Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού ΟΡΕΝ, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη, εμφανίστηκε σήμερα ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Δουδωνής.
Σχολιάζοντας την προεκλογική αντιπαράθεση για το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, υπογράμμισε: «Τα ζητήματα αυτά δεν μπορεί να είναι ζητήματα προεκλογικής αντιπαράθεσης. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, με δεδομένο ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ξεκάθαρη. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μία πολυμερής Συνθήκη και το άρθρο 45 λέει ξεκάθαρα ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική. Όποιος θέλει να αλλάξει τη Συνθήκη της Λωζάνης πιστεύει στον ιστορικό αναθεωρητισμό και είναι επικίνδυνος. Τον Ιούλιο του 2022, ήρθε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο σε σχέση με το καθεστώς της μουφτείας. Το ΠΑΣΟΚ το ψήφισε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε. Εγώ μπήκα στα πρακτικά της Βουλής για να δω τι είπε ο καθένας. Ο κ. Φίλης τότε, μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει: “ Ο αναχρονισμός, δυστυχώς, μέσα από τον φόβο για την Τουρκία, είναι εις βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, εις βάρος των δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών μουσουλμάνων που λένε ότι έχουν τουρκική καταγωγή, άλλοι λένε ότι έχουν πομακική, άλλοι λένε ότι έχουν αθιγγανική, Ρομά. Όμως, όταν δεν αναγνωρίζεις στους ανθρώπους το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και του θρησκευτικού για το θέμα του Μουφτή, τότε δυστυχώς δημιουργείς προϋποθέσεις για να παρεμβαίνει η «μητέρα» πατρίδα.” Δηλαδή, αυτά που είπε ο κ. Φίλης πριν από μερικές ημέρες τα είχε πει και στη Βουλή, τον Ιούλιο του 2022. Αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να ανοίξει ένα χρόνο πριν, όταν φάνηκαν ξεκάθαρα οι απόψεις του κάθε κόμματος για αυτό το θέμα. Αλλά και τα όσα είπε η κ. Μπακογιάννη είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τη λειτουργία της δημοκρατίας και για την ίδια τη λειτουργία της μειονότητας στη Θράκη. Όταν επιλέγεις μία συναλλακτική σχέση και θέτεις ένα τέτοιου τύπου δίλημμα:“ Ή μας βοηθάς ή δεν θα σε βοηθήσω.” είναι πολύ επικίνδυνο για τη μειονότητα και για την χώρα. Είναι εθνικά επιζήμιο. Απαιτείται προσοχή από όλους».
Όσον αφορά στις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στον χώρο της Υγείας, ο Παναγιώτης Δουδωνής επισήμανε ότι : «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει δύο πλευρές, η μία είναι η νοσηλεία και η άλλη είναι η διακομιδή. Και τα δύο είναι πολύ σημαντικά θέματα. Λείπουν 700 διασώστες από το ΕΚΑΒ και εξαιτίας της κ. Κεραμέως προσλάβαμε 1000 πανεπιστημιακούς αστυνομικούς. Η πολιτική είναι θέμα προτεραιοτήτων. Κάποιοι προσελήφθησαν για μία δουλειά και κάνουν άλλη, ενώ λείπουν 700 διασώστες. Σύμφωνα με το Σύστημα Λογαριασμών Υγείας (ΣΛΥ) της ΕΛΣΤΑΤ, που εκδόθηκε στις 30 Μαρτίου του 2023, οι ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία, αυξήθηκαν κατά 10%, κατά τη διακυβέρνηση τη Νέας Δημοκρατίας από το 2019 έως το 2021».