Το Ισραήλ πλήττει τον νότιο Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας μετά την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών εναντίον της επικράτειάς του

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πλήγματα στον νότιο Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως έβαλε στο στόχαστρο θέσεις της Χαμάς, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις δεκάδων ρουκετών εναντίον της επικράτειάς του.

Οι αεροπορικές επιδρομές άρχισαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στη Λωρίδα της Γάζας και οι βομβαρδισμοί στον Λίβανο περί τις 04:00.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως «έπληξε στόχους, ιδίως υποδομές που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, στον νότιο Λίβανο».

Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ επιβεβαιώνει πως επιτέθηκε στον Λίβανο από τον Απρίλιο του 2022.

Τα πλήγματα αυτά προστίθενται στην κατακόρυφη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή από την Τετάρτη, έπειτα από τη σχετική ηρεμία στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη αφότου άρχισε το Ραμαζάνι, την 23η Μαρτίου.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή της Τύρου, στον νότιο Λίβανο.

Κάτοικος του καταυλισμού παλαιστινίων προσφύγων στη Ρασντίγια, πολύ κοντά στην Τύρο, ο Αμπού Άχμαντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «άκουσε εκρήξεις», και τουλάχιστον δύο «οβίδες» έπεσαν «κοντά στον καταυλισμό».

Και ανταποκριτής του AFP διαπίστωσε πως οβίδα έπληξε τοίχο σπιτιού κοντά σε φυτεία, κοντά στον καταυλισμό, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Χθες Πέμπτη, ημέρα του εβραϊκού Πάσχα, πάνω από τριάντα ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα δυο άνθρωποι να τραυματιστούν ελαφρά και να προκληθούν υλικές ζημιές.

Το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος κατέρριψε τις 25 από τις 34 ρουκέτες που βλήθηκαν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Επρόκειτο για τη σοβαρότερη κλιμάκωση στο μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου, χωρών που από τεχνική άποψη παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση, από το 2006.

Καταγράφτηκε μετά την εισβολή για δυο συνεχόμενα βράδια της ισραηλινής αστυνομίας στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσά, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ, για την εκδίωξη παλαιστίνιων «ταραχοποιών», που είχαν «οχυρωθεί» μέσα στον χώρο λατρείας, κατ’ αυτήν.

Το «τίμημα»

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως είναι σίγουρος ότι οι ρουκέτες ήταν «παλαιστινιακές» κι εκτοξεύθηκαν είτε από μέλη της Χαμάς, είτε από μέλη του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

«Θα πλήττουμε τους εχθρούς μας και θα πληρώνουν το τίμημα για κάθε επίθεση», διεμήνυσε χθες βράδυ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν από την έναρξη συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου σε στενή σύνθεση, με τη συμμετοχή μόνο υπουργών αρμόδιων για ζητήματα ασφαλείας.

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (FINUL), που έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο και φρουρεί την ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες, ήρθε σε επαφή με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου και  κάλεσε «τα μέρη να σταματήσουν όλες τις (στρατιωτικές) ενέργειές τους». «Τα δύο μέρη ανέφεραν πως δεν θέλουν πόλεμο», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανέφερε πως δεν έχει καμία πρόθεση να «επιτρέψει στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς να επιχειρεί από το έδαφος του Λιβάνου», διαμηνύοντας πως «καθιστά υπεύθυνο το κράτος του Λιβάνου» για κάθε επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας «από το έδαφός του».

Καταδικάζοντας με «τον πλέον σθεναρό τρόπο την ισραηλινή επίθεση εναντίον της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας και του Λιβάνου», η Χαμάς, στην εξουσία στη Γάζα από το 2007, τόνισε πως θεωρεί «απόλυτα υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτής της τόσο σοβαρής επίθεσης» το Ισραήλ.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για «ζημιές» στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Ντόρα (στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας) μετά τα ισραηλινά πλήγματα, καταγγέλλοντας την «απαράδεκτη» ενέργεια των ισραηλινών δυνάμεων. Ερωτηθείς σχετικά με την καταγγελία αυτή από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε κανένα σχόλιο.

«Έκρηξη αντί έκρηξης»

«Σε κάθε έκρηξη θα ανταποδίδεται έκρηξη (…) κάθε επίθεση εναντίον του Αλ Ακσά ή (μουσουλμάνων) πιστών θα ανταποδίδεται», ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου τόνισε πως η χώρα θέλει να διατηρηθεί «η ηρεμία και η σταθερότητα» στο νότιο τμήμα της χώρας, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να «ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει η κλιμάκωση».

Νωρίτερα χθες, η σιιτική παράταξη Χεζμπολάχ, που ελέγχει de facto τον νότιο Λίβανο, τόνισε πως υποστηρίζει «όλα τα μέτρα» των παλαιστινιακών οργανώσεων εναντίον του Ισραήλ και ότι καταδικάζει «σθεναρά τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής» εναντίον του ισλαμικού τεμένους Αλ Ακσά.

Επισκεπτόμενος τον Λίβανο ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια τόνισε πως οι Παλαιστίνιοι δεν θα μείνουν «με σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «επιθέσεις» του Ισραήλ στο Αλ Ακσά.

«Αν οι σιωνιστές νομίζουν μπορούν να λερώσουν το τέμενος Αλ Ακσά, πρέπει να καταλάβουν (…) πως αυτό θα προκαλέσει ανάφλεξη σε ολόκληρη την περιοχή», προειδοποίησε ο Χασέμ Σαφιεντίν, ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, πλήττοντας ιδίως υπόγειες σήραγγες, ένα βαρύ πυροβόλο και εργαστήρια όπου κατασκευάζονται όπλα από τη Χαμάς.

Σε αντίδραση, υπήρξαν αρκετές ομοβροντίες ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, για την αναχαίτιση των οποίων ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΓιάννης Οικονόμου: Ξεκίνησε η παράδοση στα σχολεία της χώρας των πρώτων από τους 36.000 διαδραστικούς πίνακες
Επόμενο άρθροM. Βορίδης: Έρχεται νομοθετική παρέμβαση για μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη