Ομιλία υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά στην συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ, σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης»
Γ. Γεωργαντάς: Αναβάθμιση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ μετά από 12 χρόνια – Μετεξελίσσεται σε βασικό θεσμικό σύμβουλο του Υπουργείου για ζητήματα αγροτικής πολιτικής.
Ως μια μεγάλη τομή η οποία δείχνει την κατεύθυνση και δίνει την βάση για τον καθοριστικό ρόλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς το νομοσχέδιο για το ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο, οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού.
Όπως τόνισε μόνο μέσα από την έρευνα και την κατάρτιση θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική και την επισιτιστική κρίση.
Σήμερα γίνεται πραγματικότητα ένα «στοιχειωμένο νομοσχέδιο», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξηγώντας ότι «Έπρεπε να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια για να αποκτήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ το δικό του νόμο, για να αποδείξει ότι αντέχει και ότι η ύπαρξή του έχει προστιθέμενη αξία για τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο».
Όπως σημείωσε επίσης, με το παρόν νομοσχέδιο επιδιώκεται η θεσμική αναβάθμιση του Οργανισμού και εξασφαλίζεται η βελτιστοποίηση της δράσης του στους τομείς της αγροτικής έρευνας και εκπαίδευσης, της πιστοποίησης, των ελέγχων διακίνησης γάλακτος και κρέατος και της καταγραφής, διατήρησης και αξιοποίησης των εθνικών φυτικών και ζωικών πόρων.
Με γνώμονα μάλιστα την εμπειρία που αποκτήθηκε από την δωδεκάχρονη λειτουργία του Οργανισμού, το νομοσχέδιο προβαίνει σε οργανωτικές αλλαγές, επικαιροποιεί τους σκοπούς του Οργανισμού, αναβαθμίζει την δραστηριότητά του στην αγροτική έρευνα και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη δράση του στον τομέα της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων.
Περιγράφοντας την βασική καινοτομία του νομοσχεδίου είπε ότι ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ πλέον αναλαμβάνει τον ρόλο του βασικού θεσμικού συμβούλου του Υπουργείου για ζητήματα αγροτικής πολιτικής, μέσω της δημιουργίας νέας Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Στρατηγικών Συμβουλών.
Μια άλλη σημαντική καινοτομία αποτελεί η σύσταση της Επιτροπής Αγροτικής Έρευνας, μέσω της οποίας εξασφαλίζεται η διασύνδεση ερευνητικής δραστηριότητας του ΕΛΓΟ, με τις κατευθύνσεις αγροτικής πολιτικής που τίθενται κάθε φορά από το Υπουργείο.
Σημαντικό χαρακτηρίστηκε επίσης το άρθρο 19 με το οποίο θεσμοθετείται η Επιτροπή προσδιορισμού Ορίων αποδόσεων γάλακτος. Αντικείμενό της θα είναι ο προσδιορισμός με επιστημονικά κριτήρια των ορίων απόδοσης γάλακτος, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ, όπως τα πρωτεϊνικά κλάσματα. Έτσι, θα υπάρχει ένας αντικειμενικός, αξιόπιστος και άμεσος τρόπος για την αντιμετώπιση κάθε επιχειρούμενης νοθείας.
Σημαντική θεωρείται επίσης η σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, ο οποίος θα αποτελέσει το όχημα για την πραγμάτωση στόχων, όπως η αποκατάσταση, προστασία, ανάδειξη και συντονισμός της ελαιοκαλλιέργειας, η προβολή του ΠΟΠ προϊόντος, Κονσερβολιάς Άμφισσας, η αγροτική οδοποιία, η πυρασφάλεια, η διαχείριση αποβλήτων και υδατικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Φορέας Διαχείρισης θα αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, υπό την εποπτεία του ΥΠΑΑΤ.
Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε τέλος στην πρόβλεψη περί ακατάσχετου των οικονομικών ενισχύσεων που δίνονται λόγω επιβολής μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου και των ενισχύσεων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία.