Την αλληλεγγύη του στους ανθρώπους που έχουν ξεριζωθεί από την πατρίδα τους κι αναζητούν έναν νέο, ασφαλή τόπο για να ζήσουν, εκφράζει το Πράσινο Κίνημα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, όπως έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η 20η Ιουνίου.
Για ακόμα μία χρονιά τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το προσφυγικό τείνει να αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να διαχειριστεί. Το «Πράσινο Κίνημα» θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να γίνει ολιστικά, από την παγκόσμια κοινότητα. Οι ταλαιπωρημένοι συνάνθρωποί μας, και κυρίως τα παιδιά, πρέπει να βοηθηθούν στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν. Για να γίνει, όμως, αυτό με ποιότητα αποτελεσματικότητα και σωστή οργάνωση, απαιτείται ένας εξειδικευμένος και προσεκτικός σχεδιασμός, που θα λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα κάθε χώρας και κάθε περιοχής για να υποδεχτεί και να περιθάλψει σωστά τους πρόσφυγες. Διαφωνούμε ξεκάθαρα με την σημερινή που στοιβάζονται σαν «αντικείμενα» σε άθλιες συνθήκες. Και αυτοί που προκαλούν τους πολέμους και τις προσφυγικές ροές οφείλουν να αναλάβουν και το μεγαλύτερο κομμάτι για την επούλωση των πληγών των συνανθρώπων μας. Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας για την παγκόσμια ειρήνη και η πίεση – με κάθε τρόπο – προς την κατεύθυνση αυτή είναι η μόνη διαρκής και αποτελεσματική λύση και προοπτική. Οφείλουμε να προετοιμάσουμε και την χώρα μας για να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά και τους κλιματικούς μετανάστες, που σύντομα θα εμφανιστούν.
Ειδικά προγράμματα
Εκπονούμε ειδικά προγράμματα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, της Ελληνικής Ιστορίας και τεχνικών επαγγελμάτων (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κτλ.), έτσι ώστε οι πρόσφυγες, να αποκτήσουν εφόδια τα οποία θα τους βοηθήσουν να επιβιώσουν.
Κάνουμε αυστηρό έλεγχο στις ΜΚΟ για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν με βάση τα οικονομοτεχνικά προγράμματα που συμμετέχουν.
Κλείσιμο του Τούρκικου Προξενείου της Κομοτηνής
Στο πλαίσιο της ειρηνικής συνύπαρξης των πολιτών της Θράκης, καταργούμε το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής και το ενσωματώνουμε με αυτό της Θεσσαλονίκης. Στην Θράκη, όλοι οι Έλληνες, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Πομάκοι, κλπ, θέλουν και μπορούν να ζουν αρμονικά και ειρηνικά, μακριά από τις υπηρεσίες άλλων κρατών που τους δημιουργούν προβλήματα.
Εφαρμογή της φέρουσας ικανότητας κάθε περιοχής
Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων θα πρέπει να χρησιμεύει ως μια δυνατή υπενθύμιση προς τους υπεύθυνους για την ανάγκη που υπάρχει να κάνουν πολλά περισσότερα για την πρόληψη και την επίλυση των συγκρούσεων και των κρίσεων. Για την επιτακτική ανάγκη να παρέχουν προστασία σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τη φυλή τους, την εθνικότητά τους, τις πεποιθήσεις τους ή άλλα χαρακτηριστικά τους. Την ανάγκη να υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στην αδικία και να την καταπολεμούν, αντί να υποδαυλίζουν τις διαμάχες και να υποθάλπουν το μίσος. Να δράσουν αποφασιστικά για να βρουν ρεαλιστικές και μόνιμες λύσεις απέναντι στις κρίσεις αντί να επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλους ή να στοχοποιούν τα θύματα.
Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.
Το Πράσινο Κίνημα δεν θα κουραστεί ποτέ να επαναλαμβάνει την ξεκάθαρη θέση του για την διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού με την εφαρμογή της φέρουσας ικανότητας κάθε περιοχής. Δηλαδή, κάθε χώρα και κάθε τόπος θα πρέπει να δέχεται όσους πρόσφυγες και μετανάστες αντέχει η φέρουσα ικανότητα της περιοχής. Πάντα με σεβασμό στους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους κατοίκους κάθε περιοχής.
Το πολυαναμενόμενο σύμφωνο μετανάστευσης για την αντικατάσταση του ξεπερασμένου κανονισμού του Δουβλίνου II έχει καθυστερήσει για πολλούς μήνες, ουσιαστικά, λόγω της έλλειψης βασικής αίσθησης αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Μόνο οι ευρωβουλευτές της ευρωομάδας των Πράσινων και κάποιοι ελάχιστοι σοσιαλιστές έδειξαν την απαιτούμενη αλληλεγγύη στην Ελλάδα.
Ακολουθούν οι “κλιματικοί” πρόσφυγες
Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να εκτοπιστούν έως το 2050 λόγω της ταχείας αύξησης του πληθυσμού, της έλλειψης τροφίμων και νερού και της αυξημένης έκθεσης σε φυσικές καταστροφές, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ειρήνη (IEP).
Ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής και η εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών θεωρούνται ως οι κορυφαίες απειλές από την πλειονότητα των ανθρώπων σε 14 οικονομικά προηγμένα έθνη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Pew Research Center.
Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου υπογράμμισε σε δήλωσή της: “Το Πράσινο Κίνημα στέκεται αλληλέγγυο στους πρόσφυγες και τιμά τους αγώνες αυτών των ανθρώπων για μία καλύτερη ζωή. Το κόμμα μας έχει καταθέσει την πρότασή του για την εφαρμογή της φέρουσας ικανότητας κάθε περιοχής.
Πρέπει να ασχοληθούμε πολύ σοβαρά με το γεγονός ότι η χώρα μας επιχορηγείται με πολλά χρήματα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Ακόμη, οι αρμόδιοι ας κινηθούν επιτέλους προς τη σωστή κατεύθυνση και να μην αφήσουν να οξύνεται διαρκώς το προσφυγικό – μεταναστευτικό με την τακτική της καθυστέρησης που έχουν επιλέξει.”