Σαν σήμερα, το 2000. είχαμε τις εκλογές-θρίλερ! Ο Κώστας Σημίτης, που είχε εκλεγεί το 1996 και προχωρούσε ακάθεκτος προς τον “εκσυγχρονισμό” της χώρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές και όλα έδειχναν ότι η νίκη θα παιζόταν “στον πόντο”.
Βέβαια, οι μετρήσεις έδιναν ένα μικρό προβάδισμα στην Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, αλλά ο “Κινέζος” είχε την εξουσία και-όπως απεδείχθη- μερικά “μυστικά όπλα”, όπως, ας πούμε, την μεταφορά από το εξωτερικό χιλιάδων ψηφοφόρων που είχαν αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια “κατόπιν ενεργειών” του ΠΑΣΟΚ. Νομίμως, αλλά χωρίς “να μας πάρουν και χαμπάρι”…
Δεν ήταν λίγοι Έλληνες που κοιμηθήκανε με κυβέρνηση ΝΔ στις εννιά και ξυπνήσανε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στις 10 του μήνα.
Στο αίτημα της κυβέρνησης Σημίτη για πρόωρες εκλογές, προβαλλόταν ως εθνικός λόγος η ανάγκη της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (εδώ είναι που προκόψαμε πλήρως!)….
Τα exit polls έδειχναν και οριακή νίκη της ΝΔ, επτά χρόνια μετά την ήττα, στις εκλογές του 1993, μετά την ολική επαναφορά του Ανδρέα Παπανδρέου και το τέλος της βραχύβιας κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη.
Θα σας γράψω τωρα μια ιστορία. Ειναι αληθινή 100%.
Κατά τις έξι το απόγευμα ,ο δημοσιογράφος παίρνει εντολή να καλύψει τις δηλώσεις στο “Ζάππειο”. Κατά τις επτά, και ενώ βρίσκεται στο Ζάππειο, του λένε “τελείωσε, εκλέγεται η ΝΔ ,έλα εφημερίδα, ετοιμάζουμε φύλλο”.
Στη σύσκεψη, παρόντα όλα τα στελέχη και οι πολιτικοί συντάκτες. Ο εκδότης, τους λέει ότι “τον πληροφόρησε ο υπουργός Εσωτερικών ότι κερδίζει η Νέα Δημοκρατία”. Κατά σύμπτωση(!) ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών ήταν και πρόεδρος του Δ.Σ της εταιρείας που εξέδιδε την εφημερίδα του εν λόγω εκδότη! Άρα η εγκυρότητα της πληροφορίας δεν επιδεχόταν αμφισβήτηση!
Αρχίζει ο σχεδιασμός της εφημερίδας. “Πάρτε τηλέφωνα να δειτε ποιοί είναι υπουργήσιμοι”. Και το ρεπορτάζ τρέχει. “Από τη Νέα Δημοκρατία” μου λένε ότι είναι καλύτερα να περιμένουμε λίγο ακόμα” λέει ο συντάκτης που κάλυπτε την αξιωματική αντιπολίτευση.
“Προχωράτε, αφού μας το λέει ο υπουργός!” λέει ο εκδότης, που έχει πλέον “εκ των έσω” πληροφορίες. Δηλαδή τί πιο έγκυρο; Ποιά πηγή θα μπορούσε να είναι εγκυρότερη από τον ιδιο τον αρμόδιο υπουργό;
Το κλίμα στη Ρηγίλλης, όπου έδρευε τότε η ΝΔ ήταν, δικαιολογημένα, πανηγυρικό. Μετά τα exit polls, ο Κώστας Καραμανλής, μαζί με τον τότε εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ, Άρη Σπηλιωτόπουλο, ήταν στην Ρηγίλλης. “Ειναι νωρίς για πανηγύρια” λέγαν οι παλαιότεροι, ο Καραμανλής έλεγε “να περιμένουμε λίγο ακόμη” αλλά ο κόσμος της ΝΔ είχε αρχίσει τα …καπνογόνα!
Στην Χαριλάου Τρικούπη, το σκηνικό θύμιζε… κηδεία, καθώς τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είχαν πεισθεί ότι έχαναν την εκλογική αναμέτρηση.
”Περιμένετε” έλεγε ο Κώστας Λαλιώτης, που είχε μάθει ότι η αχανής Β’ Αθηνών δεν είχε “κλείσει” ακόμη… Κατά τα μεσάνυχτα, το σκορ έδειξε ότι αλλάζει και το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε (ώ, του θαύματος) να προηγείται “στον πόντο”… Το σκηνικό θριάμβου μεταφέρεται στη Χ. Τρικούπη 50, όπου ορμούν οι ζαλισμένοι «πράσινοι» οπαδοί με σημαίες, κόρνες και χαμόγελα.
Πρώτο, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ, με 43,79% και 158 έδρες, δεύτερο κόμμα η Νέα Δημοκρατία με 42,74% και 125 έδρες, τρίτο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 5,52% και 11 έδρες, τέταρτο και τελευταίο ο Συνασπισμός του Ν. Κωνσταντόπουλου με 3,20% και 6 έδρες. Η κατανομή των εδρών έγινε με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Η διαφορά ψήφων ,οριακή: Το ΠΑΣΟΚ πήρε 3.007.596 ψήφους, ενώ η ΝΔ 2.935.196, δηλαδή η πρωθυπουργία κρίθηκε για μόλις 72.373 ψήφους!
Ακούστηκαν φωνές για νοθεία (ελληνοποιήσεις κλπ) αλλά η ηγεσία τη ΝΔ αποδέχθηκε το αποτέλεσμα αμέσως.
Ακολούθησε η τετραετία Σημίτη, με την ΟΝΕ , το Χρηματιστήριο και άλλα παραμύθια και φθάσαμε στο 2004, με τον Καραζαφέρη να έχει φτιάξει το ΛΑ.Ο.Σ και τον Κώστα Καραμανλή να κερδίζει στις εκλογές του 2004 το ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη με ευκολία.
Από τις εκλογές του 2000, που τις έζησα έντονα, καθώς ήμουν τότε στην πρώτη γραμμή του πολιτικού ρεπορτάζ, μου έχει μείνει μια μόνο εικόνα.
Εκείνη της Βίκυς Μοσχολιού, να έχει μείνει μόνη, κατάμονη, έξω από το κτίριο της Ρηγίλλης και να ανεμίζει, βουρκωμένη, την ελληνική σημαία! Ήταν ΟΛΗ η εικόνα εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης. Μιας αναμέτρησης που κρίθηκε με διαφορά στήθους, αλλά που ακόμη παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό…