Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Τηλεοπτικού Σταθμού ACTION24

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Action 24

 

Για  αντιδράσεις που προκάλεσε ενδεχόμενη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Αντιδρούμε εύλογα διότι συμπληρώνεται το παζλ της Βαβέλ, αυτού που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο χώρος της αντιπολίτευσης αποκαλεί προοδευτική συμμαχία, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από διάφορες εκδοχές παραλυσίας και ακυβερνησίας. Δεν έχουν καταφέρει να συναρθρώσουν, να προσφέρουν στους πολίτες μία προγραμματική ατζέντα συγκλίσεων πάνω σε βασικά προβλήματα και ανάγκες των πολιτών και το μόνο που τους ενώνει τελικά, είναι η δική τους εγωιστική ανάγκη να γαντζωθούν από καρέκλες χωρίς όμως να υπηρετούν την βασική και πρωταρχική προτεραιότητα της χώρας για οικονομική ανάπτυξη, για να μην ανακοπεί η  δυναμική πορεία της οικονομίας, για στήριξη των εισοδημάτων, για ασφάλεια στα σύνορα, για μείωση και περιορισμό του μεταναστευτικού ζητήματος, για όλα αυτά τα θέματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες.

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την ασαφή δήλωσή του κυρίου Τσίπρα στο ερώτημα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού; Μήπως η “ρυμούλκηση” του κ. Ανδρουλάκη σε μια κυβερνητική σύμπραξη με το ΣΥΡΙΖΑ;

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Αυτό που καταλαβαίνω  είναι ότι «ο απελπισμένος και ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται» . Ο κ.Τσίπρας προσπαθεί να βρει σανίδα σωτηρίας σε τέτοια σχήματα, τα οποία όμως είναι από τη φύση τους θνησιγενή και δεν υπηρετούν το βασικό πολιτικό στόχο και το πολιτικό διακύβευμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, το οποίο είναι ποιο; Να προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση που θα δουλέψει για την πρόοδο της χώρας. Αυτό το οποίο μας προσφέρει σαν πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η στασιμότητα και η εξυπηρέτηση μιας πολύ στενής ατζέντας θεμάτων, που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προτεραιοτήτων των πολιτών.

Για το ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση ειδικού σκοπού μέσω μιας κυβέρνησης ηττημένων  από τις κάλπες της προσεχούς Κυριακής

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Παρότι το διαψεύδει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ναι μπορεί να προκύψει και με κυβέρνηση ηττημένων. Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι η κάλπη της 21ης Μαΐου στο πλαίσιο της απλής αναλογικής είναι πολύ κρίσιμη κάλπη που δεν επιτρέπει χαλαρή ψήφο. Διότι μπορεί να προκύψουν διάφορα σχήματα τα οποία δεν θα υπηρετούν τελικά το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας. Ποιο είναι αυτό; Να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα το 2023, να έχουμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις, να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα, να ψηφιοποιήσουμε το κράτος, να συμβάλλουμε στο να έχουμε ασφαλή σύνορα, να περιορίσουμε τις εθνικές απειλές, να έχουμε ένα ενεργειακό μείγμα πιο καθαρό με πράσινη ενέργεια, να αξιοποιήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές, να αυξήσουμε τα εισοδήματα 25%, να στηρίξουμε τις συντάξεις. Όλα αυτά είναι μέσα στον δικό μας προγραμματικό λόγο και στη δική μας θετική πρόταση. Δεν ακούμε τίποτα γι’ αυτά τα θέματα από την αντιπολίτευση, το μόνο που ακούμε  είναι συζήτηση για τέτοιου τύπου παράδοξες συνεργασίες που, όμως, να ξέρετε, θα πέσουν από την πρώτη δυσκολία. Δεν εγγυηθούν σε καμία περίπτωση αυτό το οποίο ζητά ο πολίτης.

Για το υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να υλοποιηθεί το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και αν έχει κοστολογηθεί

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Βεβαίως έχει κοστολογηθεί, το έχουμε πει,  κοστίζει σωρευτικά στην τετραετία 9 δισ.  Είναι ενταγμένο στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης 2023 – 2026, έχει κατατεθεί στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και είναι κοστολογημένο γραμμή – γραμμή, μέτρο – μέτρο. Γι’ αυτό και αντιδρούμε και ζητάμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει και το δικό του πρόγραμμα για κοστολόγηση σε έναν ανεξάρτητο φορέα εφόσον δεν εμπιστεύεται τους υπολογισμούς που έχουν γίνει με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ και του κρατικού προϋπολογισμού. Μπορεί να είναι το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, μπορεί να είναι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, μπορεί να είναι η ΤτΕ ή κάποιος ξένος οίκος  όπως η  Standard & Poor’s που πριν από λίγες ημέρες είπε το εξής: Είστε έτοιμοι να πάρετε την επενδυτική βαθμίδα, όμως, πρέπει να λυθεί η πολιτική εκκρεμότητα και να μην έχουμε ξεστρατίσματα από το μονοπάτι αυτής της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται τώρα, που έχει και δημοσιονομική υπευθυνότητα αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον με φοροαπαλλαγές και με μειώσεις φόρων ώστε να έχουμε δυναμική ανάπτυξης.

Ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα σε περίπτωση που κερδίσει εκ νέου τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ο βασικός μας στόχος είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Από εκεί και πέρα μέτρα στήριξης είναι η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ. Έχουμε πει επίσης ότι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 10%,  για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρήσουν σε ασφάλιση του ακινήτου τους, για προστασία από φυσικές καταστροφές, έναντι φυσικών κινδύνων, είτε αυτό είναι πυρκαγιά, είτε είναι σεισμός. Έχουμε πει ότι υπό προϋποθέσεις, μπορεί να παραταθεί το Market Pass εφόσον υπάρχει υψηλός πληθωρισμός, Όμως αυτό που βλέπουμε είναι μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, στο 3% τον Απρίλιο,  η πορεία των τιμών από εδώ και πέρα θα είναι καλύτερη, θα αρχίσει δηλαδή να υποχωρεί αυτό το προσωρινό έκτακτο φαινόμενου του εισαγόμενου υψηλού πληθωρισμού. Οι αυξήσεις που δόθηκαν όμως στα εισοδήματα, στους μισθούς και στις συντάξεις, είναι μόνιμες. Οι μειώσεις των φόρων, 7 δις ευρώ, είναι μόνιμη. Και αυτό είναι τελικά που στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το αν θα υπάρξει νέα παρέμβαση φέτος στην προσωπική διαφορά των συνταξιούχων.

A.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Για φέτος δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για κάτι άλλο πέραν όσων ήδη έχουν γίνει, όπως οι αυξήσεις στις συντάξεις. Ωστόσο αυτό που έχουμε αποδείξει επανειλημμένα, είναι ότι η ανάπτυξη στην οικονομία, υπερβαίνει της εκτιμήσεις, που γίνονται από το οικονομικό επιτελείο. Αυτό συνέβη και το 2021 και το 2022. Άρα τα πρόσθετα έσοδα, και βλέπω ότι μπαίνουν συνεχώς πρόσθετα έσοδα στα Δημόσια Ταμεία, εξαιτίας της δυναμικής ανάπτυξης, επιστρέφουν τελικά στην κοινωνία και σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.

Τι είναι νίκη και τι θα συνιστά ήττα στις εκλογές της Κυριακής

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ο εκλογικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι μία καθαρή εντολή πρωτιάς με ένα σημαντικό προβάδισμα από το δεύτερο. Γιατί αυτή είναι η μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη, που θα βάλει φρένο και θα κλείσει την πόρτα σε όλα αυτά τα δυσοίωνα σενάρια τα οποία ακούμε για κυβερνήσεις ηττημένων, για κυβερνήσεις ανοχής, για κυβερνήσεις ειδικού σκοπού και όλα αυτά τα περίεργα σχηματα. Αυτός είναι ο εκλογικός στόχος, με αυτόν τον στόχο θα κριθούμε , αυτό διεκδικούμε και ζητάμε από τους πολίτες. Δεν είναι στόχος  αλαζονικός, αυτό που λέμε είναι ότι η χώρα, εν μέσω πολλών, δύσκολων, εξωγενών κρίσεων, χρειάζεται να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο της αποφασιστικής διακυβέρνησης, με τόλμη, με ειλικρίνεια, με ανάληψη ευθύνης για όλα τα λάθη τα οποία γίνονται, και με διόρθωση και θεραπεία επί τόπου. Όπου διαπιστώνεται λάθος, το αναγνωρίζουμε, αναλαμβάνουμε την ευθύνη και προχωράμε παρακάτω, δεν κρυβόμαστε από αυτό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό σαν αλλαγή πολιτικού παραδείγματος. Και σίγουρα να πούμε ότι η προσπάθεια για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, του Κράτους, της Υγείας, της Εκπαίδευσης είναι ακόμα στην μέση. Δεν ισχυριζόμαστε σε καμία περίπτωση ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα, ή ότι η ΝΔ τα έχει κάνει όλα καλά. ‘Όμως βρισκόμαστε σήμερα σε καλύτερο σημείο από το 2019 και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το καταρρίψει κανένα μαύρο ή γκρίζο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ. Θα μπορούσαν να είχαν κάνει μία πιο εποικοδομητική αντιπολίτευση, αντί να μαυρίζουν τα πάντα και να ισοπεδώνουν τα πάντα. Διότι αυτός θεωρώ εν τέλει ότι απομειώνει και την δική τους αξιοπιστία. Οι πολίτες βλέπουν την διαφορά στην καθημερινότητα τους. Προφανώς εύλογα ζητούν και άλλα πράγματα, διότι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες, το γνωρίζουμε, όμως αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.

Οι πολίτες έχουν το προνόμιο της επιλογής , έχουν αυτό το ιερό δικαίωμα σε μια δημοκρατία. Οι πολίτες θα κρίνουν και θα δώσουν την εντολή στα κόμματα. Εμείς θα ακολουθήσουμε και θα σεβαστούμε την εντολή των πολιτών. Είναι δική τους επιλογή επαναλαμβάνω αν θα εμπιστευθούν ξανά μια κυβέρνηση αυτοδύναμη, σταθερή, με ευρύτερο πνεύμα συνεργασιών και συναινέσεων που πάει συνολικά όλη τη χώρα, όλη την κοινωνία μπροστά ή θα αφεθούμε ξανά σε δυνάμεις του λαϊκισμού που θα μας πάνε προς τα πίσω σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε.

Πώς θα κινηθεί ο κ.Μητσοτακης όταν λάβει τη διερευνητική εντολή

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Είναι ένας θεσμικός πρωθυπουργός , ένας θεσμικός πολιτικός που έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα κινηθεί με βάση τις επιταγές του Συντάγματος και με πλήρη σεβασμό στην εντολή των πολιτών. Να μείνουμε εδώ. Νομίζω ότι η Κυριακή κοντή γιορτή , θα δούμε τα αποτελέσματα σε λίγες μέρες.

Για ενδεχόμενη συνεργασία της ΝΔ με τον κ. Ανδρουλάκη 

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχει κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας. Φαίνεται ,δυστυχώς λέμε εμείς, ότι κλείνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλει τη συνεργασία με τον πρωθυπουργό. Δεν θέλει τη συνεργασία με τη ΝΔ. Αυτό έχει φανεί πάρα πολύ έντονα. Συνεπώς, με τα σημερινά δεδομένα, είναι αδύνατο να υπάρξει αυτή η συνεργασία

… Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει και με τη σύνθεση της κυβέρνησης που έκανε το 2019 και με όσα λέει και για την επόμενη κυβέρνηση εφόσον κληθεί να αναλάβει, ότι κυβερνά με ένα ανοιχτό πνεύμα συνεργασιών. Στηρίζεται σε ένα ισχυρό κόμμα, ένα κόμμα που έχει σταθεί διαχρονικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Έβαλε και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Πλέον, πρέπει να γίνουμε Ευρώπη. Δεν αρκεί να μένουμε στην Ευρώπη. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Να γίνουμε Ευρώπη σε κάθε διάσταση της δημόσιας ζωής , στους θεσμούς, στο κράτος, στην υγεία. Έχουμε μια θετική οραματική ατζέντα για το μέλλον. Κυρίως μια ατζέντα η οποία αφορά τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι θέλουμε να μείνουν στην Ελλάδα , να επιστρέψουν στην Ελλάδα όσοι έφυγαν, να δουν ότι έχουν πια προοπτική στη χώρα μας με καλύτερους μισθούς, καλύτερες δουλειές, περισσότερες επενδύσεις, δημόσια αγαθά ποιότητας. Καλή υγεία , καλή παιδεία. Αυτά θέλουμε να προσφέρουμε. Για αυτά δουλεύουμε για την επόμενη 4ετία.

Για τη φραστική επίθεση στο Διονύση Σαββόπουλο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επειδή τάχθηκε υπέρ του Κ. Μητσοτάκη και της αυτοδυναμίας της ΝΔ

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Είναι πάρα πολύ δυσάρεστο και θλιβερό. Και οι  καλλιτέχνες έχουν το δικαίωμα στην ελεύθερη πολιτική άποψη και θέση. Δεν πρέπει να τους στερούμε αυτό το δικαίωμα. Ο Διονύσης Σαββόπουλος είναι ένα ζωντανό μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού της ελληνικής ιστορίας και το θεωρώ αδιανόητο να ακυρώνεται μουσικά επειδή εκφράζει ελεύθερα την άποψή του. Είναι ένας ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος και είπε αυτό το οποίο πιστεύει πως  είναι καλό για τη χώρα του. Δεν μπορεί η άποψή του να ποινικοποιείται ούτε ακυρώνεται η τεράστια πολιτιστική και μουσική προσφορά του.

Το ίδιο ισχύει και για κάθε καλλιτέχνη που συστρατεύεται με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ακυρώνεται η μουσική του προσφορά, για παράδειγμα της Τάνιας Τσανακλίδου ή άλλων καλλιτεχνών που ανοιχτά τάσσονται με το ΣΥΡΙΖΑ , επειδή λένε την άποψή τους.

Είναι μια ‘’Πολακική’’ νοοτροπία, που αν δεν είσαι μαζί μας , είσαι εναντίον μας, είσαι εχθρός.

Η ελληνική κοινωνία έχει υποφέρει πάρα πολύ από αυτά τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα, την εχθροπαθή πολιτική συμπεριφορά , την τοξικότητα στο δημόσιο διάλογο, και νομίζω ότι θέλουμε να ξεφύγουμε και να πάμε μπροστά. Αυτό συμπυκνώνει και τη δική μας πρόταση για το μέλλον.

Προηγούμενο άρθροΣυγκεντρωτικό Πρόγραμμα κίνησης Συνεργείων για το πρόγραμμα Αστικής Επίγειας Καταπολέμησης Κουνουπιών, έως Παρασκευή 19 Μαΐου
Επόμενο άρθροΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας Οδού