Τον δήμο Δέλτα, για σειρά θεσμικών συναντήσεων, επισκέφθηκε, κλιμάκιο της περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», στο οποίο συμμετείχαν ο επικεφαλής Χρήστος Παπαστεργίου, και ο συντονιστής της περιφερειακής παράταξης Χρόνης Μακρίδης.
Στα πλαίσια της επίσκεψης συναντήθηκαν στο δημαρχείο Δέλτα με το δήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κώστα Λουμπούτη και τον γενικό γραμματέα του δήμου Δημήτρη Τερζίδη.
Συζητήθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της Δυτικής Θεσσαλονίκης, και ειδικότερα της αρνητικής γνωμοδότησης στα πλαίσια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης της εγκατάστασης και λειτουργίας της δραστηριότητας «Μονάδα Θερμικής Επεξεργασίας Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) και των προσομοιαζόντων με αυτά» της εταιρείας με την ονομασία «POLYGREEN Μονοπρόσωπη Α.Ε.», που προτείνεται να εγκατασταθεί στο Ο.Τ. 52.Ο της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, αξιολογώντας
Α) Το ζήτημα της «Ασφαλούς διαχείρισης αποβλήτων υγειονομικής περίθαλψης»,
Β) Την «έρευνα για την επίδραση στην υγεία της χρόνιας έκθεσης σε χαμηλά επίπεδα διοξινών και φουρανίων»,
Γ) τη σταδιακή μείωση -εξάλειψη τη αποτέφρωσης
Δ) τη διαπίστωση ότι υπάρχουν σημαντικές εκπομπές ιδιαίτερα επικινδύνων ουσιών στην ατμόσφαιρα από τους αποτεφρωτήρες ιατρικών αποβλήτων με διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα κλπ.
Ε) ότι έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες έγκυρες επιδημιολογικές μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων συνηγορούν σε υπαρκτές δυσμενείς επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία,
Στ) ότι η αποτέφρωση ιατρικών αποβλήτων αποτελεί μια σημαντική παγκόσμια πηγή παραγωγής διοξινών και ότι στην Ευρώπη το 62% των εκπομπών διοξινών προέρχονται από 4 διαδικασίες καύσης και
Ζ) ότι τέλος οι διοξίνες που παράγονται από την αποτέφρωση αποβλήτων κατατάσσονται στις καρκινογόνες ουσίες και ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις στον αέρα, έως εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον αποτεφρωτήρα.
Συζητήθηκαν, επίσης, τα ζητήματα της ολοκλήρωσης των έργων ύδρευσης, όπου ο δήμος Δέλτα ενέταξε τα εσωτερικά δίκτυα των οικισμών του στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καθώς και τη διασφάλιση καθαρού και πόσιμου νερού στην Δημοτική Ενότητα Αξιού (στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020»)
Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εντάχθηκαν ακόμη οι μελέτες ωρίμανσης α)Του ΕΠΑΛ Χαλάστρας β) Της ενεργειακής επιθεώρησης και ενεργειακής μελέτης σχολικών και δημοτικών κτιρίων του δήμου και οι μελέτες ανάπλασης στους οικισμούς Σινδου και Διαβατών.
Αναλύθηκε η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον οικισμό Αγιά Σοφία των Ρομα, η εξέλιξη της προσπάθειας της Π.Κ.Μ. για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο, η μεταφορά των εγκαταστάσεων της διεθνούς έκθεσης στην περιοχή της Σίνδου και τέλος η ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης Καλοχωρίου.
Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε «Ευχαριστώ πολύ όλους με τους οποίους συναντηθήκαμε και συζητήσαμε για τα προβλήματα του δήμου Δέλτα. Τα συναισθήματα και οι σκέψεις είναι ανάμικτες. Αισιοδοξίας για τις δυνατότητες του τόπου και των ανθρώπων του, θλίψης και οργής για τις ανεπάρκειες και ελλείψεις κράτους και αυτοδιοίκησης, ιδία της περιφερειακής. Η κατάσταση αυτή δεν μας ταιριάζει συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία. Πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει».