Η Ρωσία θα αρχίσει να αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία μετά τις 7-8 Απριλίου μόλις οι ειδικές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εγκαινιάζοντας την πρώτη μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης μεταφορά εκ μέρους της Μόσχας τέτοιου είδους βομβών έξω από το έδαφος της Ρωσίας.
Περισσότερο από 15 μήνες μετά την έναρξη του μεγαλύτερου χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πούτιν λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους διοχετεύουν όπλα στην Ουκρανία στο πλαίσιο ενός επεκτεινόμενου πολέμου δι’ αντιπροσώπων που έχει στόχο να γονατίσει τη Ρωσία.
Τον Μάρτιο ο Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι θέλει να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, προβαίνοντας σε μια προφανή προειδοποίηση προς τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σχετικά με την υποστήριξή της προς την Ουκρανία
Οι μεγάλες χώρες του ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την Ουκρανία και θα τη βοηθήσουν να υπερασπιστεί τον εαυτό της για όσο διάστημα χρειαστεί, από την αυτοκρατορικού τύπου αρπαγή εδαφών από την Ρωσία όπως την αποκαλεί το Κίεβο, η οποία απειλεί την επιβίωση του ουκρανικού κράτους.
«Έτσι τα πάντα γίνονται βάσει σχεδίου, τα πάντα είναι σταθερά» δήλωσε ο Πούτιν στον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο ενώ συζητούσαν τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν στη θερινή κατοικία του Ρώσου προέδρου στο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα.
«Η προετοιμασία των σχετικών εγκαταστάσεων ολοκληρώνεται στις 7-8 Ιουλίου και θα ξεκινήσουμε αμέσως δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των κατάλληλων τύπων όπλων στο έδαφός σας», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Ο Λουκασένκο απάντησε : «Ευχαριστώ Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς».
Ο ηλικίας 70 ετών Πούτιν, προτάσσει τον πόλεμο ως μια μάχη για την επιβίωση της ίδιας της Ρωσίας απέναντι στο συνεχώς διευρυνόμενο ΝΑΤΟ όπως λέει. Έχει προειδοποιήσει τη Δύση ότι η Μόσχα δεν θα υποχωρήσει.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι η Ουκρανία δεν θα ησυχάσει ωστόσο μέχρι να εκδιωχθεί και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από τη χώρα του, την οποία θέλει να εντάξει στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό.
Η πυρηνική κίνηση του Πούτιν παρακολουθείται στενά τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη όσο και από την Κίνα, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων στη σύγκρουση.
Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία εργάστηκαν σκληρά για να επιστρέψουν στη Ρωσία το τεράστιο σοβιετικό πυρηνικό οπλοστάσιο, το οποίο είχε αναπτυχθεί τότε στις νέες ανεξάρτητες δημοκρατίες όπως η Ουκρανία, το Καζακστάν και η Λευκορωσία.
Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα – στις επιθέσεις του 1945 στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι.
Μ.ΜΕΝ / ΑΠΕ-ΜΠΕ