Δέσμευσή μας η αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος των συνταξιούχων
Το 2010, η Ελλάδα, θύμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της περιόδου 2004-2009, μπήκε στην περιπέτεια των μνημονίων. Οι συνταξιούχοι κλήθηκαν να πληρώσουν ένα σημαντικό μέρος της προσαρμογής, με την κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης και σημαντικές περικοπές των αποδοχών.
Το 2015, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εκλέχτηκε υποσχόμενος επαναφορά της 13ης σύνταξης και ενισχύσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Έφερε όμως το τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο και το νόμο Κατρούγκαλου. Με το νόμο αυτό, όρισε πολύ χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους, ενώ δημιούργησε και την «προσωπική διαφορά», καταδικάζοντας σχεδόν 1.000.000 συνταξιούχους σε παγωμένες συντάξεις εσαεί. Κατήργησε τα κατώτερα όρια και έκοψε τις επικουρικές συντάξεις . Απαίτησε «αποδεδειγμένα νόμιμη διαμονή» 40 ετών από τους ομογενείς για την πλήρη Εθνική σύνταξη. Τόλμησε να καταργήσει ακόμα και το ΕΚΑΣ, που θεσπίστηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1996, εγκαταλείποντας στην απόλυτη φτώχεια εκατοντάδες χιλάδες συνταξιούχους.
Η Νέα Δημοκρατία εκλέχτηκε υποσχόμενη την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου. Στην πραγματικότητα όμως, ο Νόμος Βρούτση δεν άλλαξε παρά ελάχιστα πράγματα. Η «προσωπική διαφορά» διατηρήθηκε, σε αντίθεση με όσα υπόσχονταν προεκλογικά. Τα ποσοστά αναπλήρωσης άλλαξαν ελάχιστα. Μακροπρόθεσμα, διαφαίνεται η πρόθεση για πλήρη κατάργηση των κλάδων επικουρικής και των επαγγελματικών ταμείων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει, όπως και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στα προεκλογικά εφάπαξ επιδόματα, για να κρατά αιχμάλωτους και υπόχρεους τους συνταξιούχους.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προτείνει καθαρές λύσεις.
1) Ένα νέο ΕΚΑΣ που θα βγάλει από την ανέχεια 350.000 συνταξιούχους.
2) Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και της «προσωπικής διαφοράς» από τον Ιανουάριο του 2024 και ως τότε να δοθεί εφάπαξ ποσό που θα καλύπτει την απώλεια εισοδήματος, λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό.
3) Βελτίωση των συντελεστών αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου-Βρούτση και αντιμετώπιση των αδικιών που δημιούργησε.
4) Κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ στις επικουρικές συντάξεις και μείωση από 6% σε 4% επί των κύριων.
5) Ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα της Ασφάλισης, με σύσταση και ανάπτυξη των Επαγγελματικών Ταμείων.
6) Επαναφορά σε εθνικό έλεγχο του Υπερταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος για τη νέα γενιά.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχοντας επίγνωση της ιστορίας του και της παρακαταθήκης του στη χώρα, αναγνωρίζει ότι οι συνταξιούχοι σήκωσαν τα τελευταία χρόνια μεγάλο βάρος και δεσμεύεται να αποκαταστήσει τις αδικίες. Μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να εφαρμόσει πραγματικές λύσεις που θα δίνουν και πάλι αξιοπρέπεια στους ανθρώπους που εργάστηκαν μια ζωή και τη δικαιούνται.