Λάμψη από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Υπό την αιγίδα της  Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών. Η εκδήλωση επισφράγισε για ακόμη μια χρονιά ότι κάθε ασθενής και κάθε λήπτης υπηρεσιών υγείας έχει θεσμοθετημένα και απαράγραπτα δικαιώματα που αξιώνουν σεβασμό και προστασία.

Ο Υπουργός Υγείας  Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να βλέπουμε την πρόοδο που έχει γίνει για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με βασική στόχευση της πρώτης διακυβέρνησης την πρόληψη και τη δόμηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ταυτόχρονα, επισήμανε την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στο δικαίωμα των ασθενών στην πρόληψη με τα πέντε προληπτικά προγράμματα ενώ

αναφέρθηκε και στο δικαίωμα της ισότιμης και χωρίς διάκριση πρόσβασης το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με άλλα δικαιώματα όπως αυτό της πληροφόρησης, της συναίνεσης, της ελευθερίας επιλογής θεραπευτικής μεθόδου, της ποιότητας αλλά και της καινοτομίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «όταν μιλάμε για δικαιώματα ασθενών μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, για δικαιώματα δικά μας».

αρ 2

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού,  Νικόλας Γιατρομανωλάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, μια κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι στην Επιτροπή η οποία θα συντονίζει, θα επιβλέπει και θα παρακολουθεί όλο αυτό το έργο, θα συμμετέχει και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, στον  χαιρετισμό που απέστειλε τόνισε πως όλοι μας οφείλουμε να συμβάλλουμε στην εξασφάλιση και τήρηση των δικαιωμάτων των ασθενών και των φροντιστών τους, διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους. Μέλημα του Πανεπιστημίου παραμένει η παροχή Δημόσιας Παιδείας στους μελλοντικούς γιατρούς και η μόρφωση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματά τους.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Νίκος Δέδες, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές, παρευρισκόμενους και χορηγούς για την στήριξή τους, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η εμπιστοσύνη που έχει δείξει η Πολιτεία στην Ένωση θα εξακολουθήσει να υφίσταται σε ακόμα μεγαλύτερο πλέγμα δράσεων, συνεννόησης και ουσιαστικής συνεργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών ολοκληρώθηκε με τον φωτισμό του κτιρίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου με το έμβλημα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, σε μια κίνηση ύψιστου συμβολισμού.

Προηγούμενο άρθροΗΑΕ: Εντυπωσιακές εικόνες του Δείμου, του μικρότερου δορυφόρου του Άρη, έστειλε στη Γη το διαστημικό σκάφος Hope
Επόμενο άρθροΟι αιρέσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο με την αυτοκτονία ή τη σφαγή των πιστών τους