Η Γαλλία εορτάζει τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου με τον πρόεδρο Μακρόν να αποδίδει τιμές στη γαλλική αντίσταση κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Τα 78 χρόνια από την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας, το 1945, εορτάζει σήμερα Δευτέρα 8 Μαΐου η Γαλλία με τον πρόεδρο Μακρόν να καταθέτει το πρωί στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αψίδα του Θριάμβου και το απόγευμα να επισκέπτεται τη Λυών και ειδικότερα το κελί, στις παλιές φυλακές του Μονλιούκ, στο οποίο το 1943 κρατήθηκε και βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τις γερμανικές αρχές κατοχής ο Ζαν Μουλέν, επικεφαλής της ενωμένης γαλλικής Αντίστασης και στενός συνεργάτης του στρατηγού Ντε Γκολ.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της Γκεστάπο στη Λυών, Κλάους Μπάρμπι, ο οποίος εντοπίστηκε το 1983 και καταδικάστηκε από γαλλικό δικαστήριο σε ισόβια το 1987, κρατήθηκε εκείνη την εποχή στην ίδια φυλακή στην οποία είχε βασανίσει σαράντα χρόνια πριν τον Μουλέν. Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους αναμένεται, σύμφωνα με το Ελυζέ, να υπενθυμίσει «τον ουσιαστικό πολιτικό ρόλο» που έπαιξε ο Ζαν Μουλέν στην ενοποίηση της Αντίστασης, το πνεύμα της οποίας «χαρακτηρίζει τον γαλλικό λαό».
«Αυτό επέτρεψε στον στρατηγό Ντε Γκωλ να γίνει βασικός παράγοντας έναντι των Αγγλοσάξωνων» και «στη Γαλλία να ενταχθεί στη νικήτρια πλευρά, παρά τους δωσίλογους του Βισί», υπογραμμίζει η γαλλική προεδρία, επισημαίνοντας πως «όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά αν ο Ζαν Μουλέν δεν είχε συγκεντρώσει γύρω του όλες τις δυνάμεις της ανανέωσης, από όλους τους πολιτικούς ορίζοντες».
Στη Γαλλία η 8η Μαΐου είναι εορτή και ημέρα αργίας επειδή στις 6 και 7 Μαΐου του 1945, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την αυτοκτονία του Χίτλερ στο Βερολίνο, στη γαλλική πόλη Ρεμς, όπου βρισκόταν το γενικό επιτελείο των συμμαχικών δυνάμεων στη δυτική Ευρώπη υπό τον Αμερικανό στρατηγό Αϊζενχάουερ, οι επικεφαλής της γερμανικής Βέρμαχτ υπέγραψαν την άνευ όρων συνθηκολόγηση, σηματοδοτώντας το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη. Στις 9 Μαΐου 1945, έπειτα από απαίτηση της ΕΣΣΔ, αντίστοιχη συνθηκολόγηση υπογράφτηκε στο Βερολίνο, παρουσία του Ρώσου στρατάρχη Ζούκοφ. Έκτοτε η Μέρα της Νίκης εορτάζεται με μεγάλη παρέλαση στη Μόσχα στις 9 Μαΐου. Στις αγγλοσαξονικές χώρες η 8η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης αλλά όχι αργία. Στις ΗΠΑ ημέρα λήξης του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου θεωρείται η 2α Σεπτεμβρίου του 1945, η ημέρα συνθηκολόγησης και της Ιαπωνίας. Στη Γαλλία-επί Ζισκαρ Ντ Εστεν και στο όνομα της γαλλογερμανικής προσέγγισης-η 8η Μαΐου έπαψε να είναι ημέρα αργίας, απόφαση που ωστόσο ακυρώθηκε επι των ημερών Μιτεράν στη γαλλική προεδρία.
Οι σημερινές δημόσιες παρουσίες του προέδρου Μακρόν στο Παρίσι και στη Λυών πραγματοποιούνται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Στη Λυών οι αστυνομικές αρχές απαγόρευσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το συνταξιοδοτικό που είχε προαναγγείλει το αριστερό συνδικάτο CGT.
«Στόχος μας είναι ο Εμμανουέλ Μακρόν και όχι ο Ζαν Μουλέν», σχολίασε η αριστερή ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί, τονίζοντας πως «ο καλύτερος φόρος τιμής που μπορεί να αποδοθεί στους αγωνιστές της Αντίστασης είναι να υπερασπιστεί κανείς την κληρονομιά της Κοινωνικής Ασφάλισης». Από την άλλη ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ζεράρ Λασέ, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις εκκλήσεις για διαδήλωση μια τέτοια ημέρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκη: Η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους θα συνεχιστεί μέχρι να σβήσει η προσωπική διαφορά – Επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Παραμυθιά
Επόμενο άρθροΗ Τροχαία “έκοψε” 24.712 κλήσεις από 30 Απριλίου έως 6 Μαΐου, σε όλη την Ελλάδα