκαγιές όπως αυτές που τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκαν σε Νέο Κουβαρά- Σαρωνίδα και την ευρύτερη περιοχή, σε Λουτράκι, Δερβενοχώρια, Μέγαρα, Μάνδρα και Ρόδο, οι οποίες δημιουργούν πολύ μεγαλύτερο θερμικό φορτίο σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε.
Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε την ενδεχόμενη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα, είτε από δόλο είτε από εγκληματική αμέλεια.
Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να βρίσκεται -και βρίσκεται- σε διαρκή επαγρύπνηση και να προσαρμόζει τους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων με αναβαθμισμένα μέσα και πρακτικές.
Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο λειτουργεί και η Κυβέρνηση.
Σχετικά με την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού,
ήδη τα δύο προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αναβαθμίσεις και ως προς το έμψυχο δυναμικό της Πυροσβεστικής, αλλά και ως προς τον υλικό εξοπλισμό, ενώ επίκειται μια ακόμα μεγαλύτερη επένδυση σε μηχανισμούς και εξοπλισμό της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Πυροσβεστικό Σώμα.
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ήδη από τον Ιανουάριο, υλοποιείται το πρόγραμμα ANTINERO II για τον καθαρισμό 65.000 στρεμμάτων.
Πέρυσι και φέτος έχουν διατεθεί περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ μέσα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για καθαρισμούς και αντιπυρικές ζώνες έκτασης δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων.
Τα εναέρια μέσα από 61 το 2019 σήμερα είναι 89, η συνολική δύναμη δασοπυρόσβεσης είναι 16.080 άτομα συν τους δασοκομάντος που προσελήφθησαν πέρσι, οι εθελοντές πυροσβέστες έχουν διπλασιαστεί από 2.000 σε τέσσερις χιλιάδες και ο συνολικός στόλος των οχημάτων που περιλαμβάνει πυροσβεστικά οχήματα, ειδικού σκοπού και βοηθητικά φτάνει τα 3.654 οχήματα σε σχέση με τα 3.400 που είχε πέρσι.
Η προστασία της πατρίδας μας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα είναι βασική προτεραιότητα και η Κυβέρνηση θα την πραγματοποιήσει με κάθε τρόπο.
Σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας:
Μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας συνδράμουν στην κατάσβεση 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία.
Η χώρα μας υπέβαλε αίτημα βοήθειας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για ομάδες πεζοπόρων Τμημάτων που θα διαθέτουν και πυροσβεστικά οχήματα.
Στο αίτημά μας ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία, η Σλοβακία, και η Πολωνία.
Με ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νεντανιάχου δήλωσε πως θα συνδράμει την Ελλάδα με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, τα οποία αναμένονταν να φτάσουν σήμερα.
Σχετικά με τα προληπτικά μέτρα καθαρισμού,
πλην των προαναφερθέντων, 25 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν ήδη από τον Μάρτιο με απόφαση του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στους Δήμους όλης της χώρας, βάσει κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία κλπ.
Με νομοθετική παρέμβαση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, -ήδη από το 2022, η οποία επικαιροποιήθηκε και φέτος την άνοιξη- στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας, εφόσον ιδιοκτήτες χώρων που χρήζουν καθαρισμό κατά τη διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου δε μεριμνήσουν γι’ αυτόν, οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν αυτεπαγγέλτως.
Αναφορικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων,
Από την Τρίτη έχει αρχίσει η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών από τα αρμόδια κλιμάκια του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην Αττική, ενώ σήμερα ξεκινούν και στο Λουτράκι.
Με βάση την καταγραφή που έχει μέχρι τώρα γίνει στην Ανατολική Αττική και τη Μάνδρα υπάρχουν 15 κατοικίες και 2 επαγγελματικοί χώροι με κόκκινη σήμανση και 13 κατοικίες με κίτρινη σήμανση. Η καταγραφή συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθούν ζημιές σε τυχόν διάσπαρτα οικήματα.
Ενεργοποιήθηκε και το πλαίσιο της κρατικής αρωγής με μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ένα πλαίσιο το οποίο, αξιοποιώντας και την πλατφόρμα arogi.gov.gr, θα υλοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, ακολουθώντας τη φιλοσοφία σύντμησης των χρόνων που έχει επιτευχθεί όλη την προηγούμενη περίοδο, ενώ τα μέτρα θα είναι στοχευμένα, ώστε η αρωγή να κατευθυνθεί στους πολίτες και επιχειρηματίες που την έχουν ανάγκη. Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σήμερα το απόγευμα.
Τις επόμενες ημέρες, όπως έχει ανακοινώσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι θερμοκρασίες στη χώρα μας θα είναι ακόμα υψηλότερες. Οι Υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν από τα Υπουργεία Εργασίας, Πολιτικής Προστασίας, Πολιτισμού και Υγείας για τα μέτρα προστασίας εργαζομένων, τις οδηγίες αντιμετώπισης του καύσωνα, τη λειτουργία των χώρων πολιτισμού και την πρόληψη των επιπτώσεων από τις υψηλές θερμοκρασίες παραμένουν σε ισχύ.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εισηγήθηκε στις Περιφέρειες τη λήψη αποφάσεων για πρόσθετες απαγορεύσεις διέλευσης και παραμονής σε δασικές περιοχές όπου το επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς είναι 3,4 και 5.
Επιπλέον, εγκύκλιος εκδόθηκε χθες από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας για την προστασία από τις επιπτώσεις του καύσωνα, ενώ τονίζεται ότι οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο τροποποίησης ωραρίων για τον περιορισμό μετακίνησης πολιτών τις θερμότερες ώρες.
Σήμερα το πρωί στις 11:00 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας όπου επιστήμονες-μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας ενημέρωσανν τους πολίτες με οδηγίες για την προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι να προστατεύσει την υγεία, τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των πολιτών με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και τους εργαζόμενους λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Απευθύνω και εγώ προσωπικά έκκληση σε όλους, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών.
Αναφορικά με το νομοθετικό έργο.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις» με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Στόχος της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι η άμεση και έμμεση ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών, μέσω αυξήσεων του κατώτατου μισθού, αυξήσεων στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεων φόρων με προτεραιότητα την οικογένεια, τη νέα γενιά και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Συνεχίζουμε καθημερινά τις προσπάθειες μας για τη βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων.
Μέσα σε ένα νομοσχέδιο υλοποιείται ήδη το 50% του συνολικού οικονομικού μας προγράμματος.
Το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού εισέρχεται σήμερα προς συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η ψήφισή του. Αισιοδοξούμε πως η επικύρωση της άρσης των περιορισμών για τη διευκόλυνση αυτού του αυτονόητου δικαιώματος, των Ελλήνων πολιτών που κατοικούν στο εξωτερικό και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, θα ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις όπως ενώνει και τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο.
Ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε νωρίτερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ αύριο πρόκειται να επισκεφτεί το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.
Η 20η Ιουλίου 1974, η μέρα της έναρξης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι μία από τις τραγικότερες ημέρες της κυπριακής ιστορίας και του ελληνισμού γενικότερα. Η θλιβερή αυτή επέτειος, σαράντα εννέα χρόνια μετά, συνεχίζει να αποτελεί το μόνο τείχος Διχασμού στην Ευρώπη. Δεν ξεχνούμε αφού η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί ένα διαχρονικό εθνικό στόχο.
Την Τετάρτη, 26 Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
Την ίδια μέρα θα λάβει χώρα στη Λευκωσία σε επίπεδο ηγετών η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Η Ελλάδα εδραιώνει και ενισχύει τα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την Κυριακή, 23 Ιουλίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν πρόσκλησης της Πρωθυπουργού της Ιταλίας Giorgia Meloni, θα μεταβεί στη Ρώμη για να μετάσχει σε Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που οργανώνει η Ιταλίδα Πρωθυπουργός.
Η πρόσκληση της Ιταλίδας πρωθυπουργού προς τον Πρωθυπουργό αποδεικνύει τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη συζήτηση που αφορά τη Μετανάστευση και στην Κεντρική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη για μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος που θα περιλαμβάνει εκτός από την προστασία των συνόρων, την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, τις επιστροφές προς τρίτες χώρες και τη συνεργασία με αυτές προκειμένου να παταχθούν τα δίκτυα των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις.
Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, να μετάσχουν ηγέτες ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Π. ΜΙΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα έχει στο περιθώριο της συμμετοχής του στη Διάσκεψη στη Ρώμη, κάποια διμερή συνάντηση με την κυρία Μελόνι; Και αν ναι, θα συζητήσουν και ζητήματα όπως οι εξελίξεις στο Λιβυκό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα ανακοινωθεί αναλυτικά το πρόγραμμα και όλες οι συναντήσεις που θα κάνει ο Πρωθυπουργός.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτα απ’ όλα, αν η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις φωτιές αυτές τις ημέρες, γιατί υπάρχουν από αρκετές περιοχές παράπονα για τις κρατικές δυνάμεις. Και, αν θέλετε, μια απάντηση όσον αφορά τη ψήφο της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωβουλή για την αποκατάσταση της φύσης.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς το πρώτο σκέλος. Ποτέ δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχουν γίνει όλα, όσο είναι εν εξελίξει αυτό το φαινόμενο το οποίο γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο σ’ όλο τον κόσμο. Αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει το Κράτος, ως έχει υποχρέωση, είναι να βελτιώνεται από τη μία χρονιά στην άλλη, από τη μία μέρα στην άλλη. Έχουν αυξηθεί τα μέσα τα οποία χρησιμοποιεί το Κράτος, από περίπου 3.400 σε 3.600. Έχει αυξηθεί η δυναμική του προσωπικού από 15.500 σε 16.500. Δόθηκαν στους Δήμους 25 εκ. ευρώ, νωρίτερα από ποτέ – από τον Μάρτιο – για μια διαδικασία καθαρισμού των εκτάσεων. Έχει αλλάξει ο νόμος, όπως είπα και στην αρχική μου εισήγηση, που προβλέπει αυτεπάγγελτη, άμεση παρέμβαση των Δημάρχων, των Υπηρεσιών των Δήμων σε περιπτώσεις που δεν καθίσταται εφικτή η ανεύρεση του ιδιοκτήτη ή εκείνος ολιγωρήσει για τον καθαρισμό των οικοπέδων. Συσκέψεις και επιχειρησιακά σχέδια έχουν ξεκινήσει από νωρίς. Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και είναι μια κατάκτηση για τη χώρα, το 112, αλλά και ένα συνολικό σχέδιο εκκενώσεων. Και, εδώ, οφείλω ξανά να επισημάνω την αυταπάρνηση των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, των εθελοντών, όλες αυτές οι επιχειρήσεις εκκένωσης οι οποίες έχουν σώσει ό, τι πιο ιερό, που είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν είναι καθόλου εύκολες, το αντίθετο. Και, μάλιστα, κάνουν πολλές φορές και το γύρο του κόσμου. Από εκεί και πέρα, η δεύτερη απόλυτη προτεραιότητα μετά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, είναι η προστασία των περιουσιών. Σας ανέφερα κάποιες απώλειες σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Στόχος μας είναι αυτές να περιορίζονται κάθε φορά στο ελάχιστο και σίγουρα η συνέχεια είναι πέραν των κρίσιμων υποδομών και συνολικά των υποδομών και η προστασία του περιβάλλοντος. Η κλιματική κρίση, εγκληματικές αμέλειες, πολλές φορές και ο δόλος κάποιων, να σκεφτείτε ότι, όπως ενημερώθηκα, από την αρχή του χρόνου έχουμε 99 συλλήψεις για περιπτώσεις εμπρησμών, πέντε εκ των οποίων είναι με την κατηγορία η οποία έχει μέσα το στοιχείο του δόλου. Και μόνο τις τελευταίες μέρες είναι πάνω από 10 οι αντίστοιχες συλλήψεις. Όλο αυτό, λοιπόν, καθιστά την ανάγκη να είμαστε όλο και πιο αποτελεσματικοί και να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Δεν θα ακούσετε ποτέ ούτε από τον Πρωθυπουργό, ούτε από αυτή την Κυβέρνηση σε τόσο δύσκολα φαινόμενα και σε τόσο περίπλοκες καταστάσεις, ποτέ να πανηγυρίζει. Πως θα μπορούσαμε, άλλωστε, όταν είμαστε απέναντι σε μια τόσο μεγάλη κρίση. Εμείς θα δουλεύουμε καθημερινά να βελτιωνόμαστε, να υπάρχει λογοδοσία στα χρήματα των Ελλήνων πολιτών, να αυξάνονται τα μέσα, να αυξάνεται το προσωπικό, να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες των πολιτών και βέβαια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εκτάσεις μας. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Ως προς την ψήφο, που είπατε, στο Ευρωκοινοβούλιο – συνολικά για όλο το Green Deal – τη συντριπτική πλειοψηφία των επιμέρους ζητημάτων και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και κατ’ επέκταση και οι Έλληνες ευρωβουλευτές την έχουν ψηφίσει. Η ψηφοφορία στην οποία αναφέρεστε δεν είναι τελική ψηφοφορία. Πράγματι, συντασσόμενοι με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καταψηφίσαμε κάποια επιμέρους άρθρα με στόχο τη βελτίωσή τους. Αλλά συνολικά στο πλαίσιο της πολιτικής για το περιβάλλον η Κυβέρνηση αυτή, νομίζω, έχει δώσει διαπιστευτήρια και δίνει καθημερινά. Έχουν γίνει πολύ σημαντικές κινήσεις για την αποκατάσταση των δασών, για την προστασία των δασών. Μια συγκεκριμένη πολιτική όπως και το Antinero II, που αναφέρθηκα προηγουμένως. Και να είστε σίγουρος και να είναι σίγουροι και οι πολίτες ότι συνεχώς, θα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οπότε, μας λέτε, επειδή το αναφέρατε και στην εισήγησή σας, ότι την ευθύνη για τις φωτιές την έχουν οι Δήμαρχοι; Γιατί ακούσαμε τους Δημάρχους να λένε «δεν θα γίνουμε ‘’αυτοφωράκηδες’’ της Κυβέρνησης».
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Ουδέποτε ειπώθηκε κάτι τέτοιο από κανέναν στην Κυβέρνηση, ούτε θα μπορούσαμε να αποδώσουμε την ευθύνη για τόσες πολλές πυρκαγιές, που μόνο οι κλήσεις στην Πυροσβεστική συνολικά νομίζω είναι 300, αν δεν κάνω λάθος, στους Δημάρχους. Πώς θα μπορούσαμε να το πούμε αυτό; Σας ανέφερα τη συνδρομή της κλιματικής κρίσης, των καιρικών φαινομένων, εγκληματικών αμελειών και πολλές φορές ενεργειών από δόλο. Αυτές είναι οι αιτίες των πυρκαγιών. Δεν έβαλε ποτέ κάποιος φωτιά από τους Δημάρχους, ούτε ήθελε ποτέ να μπει φωτιά, ούτε θα μπορούσαμε να πούμε ποτέ κάτι τέτοιο. Αν είναι δυνατόν! Εμείς αυτό που είπαμε είναι, επειδή ερωτόμαστε συνέχεια και πάρα πολλά χρόνια υπάρχει αυτή η κατηγορία από μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εγώ θα σας πω -και δικαίως- στο παρελθόν, «Πού είναι το κράτος;», «δεν μας δίνει το κράτος τα χρήματα». Έχουν δοθεί περισσότερα χρήματα από ποτέ, πέραν όλων των υπολοίπων χρηματοδοτήσεων για καθαρισμό εκτάσεων, ακριβώς γιατί ήταν ένα από μεγαλύτερα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζαμε σε αντιπυρικές περιόδους. Φέτος δόθηκαν νωρίτερα από ποτέ. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι όσοι εκτιθέμεθα και ασκούμε την οποιαδήποτε Δημόσια Διοίκηση, όλοι οι αιρετοί, είτε σε επίπεδο πρώτου ή σε επίπεδο δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, είτε στο επίπεδο της εκτελεστικής εξουσίας, να υπάρχει λογοδοσία. Προφανώς, λοιπόν, ειδικά ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, οφείλουν να γνωρίζουν οι πολίτες, οι Έλληνες φορολογούμενοι, γιατί δικά τους χρήματα είναι, είτε άμεσα από τον κρατικό Προϋπολογισμό, είτε από κονδύλια της Ε.Ε., είτε προγράμματα, όπως το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πού πάνε τα λεφτά τους. Αυτά τα χρήματα αξιοποιούνται εγκαίρως; Αξιοποιούνται με το σωστό τρόπο; Αυτό δεν εξαιρεί κανέναν. Δεν σημαίνει, όμως, ότι αποδίδουμε ευθύνες. Με τους Δημάρχους, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ουσιαστικά οφείλουμε και είμαστε συνεργάτες, όπως με το σύνολο των πολιτών, σε μια μάχη καθημερινή. Αυτή τη μάχη τη δίνουν εθελοντές, αυτή τη μάχη τη δίνουν Σώματα Ασφαλείας, αυτή τη μάχη τη δίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή τη μάχη τη δίνουν με αυταπάρνηση οι πολίτες που συμμετέχουν, πολλές φορές, και βοηθούν, καλούν την Πυροσβεστική εγκαίρως, συμμετέχουν και διευκολύνουν στα σχέδια εκκένωσης και προφανώς, τη δίνει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί σχεδόν ένα ενιαίο μέτωπο από τη Δευτέρα, περίπου 50 χιλιομέτρων -γιατί πηγαίνω συνέχεια στις πυρκαγιές αυτές τις μέρες- οι Δήμαρχοι τι ακριβώς έχουν κάνει, από τη στιγμή που όλα τα ρέματα, τα ποτάμια, οι χώροι, οι περιδασικές εκτάσεις έχουν μείνει ακαθάριστα; Τι εικόνα έχετε εσείς για τα 20 εκατομμύρια ευρώ που δώσατε νωρίτερα στους Δήμους από κάθε άλλη χρονιά; Πού τα απορρόφησαν αυτά οι Δήμοι και έχουμε τέτοιας έκτασης καταστροφή, ειδικά εδώ στην Αττική και στην όμορη Βοιωτία και στην όμορη Κορινθία;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να σας πω ότι, ούτε προσωπικά, ούτε συνολικά η Κυβέρνηση -και μάλιστα το έχει αποδείξει αυτό και ο Πρωθυπουργός- δεν μας αρέσουν οι γενικεύσεις. Να γυρίσουμε και να πούμε ότι τα χρήματα αυτά τα πέταξαν οι Δήμαρχοι, τα έδωσαν σε άλλη κατεύθυνση και δεν είναι και νομίζω και σωστή κρίση αυτή. Υπάρχουν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι οποίες οφείλουν και ελέγχουν το σύνολο των συμβάσεων, όχι μόνο στη διαδικασία του καθαρισμού των εκτάσεων. Και από εκεί και πέρα, όπως είπα, προφανώς άπαντες αξιολογούμαστε και κρινόμαστε και από τις αρμόδιες Αρχές συνολικά του κράτους, αλλά και από τους πολίτες. Αλλά δεν θα ήθελα αυτό να το βάλουμε σε ένα σωρό και να πούμε κανένας δεν έκανε τίποτα. Πάντοτε πρέπει να γίνονται όλο και περισσότερα και ο καθένας ξεχωριστά από εμάς, αυτό αφορά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά όχι μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κρινόμαστε καθημερινά για το πόσο καλύτερα είναι τα πράγματα και πόσο αποτελεσματική είναι η πολιτική μας.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με δύο αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από τη Ν.Δ. τις τελευταίες ημέρες, την επιστροφή του κ. Καμπόσου από τον Δήμο Άργους και του κ. Δούκα από τον Δήμο Σπάρτης. Ο ένας είχε διαγραφεί για μισαλλοδοξία και διχαστικό λόγο και ο δεύτερος για δηλώσεις κόντρα στις αρχές και τις αξίες της Ν.Δ.. Τι άλλαξε..
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάγια θέση μου είναι ότι εδώ είναι η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Όμως, δεν έχω κανένα πρόβλημα, μετά το πέρας της ενημέρωσης, να σας απαντήσω με την ιδιότητα του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σας ρωτάω, επειδή, συμφωνώ, αποδεκτό το θέμα του ρόλου σας, αλλά ο Πρωθυπουργός, ως Πρόεδρος της Ν.Δ., οι αποφάσεις που παίρνει αφορούν όλους τους πολίτες, είτε από τη μία του ιδιότητα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω αμέσως μετά την ενημέρωση.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οπότε να μη ζητήσω και ένα σχόλιο για τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα για τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Σαμαρά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Με βάση την πολιτική γεωγραφία που αρχίζει και διαμορφώνεται στη Βουλή πέριξ της ψήφου που σχετίζεται με τους Έλληνες του εξωτερικού, πόσο κοντά είμαστε πιστεύετε στον πήχη των 200 βουλευτών που απαιτείται για το πράσινο φως;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε στην αρμόδια Επιτροπή ότι θα ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εφόσον αυτό επιβεβαιώνεται. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Νομίζω ότι όσες περισσότερες πολιτικές δυνάμεις τοποθετούνται θετικά, τόσο πιο κοντά είμαστε στον σημαντικό αριθμό 200, που είναι ο αριθμός που θα μας δώσει τη δυνατότητα να λύσουμε μια άδικη εκκρεμότητα. Ήταν μια, η πρώτη ουσιαστικά νομοθετική πρωτοβουλία, πριν το οικονομικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί, την επόμενη εβδομάδα. Συμπολίτες μας από όλο τον κόσμο, Ελληνίδες και Έλληνες από όλο τον κόσμο που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και αν έπαιρναν το αεροπλάνο ή οποιοδήποτε μέσο, μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν, εφόσον ψηφιστεί -και αισιοδοξούμε ότι θα ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο- θα μπορούν να το κάνουν από τον τόπο διαμονής τους. Είναι μια ευκαιρία, ένα στοίχημα αξιοπιστίας για το πολιτικό σύστημα να ενώσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Και έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε ότι θα γίνει αυτό την επόμενη εβδομάδα.
Π. ΜΙΧΟΣ: Τα τελευταία χρόνια όλες οι ελληνικές Κυβέρνησης από αυτή του Γεωργίου Παπανδρέου μέχρι και τη δική σας έδωσαν έμφαση στα διμερή, τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ αποτελεί ένα στενό εταίρο, με τον οποίο έχουμε μια στενή σχέση. Το τελευταίο διάστημα το Ισραήλ έχει αποκαταστήσει πλήρως τη σχέση του με την Τουρκία. Κυκλοφόρησαν πρόσφατα δύο δημοσιεύματα για την πιθανή όδευση χερσαίου αγωγού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία. Αυτά τα παρακολουθεί η Αθήνα; Ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο; Και ρωτώ, με αφορμή την επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ελληνική Κυβέρνηση και οι αρμόδιες Αρχές παρακολουθούν το σύνολο των διεθνών εξελίξεων, πολλώ δε μάλλον σε γειτονικές μας χώρες. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς και το έχουμε κάνει εμπράκτως, είναι να ενισχύσουμε τη θέση της χώρας μας, να ισχυροποιήσουμε τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα και στο διπλωματικό και στο αμυντικό επίπεδο. Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο στενές και ισχυρές. Από εκεί και πέρα, εγώ δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να σχολιάσω τις διμερείς σχέσεις μεταξύ άλλων κρατών.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν καταγγελίες των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών Οργανώσεων, επίσημα συνδικαλιστές στα Μ.Μ.Μ., όπου αναφέρουν ότι σε πολλά λεωφορεία, τρόλεϊ και στον Ηλεκτρικό δεν λειτουργούν οι κλιματισμοί. Πώς θα μπουν οι πολίτες και οι εργαζόμενοι μέσα αυτές τις μέρες, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν κλιματιστικά; Το ρωτώ αυτό, ενόψει και της αυριανής επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επιφυλάσσομαι να επικοινωνήσω με το αρμόδιο Υπουργείο και δεδομένης και της επικείμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού που θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα και των μεγάλων έργων που τρέχουν και προχωρούν και όλα όσα επίκειται να ολοκληρωθούν. Σίγουρα θα συζητηθούν και τα ζητήματα των μεταφορών. Ένα γενικό σχόλιο είναι πως ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και οποιασδήποτε Κυβέρνησης είναι η αποφυγή της οποιασδήποτε ταλαιπωρίας των πολιτών, πολλώ δε μάλλον με τέτοιες καιρικές συνθήκες.
Σας ευχαριστώ πολύ.