Όσα ανέφερε προχθές η Θεοδώρα Τζάκρη στο ραδιόφωνο για πλαφόν 5% στα κέρδη επιχειρήσεων, με την επιπρόσθετη αναφορά ότι το έκανε κι ο Μακρόν, αποτελούν την επιτομή της άγνοιας μα και της μη προσαρμοστικότητας στην πραγματικότητα. Κι αυτό αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία στελεχών και ψηφοφόρων θεωρεί πώς ότι κατεβάζει η γκλάβα τους, είναι εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό. Εδώ έλεγαν στα σοβαρά ότι θα σκίσουν τα μνημόνια και θα βάλουν τις αγορές να χορεύουν υπό τους ήχους νταουλιών!
Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι δεν έχουν βάλει μυαλό. Ο καθένας βγαίνει και λέει ότι θέλει. Ο παρ’ ολίγον γραμματέας του ΚΚΕ Δραγασάκης, θ’ αυξήσει τους φόρους –δηλαδή πάλι ξύλο στη Μεσαία τάξη- η Τζάκρη θα βάλει πλαφόν κερδοφορίας 5%, ενώ ο πολύς Βαρουφάκης ζητά να βάλουμε φωτιά στις τράπεζες, αυτές που κάποτε έκλεισε, μαζί με τον Τσίπρα και τίναξαν τα πάντα στον αέρα, φορτώνοντας τους Έλληνες με το τρίτο και πιο επώδυνο μνημόνιο. Όλοι μαζί δε, αυτοπροσδιορίζονται… προοδευτικοί, ενώ αποτελούν την επιτομή της αναχρονιστικότατας.
Το μέγα ζήτημα, είναι ότι κάποιοι τους πιστεύουν ακόμη. Τους ψηφίζουν!
Για τον Δραγασάκη τα γράψαμε. Να δούμε λοιπόν και όσα είπε η Τζάκρη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που έφυγε από το ΠαΣοΚ για να μη ψηφίζει μνημόνια και τελικά ψήφισε και τα τρία!
Μας είπε λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλει πλαφόν 5% στα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας, στα διυλιστήρια και στις τράπεζες. Μας είπε ότι αυτό το έχει κάνει πρώτα ο Μακρόν στη Γαλλία και μάλιστα με το πλαφόν στο 4%!
Κατ’ αρχάς δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο ο Μακρόν. Είναι ψέμα της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ ή έστω ελλιπής της γνώση ή αντίληψη.
Κι επειδή δεν πρέπει να δεχθούμε ότι λέει συνειδητά ψέματα, αποδεχόμαστε ότι την άγνοια. Όμως, είναι επικίνδυνη άγνοια. Αν οι επιχειρήσεις έχουν πλαφόν 5% στα κέρδη τους, τότε γιατί να επενδύουν κι όχι ΜΟΝΟ να αγοράζουν ομόλογα;
Μπορεί να το καταλάβει αυτό η κυρία Τζάκρη κι οι ομοτράπεζοί της στον ΣΥΡΙΖΑ;
Μπορεί να ισχυριστεί, ότι αν αντί επενδύσεων αγοράζουν μόνο ομόλογα, θα κερδίζουν λιγότερα χρήματα. Μα ακόμη κι αν κερδίζουν λιγότερα χρήματα, κάποιος πρέπει να της πει ότι δεν θα μπαίνουν σε καθεστώς επιχειρηματικού ρίσκου, άρα όφελος θα έχουν.
Επιπλέον, μάλλον δεν… διασχίζει το μυαλό της Θεοδώρας Τζάκρη, ότι μπορούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους όπου θέλουν στον εξωτερικό και να τα τοποθετήσουν εκεί που θα έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις. Άρα, χαμένη θα είναι η Ελλάδα κι οι εργαζόμενοί της.
Προσέξτε κι αυτό: Η Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι πλαφόν στα κέρδη έβαλε κι ο Μακρόν. Δεν κατάλαβε το παραμικρό. Ο Μακρόν δεν έβαλε πλαφόν στα κέρδη, αλλά στις τιμές του ρεύματος και, για να επιτευχθεί, μειώθηκε δραστικά ο φόρος στις επιχειρήσεις ενέργειας. Σχεδόν το ίδιο έγινε κι εδώ από τον Μητσοτάκη. Όπου, συγκράτησε τις τιμές με τη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων υπερκερδών» και από αυτά τα έσοδα επιδοτήθηκαν οι λογαριασμοί ρεύματος.
Οι φαντασιώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη λοιπόν, φτάνουν στο επίπεδο οικονομικών ασυναρτησιών. Εξακολουθητικά ζει με αυταπάτες. Κι αυτό συμβαίνει –ξαναλέμε- με την συντριπτική πλειοψηφία των Αριστερών, ειδικά σε ζητήματα Οικονομίας. Εξ ου και τάζουν ότι τους κατέβει. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, του Αβραάμ και του Ισαάκ τα καλά, ενώ μόλις προχθές ο Αλέξης Τσίπρας μας είπε ότι έχουν σχέδιο για όλα. Για να ανέβουν οι μισθοί, να πέσουν οι τιμές, να γίνουν ρυθμίσεις χρεών, να γίνουν προσλήψεις κι ένα σωρό άλλα. Προφανώς σχέδιο σαν εκείνο, της… Θεσσαλονίκης. Κι αυτά τα λέει –και κάποιοι τον πιστεύουν- ο άνθρωπος που μείωσε την κατώτατη σύνταξη (ακόμη και την εθνική σύνταξη των ΑΜΕΑ και της χηρείας), επέβαλλε επιπλέον εισφορά 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατάργησε το ΕΚΑΣ, διπλασίασε τον ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ τον αύξησε δραματικά και στα νησιά του Αιγαίου, αύξησε και την εισφορά αλληλεγγύης, το πετρέλαιο, τη βενζίνη, και πολλά άλλα.
Την δε ώρα που η χώρα επιζητά –είναι ζωτικό αυτό- την έλευση ή κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για επενδύσεις, στον ΣΥΡΙΖΑ ιδεοληπτικά και καταστροφικά μιλάνε για… κρατικοποιήσεις! Της … Εθνικής Τράπεζας και της … ΔΕΗ. Μη βλέποντας καν το θαύμα της ΔΕΗ, που την παρέδωσαν χρεοκοπημένη και καταρρέουσα και σήμερα «πετάει», υπό την καθοδήγηση ενός μάνατζερ που εκείνοι αποκαλούν… golden boy! Μη έχοντες καμιά σχέση με το περιβάλλον της Οικονομίας.
Πώς στο καλό αυτά μα κι ο τρόπος που σκέφτονται ή με την άγνοιά τους, θα συνεχίσουν ή θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, ουδείς κατανοεί. Πάντως, κολυμβήθρα του Σιλωάμ υπήρξε άπαξ…
Άρα, είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει «ξεσκόνισμα» της λαογραφίας με την ενεργοποίηση λαϊκών ρήσεων, όπως αυτής που αναφέρει … μακριά κι αγαπημένοι.