Το Πράσινο Κίνημα γιορτάζει την 14η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, τιμώντας τη σημαντική συμβολή των εθελοντών αιμοδοτών στη διατήρηση του παλμού του κόσμου, της ζωής και της υγείας των συνανθρώπων μας.
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, το Πράσινο Κίνημα θέλει να προβάλει και παράλληλα να ευχαριστήσει όλους τους αιμοδότες, που συνεχίζουν με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, ευαισθησίας και ευσυνειδησίας να χαρίζουν αίμα, αποτελώντας την κινητήρια δύναμη για την εξασφάλιση εθνικών αποθεμάτων αίματος και παραγώγων του.
Βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η ενημέρωση και προσέλκυση περισσότερων συνειδητοποιημένων εθελοντών αιμοδοτών, μέσω της προβολής της ανθρωπιστικής διάστασης και εξάλειψης κάθε προκατάληψης, φόβου και άγνοιας σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία.
Αφορμή για τον σημερινό εορτασμό είναι η ημερομηνία γέννησης του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και τα ρέζους και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για τις σημαντικές αυτές ανακαλύψεις του.
Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.
Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:
– να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες
– να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
– να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίματος ανά 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.
Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου, δήλωσε σχετικά: “Για το Πράσινο Κίνημα η σημερινή Ημέρα έχει ξεχωριστή σημασία και για αυτό προσκαλούμε το Υπουργείο Υγείας, τους δημόσιους οργανισμούς, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους συλλόγους και τις κινήσεις ενεργών πολιτών ακόμα και τον επιχειρηματικό κόσμο να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης – ενημέρωσης της κοινής γνώμης και τη συνειδητοποίηση της μεγάλης σημασίας της προσφοράς αίματος.”