«Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε βιώσιμη ανάπτυξη και να ενισχύσουμε τη θέση μας στην ΕΕ.
Είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο κύκλος πόνου έχει κλείσει στην Ελλάδα. Ακολουθούμε και εμείς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό το οποίο θα συζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι είχαμε το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου ενώ υπήρχε η υπηρεσιακή κυβέρνηση και προσπαθούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς τι έγινε. «Όλοι στην Ελλάδα αισθάνονται τεράστια θλίψη για τον θάνατο αυτών των ανθρώπων. Ήταν ένα πλοίο γεμάτο ανθρώπους που έλαβαν ψεύτικες υποσχέσεις για ασφαλές ταξίδι. Ο κίνδυνος ήταν τεράστιος, η μόνη εναλλακτική είναι να σπάσουμε τον κύκλο και να χτυπήσουμε τη ρίζα του προβλήματος με τα πλοία που φεύγουν από τη Νότια Μεσόγειο και ριψοκινδυνεύουν ζωές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε: «Η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες ζωές, αλλά η προτεραιότητα είναι όχι μόνο να προστατεύσουμε τα σύνορα, αλλά και να συνδράμουμε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Το θεωρούμε μεγάλη προτεραιότητα, από το 2019 καταφέραμε να μειώσουμε τις ροές κατά 90%, η συνεργασία με τις χώρες διαμεταφοράς είναι πολύ σημαντική και χρειαζόμαστε συνεργασία και με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Είμαστε χαρούμενοι για πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, χρειαζόμαστε λύση ευρωπαϊκή. Η προστασία των συνόρων είναι μόνο ένα κομμάτι, θα πρέπει να μιλήσουμε για τις επιστροφές και να δείξουμε τον δρόμο για όσους χρειάζεται να επιστρέψουν».
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την κα Μέτσολα για την κατανόηση της που η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
«Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να πεθαίνει στη θάλασσα. Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν από μόνα τους να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Θέλουμε να φθάσουμε σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό πριν τις ευρωεκλογές. Θα είναι ισχυρό πλαίσιο με σκοπό την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων. Έχοντας κατά νου την πρόσφατη τραγωδία, θα πρέπει να εστιάσουμε στο να αντιμετωπίζουμε τους διακινητές», δήλωσε η κα Μέτσολα η οποία ρωτήθηκε τη σημαίνει η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα για τις ευρωπαϊκές εκλογές.
«Οι Έλληνες αποφάσισαν για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην Ευρώπη. Θα εκλέξουμε Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν σαφές όραμα για την Ευρώπη και δεσμεύονται για τις ευρωπαϊκές αξίες και πραγματικά στέκομαι δίπλα σε έναν τέτοιον άνθρωπο», απάντησε.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός δήλωσε επ αυτού:
«Είμαι χαρούμενος που πήραμε μάλιστα μεγαλύτερο ποσοστό από το 2019. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους πιο ευάλωτους. Έχουμε παρουσιάσει απτά αποτελέσματα. Είμαστε υποστηρικτές του οράματος για μια ισχυρή Ευρώπη και σε κάθε συνάντηση που κάνουμε βλέπουμε περισσότερους συμμετέχοντες, κι αυτό είναι σημαντικό ενόψει των ευρωεκλογών».
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου συζητήθηκαν ζητήματα που συνδέονται με τη μετανάστευση και την ευρωπαϊκή οικονομία.
Οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα κατά τη συνάντησή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
Ρομπέρτα Μέτσολα: Καλημέρα σας. Με χαρά καλωσορίζω τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω συγχαίροντάς σας, Πρωθυπουργέ κ. Μητσοτάκη, για την πρόσφατη εκλογική σας νίκη και τη συγκρότηση της κυβέρνησής σας.
Σήμερα, το ενδιαφέρον μας θα επικεντρωθεί στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στην ανάγκη να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, στην ανάγκη για έναν ενισχυμένο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) και στην ανάγκη να συνεχίσουμε να φέρνουμε αποτελέσματα, ενόψει των ερχόμενων ευρωεκλογών. Και, φυσικά, θα συζητήσουμε για το μεταναστευτικό.
Αγαπητέ Κυριάκο, γνωρίζω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, εδώ και πολύ καιρό, η χώρα σας όσον αφορά τη μετανάστευση. Κανένας άνδρας, γυναίκα ή παιδί δεν πρέπει να πεθάνει στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη. Και αυτό δεν είναι ένα ελληνικό ζήτημα. Κανένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνο του τις μεταναστευτικές ροές. Και το μεταναστευτικό είναι πολύ σημαντικό και πολύ επείγον ζήτημα για να το αφήσουμε στην επόμενη γενιά πολιτικών να το αντιμετωπίσει. Αυτό είναι δική μας ευθύνη.
Η μετανάστευση δεν μπορεί να εργαλειοποιείται. Οφείλουμε στους πολίτες μας να καταλήξουμε σε συμφωνία για μια πραγματικά ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης πριν από τις ευρωεκλογές, και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου έχουν ήδη αρχίσει. Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο για να προχωρήσουμε, που θα είναι δίκαιος και ανθρώπινος απέναντι σε όσους χρειάζονται προστασία, που θα είναι δίκαιος και αυστηρός με όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και σκληρός με τους διακινητές που εκμεταλλεύονται τους πιο ευάλωτους. Και έχοντας κατά νου την τελευταία τραγωδία, επιτρέψτε μου να τονίσω ιδιαίτερα την ανάγκη να αυξήσουμε τη συνεργασία μας με τρίτες χώρες για την πάταξη των δικτύων διακίνησης ανθρώπων.
Αγαπητέ Πρωθυπουργέ, Αγαπητέ Κυριάκο,
Η Ελλάδα είναι η καρδιά της Ευρώπης και προσδοκώ να ενισχύσουμε περαιτέρω και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας.
Έχετε τον λόγο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αγαπητή Ρομπέρτα, σε ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη θερμή υποδοχή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι πραγματική χαρά για μένα να επιστρέφω ως νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός της Ελλάδας με απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε τη Νέα Δημοκρατία για να συνεχίσει να προσφέρει βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και να ενισχύσει τη θέση τής χώρας μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι πάντα πολύ καλό να συνειδητοποιούμε ότι αυτός ο επώδυνος κύκλος που άφησε τραύματα στην ελληνική κοινωνία την προηγούμενη δεκαετία έχει κλείσει οριστικά. Και ότι η Ελλάδα τώρα είναι πρωταγωνιστής και όχι ουραγός σε όλες τις σημαντικές ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Επιτρέψτε μου να πω λίγα λόγια για το θέμα που θίξατε σχετικά με τη μετανάστευση. Και όπως γνωρίζετε κι όπως επισημάνατε, υπήρξε ένα τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο. Συνέβη σε μια περίοδο μεταξύ τής πρώτης και της δεύτερης κυβερνητικής μου θητείας, ενώ η Ελλάδα είχε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα προκειμένου να προσδιοριστεί τι ακριβώς συνέβη. Θα ήθελα, όμως, να κάνω κάποιες γενικότερες παρατηρήσεις.
Πρώτα απ’ όλα, πρόκειται για μια τραγωδία. Όλοι στην Ελλάδα αισθανόμαστε απέραντη θλίψη για την απώλεια τόσων αθώων ζωών. Αλλά όπως επισημάνατε, δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι την πραγματική ευθύνη έχουν οι εγκληματικές συμμορίες που στοίβαξαν στο πλοίο απελπισμένους ανθρώπους, με την ψεύτικη υπόσχεση ενός ασφαλούς ταξιδιού χωρίς να υπάρχουν καν σωσίβια. Αυτές οι συμμορίες είναι εγκληματικές. Κερδοσκοπούν πάνω στην ανθρώπινη δυστυχία. Και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σταματήσουμε αυτή την τρομακτική διακίνηση ανθρώπων και να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του το πρόβλημα με πλοιάρια που δεν είναι αξιόπλοα, φεύγουν από τις ακτές της νότιας Μεσογείου και στη συνέχεια υπάρχει ο κίνδυνος να εκτυλιχθεί μια τραγωδία σε οποιοδήποτε σημείο τής διαδρομής.
Είναι πολύ, πολύ άδικο να κουνάμε το δάχτυλο στο Ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που κινδύνευαν να πεθάνουν στη θάλασσα. Κάνουν μια απίστευτα δύσκολη δουλειά, μερικές φορές πρέπει να σώσουν ανθρώπους χωρίς σωσίβια, ανθρώπους που δεν μπορούν να κολυμπήσουν. Και η προτεραιότητά τους είναι πάντα, όχι μόνο η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η παροχή βοήθειας σε όλους όσοι πραγματικά κινδυνεύουν να πνιγούν στη θάλασσα. Αλλά το επιχείρημά μου ήταν πολύ απλό από την αρχή, από τότε που αναλάβαμε, το 2019: όσο λιγότερα σκάφη έχεις στη θάλασσα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να πνιγούν άνθρωποι στη θάλασσα.
Καταφέραμε να μειώσουμε τις μεταναστευτικές ροές κατά 90% στη διαδρομή τής Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό, φυσικά, μας αναγκάζει επίσης να συνεργαστούμε ακόμη στενότερα με την Τουρκία. Επομένως, η συνεργασία των χωρών διέλευσης είναι πάρα πολύ σημαντική. Θα ήθελα να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην καθιέρωση μιας παρόμοιας συνεργασίας με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, κυρίως με τη Λιβύη, η οποία, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σήμερα σε μια πολύ προβληματική κατάσταση. Τέλος, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι είμαστε ικανοποιημένοι για την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Υποστηρίζουμε εδώ και πολύ καιρό μια ευρωπαϊκή λύση που περιλαμβάνει την αρχή της αλληλεγγύης, για την αντιμετώπιση ενός ευρωπαϊκού, ουσιαστικά, προβλήματος.
Και, φυσικά, η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι μόνο μία διάσταση της συνολικής μεταναστευτικής μας πολιτικής. Πρέπει να μιλήσουμε για επιστροφές και πρέπει επίσης να δείξουμε ότι μπορούμε να παρέχουμε νόμιμες οδούς για όσους είτε διαφεύγουν από διώξεις είτε αναζητούν οικονομικές ευκαιρίες, αλλά με τους δικούς μας κανόνες, όχι με τους κανόνες των διακινητών. Επομένως, σας ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε σε αυτό το ζήτημα. Και σας ευχαριστώ επίσης που κατανοείτε τι σημαίνει να βρίσκεσαι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας μια πολύ δύσκολη δουλειά, προστατεύοντας όχι μόνο τα ελληνικά σύνορα αλλά και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δημοσιογράφος: Κυρία Πρόεδρε, κύριε Πρωθυπουργέ, κατ’ αρχάς, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η συνάντησή σας πραγματοποιείται τέσσερις ημέρες μετά τις ελληνικές εκλογές, όπου η Νέα Δημοκρατία κέρδισε πάνω από το 40% των ψήφων και την απόλυτη πλειοψηφία. Ποιο είναι λοιπόν το μήνυμα των ελληνικών εκλογών για την Ευρώπη και για το ΕΛΚ επίσης, ενόψει των ευρωεκλογών; Σας ευχαριστώ πολύ.
Ρομπέρτα Μέτσολα: Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ σαφές. Οι Έλληνες ψήφισαν αποφασιστικά υπέρ τής ανάπτυξης και της ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας τής Ελλάδας. Οι σταθερές κυβερνήσεις, όπως αυτή που μόλις εξέλεξαν οι Έλληνες με επικεφαλής τον Κυριάκο, είναι κλειδί για την ενότητα της Ευρώπης, για τη φιλοδοξία μας να δράσουμε αποτελεσματικά σε γεωπολιτικό επίπεδο και να προωθήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο Ε.Ε., είτε αυτές αφορούν το μεταναστευτικό και τον ψηφιακό τομέα, είτε το κλίμα. Ένα χρόνο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, χρειαζόμαστε φιλοευρωπαίους ηγέτες που έχουν σαφές όραμα για την Ευρώπη και που είναι βαθιά προσηλωμένοι στις κοινές μας αξίες. Και στέκομαι ακριβώς δίπλα σε έναν από αυτούς.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που εξασφαλίσαμε μια δεύτερη εντολή. Πράγματι, αυξήσαμε το ποσοστό μας σε σύγκριση με τις εκλογές τού 2019, κάτι που είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο για μια εν ενεργεία κυβέρνηση, και παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Πιστεύω ότι έχετε δίκιο όταν επισημαίνετε ότι η ανάπτυξη που δημιουργούμε πρέπει να είναι μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και πρέπει να στηρίξουμε τους πολίτες, ιδίως τους πιο ευάλωτους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πραγματικές δυσκολίες όσον αφορά το κόστος ζωής, ειδικά το κόστος των τροφίμων και τον πληθωρισμό που σχετίζεται με αυτό. Νομίζω ότι καταφέραμε να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα ως προς αυτά τα ζητήματα και θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία. Και φυσικά, θα είμαστε πάντα ένθερμοι υποστηρικτές τού οράματός μας για μια πιο ισχυρή Ευρώπη.
Και χαίρομαι που σε κάθε συνάντηση του ΕΛΚ βλέπουμε ότι προσθέτουμε περισσότερους συμμετέχοντες στο τραπέζι των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Και νομίζω ότι αυτό είναι μια θετική ένδειξη ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών που θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο από τώρα. Σας ευχαριστώ.
Βέλγιο - Νίκος Αρμένης Βρυξελλες / ΑΠΕ-ΜΠΕ