Η πρώτη πράξη του δράματος παίχτηκε την Παρασκευή το απόγευμα με την υπαγωγή της Μαρινόπουλος και των τριών θυγατρικών της στον Πτωχευτικό Κώδικα του άρθρου 99. Η δεύτερη πράξη του δράματος θα παιχτεί στις 21 Σεπτεμβρίου.
Μέχρι τότε η Μαρινόπουλος προστατεύεται από τις απαιτήσεις δανειστών και προμηθευτών και παγώνει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου, απαγορεύοντας τη διάθεση ακινήτων και εξοπλισμού. Εξαιρούνται μόνο οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας σε περίπτωση που δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.
Η πορεία της εταιρείας ήταν προδιαγεγραμμένη για όσους γνώριζαν. Μια εταιρεία που βρέθηκε στην κορυφή, κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς το 2009 με πωλήσεις που έφτασαν το 1,93 δισ. ευρώ, για να κατρακυλήσουν στο 1,55 δισ. ευρώ το 2014. Ακολούθησε η απαξίωση της εταιρείας με άδεια ράφια και περίπου 2.000 προμηθευτές να αγωνιούν για τα χρήματά τους.
Αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία να έχει σήμερα συνολικές οφειλές ύψους 1,324 δισ. ευρώ σε προμηθευτές, τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους και εταιρείες leasing. Ενώ μαζί με τις υπόλοιπες τρεις εταιρείες που εντάχθηκαν στον πτωχευτικό κώδικα τα χρέη εκτοξεύονται στο 1,81 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 1% του ΑΕΠ.
Η εταιρεία έχει περίπου 2,5 μήνες προθεσμία για να καταθέσει σχέδιο εξυγίανσης. Οι επόμενες ημέρες φαντάζουν εφιαλτικές. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Σκλαβενίτης να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, δύο μεγάλες επενδυτικές εταιρείες η Bain Capital και η Bartons αναμένεται να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες πρόταση για την εξαγορά του ομίλου. Ωστόσο όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα είναι στο «αέρα». Το ζητούμενο είναι ένα: Όχι μόνο να σωθεί η εταιρεία αλλά και να τεθούν οι κατάλληλες υποδομές, έτσι ώστε να μπορέσει η εταιρεία να έχει βιώσιμη ανάπτυξη και οι εργαζόμενοι να διασφαλίσουν την εργασία τους.