Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ημέρα γεμάτη συγκίνηση και ελπίδα για το μέλλον της μεγαλύτερης επαρχίας του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, δηλ. της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την αγαπητική και γενναιόδωρη και θερμή και γεμάτη χάρη υποδοχή σας ως Αρχιεπισκόπου σας». «Την καρδιά μου», συνέχισε, «πλημμυρίζει ευγνωμοσύνη για καθένα αδερφό μου και καθεμία αδερφή μου στην Εκκλησία της Αμερικής, γιατί όλοι σας είστε η πρώτη μου σκέψη το πρωί και η τελευταία μου προσευχή το βράδυ».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θαύμαζε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής από τα παιδικά του χρόνια και από τα χρόνια της διακονίας του στο Φανάρι και έφθασε στις Ηνωμένες Πολιτείες έτοιμος και με σιγουριά για να υπηρετήσει την Εκκλησία και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, τιμώντας το έδαφος που πατά και την πλούσια ιστορία του, αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τις μοναδικές προκλήσεις που υπάρχουν. «Είμαι εδώ για να σας ακούσω, να συνομιλήσω και να εργαστώ μαζί σας», είχε τονίσει χαρακτηριστικά στην ενθρονιστήρια ομιλία του το 2019. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει, «η προσευχή μου και η φιλοδοξία μου είναι να σταθώ μπροστά σας και δίπλα σας, να ηγηθώ με το παράδειγμα και την προτροπή και να σας διακονήσω με αφοσίωση και με αυτοθυσία. Ας προχωρήσουμε μαζί», είχε υπογραμμίσει, «ως το σώμα Χριστού και ως σώμα πιστών, ως μια ενωμένη Αρχιεπισκοπή και Εκκλησία και ως η μεγάλη και λατρεμένη επαρχία του σεβαστού και πολύτιμου Οικουμενικού μας Πατριαρχείου».
Ακούγοντας συμβουλές των ειδικών και σε συνεργασία μαζί τους, ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε δυναμικά στη διαχείριση και επίλυση ζητημάτων κεντρικών για τη ζωή και την πορεία της Εκκλησίας, όπως η σταθεροποίηση του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, στη Βοστώνη, η ενίσχυση του συνταξιοδοτικού προγράμματος κληρικών και λαϊκών και η ολοκλήρωση της κατασκευής του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, του εθνικού προσκυνήματος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης, τα θυρανοίξια του οποίου είχε τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στις 2 Νοεμβρίου του 2021.
Υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου, η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Αμερικής αντιμετώπισε αποτελεσματικά την πρωτοφανή πανδημία του κορονοϊού, με την έκδοση σαφών οδηγιών έγκαιρα, με στόχο τη στήριξη της πνευματικής, σωματικής, λειτουργικής και συναισθηματικής υγείας των κοινοτήτων. Επιπρόσθετα, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής διένειμε ως βοήθεια ανακούφισης, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ποσό των 700 χιλιάδων ευρώ σε όλους όσοι επλήγησαν από την πανδημία. Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος υπηρέτησε τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπιση της δικαιοσύνης και της συμφιλίωσης με τη συμμετοχή του μαζί με τον σημερινό δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Έρικ ‘Ανταμς, στην πορεία για την αδικοχαμένη Μπριόνα Τέιλορ το 2020 και στις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter.
Ταυτόχρονα, μίλησε ανοιχτά για τη βάναυση εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και συγκέντρως, σε συνεργασία με αξιόπιστους εταίρους, όπως οι διεθνείς ορθόδοξες χριστιανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, πόρους άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες αδελφούς μας στην Ουκρανία. Ομοίως, συγκέντρωσε και πόσο άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ως βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αρωγή ανακούφισης για τα θύματα των πυρκαγιών του 2021 στην Εύβοια.
Με βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον και με το ίδιο ήθος της συνεργασίας, της ενότητας και του ανοιχτού διαλόγου με τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου, τους κληρικούς, τους λαΐκούς συνεργάτες και όλους τους πιστούς, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, επεξεργάζεται το αναθεωρημένο Σύνταγμα της Αρχιεπισκοπής για την πορεία της στη δεύτερη εκατονταετία της ζωής της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος βρέθηκε χθες στο Πόρτλαντ της Πολιτείας του Όρεγκον, όπου τον υποδέχτηκαν ο Μητροπολίτης Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος, ο επίσκοπος Φώκαιας Ιωάννης και πλήθος κληρικών και λαϊκών με ένα πανό που έγραφε «’Αξιος».
ΑΠΕ-ΜΠΕ