Εγκαινιάζουμε τη νέα εποχή στην εκπαίδευση των Ιπταμένων, δηλαδή τη νέα εποχή στο μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, χθες αργά το απόγευμα, από το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Καλαμάτας, κατά την επίσημη τελετή άφιξης των νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών Μ-346, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων (International Flight Training Centre), στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος Καλαμάτας.
Υπογράμμισε ότι η δημιουργία του Κέντρου, αποτελεί ορόσημο, διότι με τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, τις υποδομές, και τους νέους προσομοιωτές πτήσεων, η Πολεμική Αεροπορία εισέρχεται σε μια νέα εποχή για την εκπαίδευση, των νέων πιλότων.
Χαρακτήρισε το νέο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων «επιστέγασμα προσπαθειών με γνώμονα την επίτευξη της βέλτιστης λύσης που θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα της πτητικής εκπαίδευσης που παρέχεται στους νέους Έλληνες πιλότους».
Εξήγησε ότι η δημιουργία «ενός εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων με ανάδοχο φορέα ο οποίος θα αναλάμβανε και τη συντήρηση των υφισταμένων πτητικών μέσων, ήταν η πλέον ενδεδειγμένη και οικονομικά συμφέρουσα λύση και προωθήθηκε».
«Το έργο του εκπαιδευτικού κέντρου περιλαμβάνει την εκπαίδευση των Ικάρων και ανθυποσμηναγών της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και την μελλοντική προσέλκυση και άλλων χωρών για την εκπαίδευση του αντίστοιχου ιπτάμενου προσωπικού τους» πρόσθεσε.
«’Επειτα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων και δυσχερειών η αεροπορική εκπαίδευση στην χώρα μας αναβαθμίζεται ουσιαστικά, προσφέροντας έτσι στην Πολεμική Αεροπορία ταχύτερη και ποιοτικότερη απόδοση του πιο σημαντικού μέσου της, δηλαδή του ιπτάμενου προσωπικού» ανέφερε.
«Με την κατάλληλη προβολή το νέο μας κέντρο θα αποτελέσει πόλο έλξης για πολλές αεροπορίες χωρών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και όχι μόνο. Ήδη διάφοροι σύμμαχοι και εταίροι από άλλες χώρες έχουν εκφράσει το σχετικό ενδιαφέρον» συμπλήρωσε.
«Ξεχωριστή μέρα για την Πολεμική Αεροπορία αλλά κυρίως για τη Καλαμάτα μας, για την Μεσσηνία μας» χαρακτήρισε τη χθεσινή ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.
«Η εκπαίδευση των πιλότων μας, των Ικάρων μας αναβαθμίζεται» είπε και συνέχισε: «Μέσα από ισχυρές συμμαχίες, η χώρα μας βαίνει πιο ισχυρή, πρωταγωνίστρια στην ευρύτερη περιοχή. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μετά από παλινωδίες πάρα πολλών χρόνων, με αποφασιστικότητα, η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, μαζί με τα επιτελεία, σε συνεργασία με τους συνομολόγους μας στο Ισραήλ, ολοκληρώσαμε ένα πολύ σημαντικό έργο, που αφορά όχι μόνο την εκπαίδευση των νέων Ικάρων, αλλά αλλάζει τα δεδομένα τα πτητικά και τα εκπαιδευτικά στην ευρύτερη περιοχή».
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του ανέφερε: «Το διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα με τις νέες υπερσύγχρονες υποδομές του θα προσφέρει στους πιλότους μας και τους πιλότους των συμμάχων, τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση που θα επιτρέψει την ομαλή τους μετάβαση στις Πτέρυγες Μάχης».
Για τα αεροσκάφη Μ-346 επισήμανε ότι «προσφέρουν μια ευρεία γκάμα δυνατοτήτων» ενώ συμπλήρωσε ότι τα αεροσκάφη «αντιπροσωπεύουν την τελευταία λέξη στην αεροπορική τεχνολογία και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα παρέχουν στους πιλότους μας μια ανεπανάληπτη εκπαιδευτική εμπειρία».
Για το Εκπαιδευτικό Κέντρο, τόνισε ότι το έργο «υπογραμμίζει την εξαιρετική συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, που μοιράζονται ένα κοινό όραμα για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα».
«Το όραμα για το Κέντρο Εκπαίδευσης πήρε μορφή με τη συμφωνία διάρκειας 22 ετών που υπέγραψαν τα υπουργεία ‘Αμυνας Ελλάδας και Ισραήλ» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.
«Σε αυτή τη συμφωνία», συνέχισε, «παρέχεται πλήρης υποστήριξη για 25 αεροσκάφη T-6A ενώ, ταυτόχρονα, 10 αεροσκάφη Μ-346 θα αντικαταστήσουν τα αεροσκάφη Τ-2». «Επιπλέον», υπογράμμισε, «διαμορφώνεται ένα σύστημα εδάφους για τα Τ-6Α και τα Μ-346 με τελευταίας τεχνολογίας εξομοιωτές πτήσεων και ψηφιακά συστήματα».
Όπως εξήγησε ο αρχηγός ΓΕΑ, «τα οφέλη του Διεθνούς Κέντρου της Καλαμάτας δεν περιορίζονται μόνο στο στρατιωτικό τομέα. Η άφιξη προσωπικού από φίλες χώρες και συμμάχους, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την περιοχή της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, σε επίπεδο οικονομίας, επενδύσεων και περαιτέρω ανάπτυξης του τουρισμού».
Παρόντες ήταν o γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του υπουργείου ‘Αμυνας του Ισραήλ Ταξίαρχος ε.α. Γιάιρ Κουλάς, ο αρχηγός της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας αρχιστράτηγος Τόμερ Μπαρ, ο εκτελεστικός αντιπροέδρος, International Marketing & Business Development της “Elbit Systems” Ραν Κριλ καθώς και ο γενικός διευθυντής για τον τομέα Αεροδιαστημικής της “Elbit Systems” Γιόραμ Σμουέλι.
Παρέστησαν, επίσης, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς, η πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα Πατρίτσια Φαλτσινέλι, εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκπρόσωποι της ιταλικής κατασκευάστριας εταιρείας των Μ-346 “Leonardo”, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γεώργιος Αθανασόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ