Κωνσταντίνος Μπαγινέτας Γ.Γ ΥΠΑΑΤ (εκπροσωπώντας τον ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά) στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στο Λουξεμβούργο

Κωνσταντίνος Μπαγινέτας  Γ.Γ ΥΠΑΑΤ (εκπροσωπώντας τον ΥπΑΑΤ  Γ. Γεωργαντά) στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στο Λουξεμβούργο:

 

«Στηρίζουμε τους διαδρόμους αλληλεγγύης και τις λύσεις εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου»

Παρεμβάσεις για θέματα σχετικά με την κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με την πορεία εφαρμογής των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ, με την πιστοποίηση απορροφήσεων άνθρακα, τα συμπεράσματα σχετικά με τις ευκαιρίες της βιοοικονομίας για τον αγροτικό τομέα, πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας εκπροσωπώντας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας στο Λουξεμβούργο.

Σχετικά με την «Κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία», επισήμανε: «Στηρίζουμε λύσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των δυσκολιών και των αδιεξόδων και παραμένουμε θετικοί σε προτάσεις δράσεων και περαιτέρω αξιοποίησης των διαδρόμων αλληλεγγύης. Δεν αποτελούν βιώσιμη λύση τα μονομερή εθνικά μέτρα».

Πιο αναλυτικά:

«Κατάσταση των αγορών ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία»

Ο Γενικός Γραμματέας, κ. Μπαγινέτας, ανέφερε ότι η Ελλάδα συμμερίζεται τη δυσανάλογη επιβάρυνση στα όμορα κράτη μέλη στην Ουκρανία και κατανοεί τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των αγροτών τους. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν αποτελούν βιώσιμη λύση τα μονομερή εθνικά μέτρα και θα πρέπει να αποφεύγονται. Ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει λύσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των δυσκολιών και των αδιεξόδων και παραμένει θετική σε προτάσεις δράσεων και περαιτέρω αξιοποίησης των διαδρόμων αλληλεγγύης.

Τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι σημαντικές για τρεις λόγους:

  • αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης στα 5 όμορα κράτη μέλη,
  • εξασφάλιση του παγκόσμιου εφοδιασμού σε τρόφιμα, καθώς αυτές οι ποσότητες πρέπει οπωσδήποτε να φτάσουν εγκαίρως στις χώρες που τις χρειάζονται και
  • στήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας, που βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.

Συνοψίζοντας ανέφερε ότι οι σημερινές προτάσεις της Επιτροπής για την άμεση ανακούφιση των όμορων κρατών μελών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ – Τρέχουσα κατάσταση»

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων υπογράμμισε τη σημασία και την κρισιμότητα του αποτελεσματικού και έγκαιρου συντονισμού όλων των συναρμόδιων εθνικών Υπηρεσιών και φορέων καθώς και της συνεχούς ενημέρωσης και συμβουλευτικής υποστήριξης των γεωργών για τη σύνδεση του εισοδήματός τους με την πράσινη μετάβαση και ιδιαίτερα των οικολογικών προγραμμάτων. Τόνισε, επίσης, ότι η εντατική προσπάθεια των εθνικών αρχών προσκρούει στα εμπόδια που έχουν προκληθεί από τις πρόσφατες κρίσεις, τα οποία αναπόφευκτα δημιουργούν την ανάγκη για παροχή ευελιξίας και επικουρικότητας στα Κράτη Μέλη. Ειδικά για τα οικολογικά προγράμματα ζήτησε να προβλεφθεί διαδικασία άμεσων τροποποιήσεων με απλή κοινοποίηση στην Επιτροπή, με την προϋπόθεση να υπηρετείται η περιβαλλοντική διάσταση αυτών των παρεμβάσεων. Συνοψίζοντας τόνισε «Με λίγα λόγια, προσήλωση στον στόχο με απλοποίηση των διαδικασιών», καθώς οι κίνδυνοι για την επισιτιστική ασφάλεια και η κλιματική κρίση επιτάσσουν γρήγορες αποφάσεις στη λήψη στοχευμένων μέτρων τη χρονική περίοδο που χρειάζονται.

«Κανονισμός σχετικά με την πιστοποίηση των απορροφήσεων άνθρακα: γεωργικές και δασοκομικές πτυχές»

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων ανέφερε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ενωσιακό πλαίσιο πιστοποίησης για τις απορροφήσεις άνθρακα, καθώς και με τον εθελοντικό χαρακτήρα του πλαισίου που θα λειτουργήσει ως κίνητρο, δημιουργώντας νέες πηγές για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών. Επιπλέον, επισήμανε ότι το σύστημα πιστοποίησης είναι αρκετά περίπλοκο, με διαδικασίες που, ακόμα και στο πλέον ευνοϊκό σενάριο, φαίνονται ιδιαίτερα χρονοβόρες και τεχνοκρατικές, γεγονός που μπορεί να αποθαρρύνει τους αγρότες. Ανέφερε ότι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις αποτελούν κυρίως μικρής κλίμακας επιχειρήσεις με στενά περιθώρια κέρδους, τονίζοντας ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης της ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας ή των απορροφήσεων άνθρακα, αλλά θα πρέπει να διατεθούν επιπρόσθετες πηγές χρηματοδότησης.

«Συμπεράσματα σχετικά με τις ευκαιρίες της βιοοικονομίας υπό το πρίσμα των σημερινών προκλήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις αγροτικές περιοχές»

Τέλος, ο κ. Μπαγινέτας ανέφερε ότι η Ελλάδα συμφωνεί και εγκρίνει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη βιοοικονομία. Συγχάρηκε την Προεδρία για την προτεραιότητά της να εστιάσει στον ρόλο της βιοοικονομίας στο νέο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και τόνισε ότι η σύνδεση της βιοοικονομίας με τις αγροτικές περιοχές είναι ιδιαίτερα στενή και αμφίδρομη, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη της υπαίθρου δίνοντας ώθηση στη δημιουργία πράσινων και καινοτόμων θέσεων εργασίας, καθώς και στην ενίσχυση του εισοδήματος.

Από τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης αξίζει να αναφερθεί ότι σχετικά με την αναθεώρηση της Οδηγίας του Συμβουλίου για το μέλι, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των ευρωπαίων μελισσοκόμων για αναγραφή στην ετικέτα, τόσο των Κρατών Μελών όσο και των τρίτων χωρών προέλευσης, στην περίπτωση μειγμάτων, ωστόσο ζήτησε να αναγράφονται και τα αντίστοιχα ποσοστά προέλευσης των ποσοτήτων μελιού που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του τελικού προϊόντος.

Photo 2

Προηγούμενο άρθροΜια Επίσκεψη Μελέτης στην Νέα Ζηλανδία
Επόμενο άρθροΤουρκία: Ο Ερντογάν ακυρώνει τις σημερινές του υποχρεώσεις μετά τη χθεσινή του αδιαθεσία