Μικροί κλήροι στην Ελλάδα και αγροτεχνολογία
Ευφυής γεωργία, διαδίκτυο-των-πραγμάτων, γεωργία ακριβείας, ρομποτική/αυτοματοποίηση, drones και δορυφόροι, κάθετη γεωργία παρέχουν ευκαιρίες μεσιστοποίησης της παραγωγής, χωρίς γενετικές τροποποιήσεις στο φυτό, ούτε πρόσθετα αμφιβόλου ποιότητας λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα.
Η πρόκληση να υιοθετήσουν περισσότεροι αγρότες καινοτόμο αγροτεχνολογία, μέσα από καλύτερη συνεργασία με το κράτος, πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς και επιχειρήσεις, είναι σημαντική για τους μικροκληρούχους, που όμως δύσκολα μπορούν να επωμιστούν το κόστος.
Τα κράτη μέλη με τους μεγαλύτερους κλήρους έχουν πλεονέκτημα για την υιοθέτηση μεθόδων αγροτεχνολογίας, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το εισοδηματικό χάσμα.
Ενδεικτικά, έρευνα της National Farmers Union στο Ηνωμένο Βασίλειο αναδεικνύει ως προβλήματα την έλλειψη γνώσης και πληροφόρησης (46%), την έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση (30%), την αβεβαιότητα για το μέλλον (17%) και τις προκλήσεις των αλυσίδων εφοδιασμού (7%).
Η τεχνολογία καλπάζει παρέχοντας ευκαιρίες μεγιστοποίησης του εισοδήματος και της παραγωγής ποιοτικών τροφίμων. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των αγροτών με οποιαδήποτε κατάρτιση στην αγροτεχνολογία είναι 6,7%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος προσεγγίζει το 25%, και στην Ολλανδία φτάνει το 80%.
1. Καθώς, σαφώς, η συνεργασία μεταξύ αγροτών θα ήταν απαραίτητη για τη μείωση του κόστους προμήθειας τέτοιων τεχνολογιών, ποιον τρόπο συνιστά η Επιτροπή προκειμένου οι Έλληνες αγρότες να αποκτήσουν πρόσβαση σε τέτοιες καλές πρακτικές πανευρωπαϊκά;
2. Καθώς το κόστος αποτελεί εμπόδιο για όλους τους αγρότες, σκοπεύει η Επιτροπή να σχεδιάσει/προωθήσει ευνοϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ο άτοκος δανεισμός και η συμβολή στην αγορά εργαλείων, στο πλαίσιο πολυμερών κοινοτήτων γνώσης;
Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση