Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος και να μην υπάρξει για άλλη μια χρονιά δημοσιονομικός εκτροχιασμός, που θα επιφέρει νέα μέτρα.
Και μπορεί η εικόνα των εσόδων να είναι θετική το πρώτο πεντάμηνο του έτους, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όχι απλώς δεν εφησυχάζει, αντιθέτως ετοιμάζει σχέδιο προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα, εστιάζοντας στην μεγάλη πληγή της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλη από τη φοροδιαφυγή.
Εξάλλου, στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα τέλη του χρόνου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν σε φόρους περισσότερα από 30 δισ. ευρώ, καταβάλλοντας φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος, τέλη κυκλοφορίας ενώ αυξάνονται και οι έμμεσοι φόροι όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Με δεδομένη τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων, την πτώση της κατανάλωσης αλλά και την αδυναμία ακόμη και των συνεπών φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στην εφορία, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε βαθιές τομές στο φορολογικό σύστημα της χώρας προκειμένου να περιορίσει φαινόμενα φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα τέλη Ιουλίου κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει τρεις σημαντικές παρεμβάσεις:
1) Tη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και POS (μηχανήματα αποδοχής καρτών) με τις υποδομές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) καθώς και την υποχρέωση των ελευθέρων επαγγελματιών να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στο Taxis τα στοιχεία των τιμολογίων ή οποιονδήποτε άλλων παραστατικών που εκδίδουν. Διαφορετικά για κάθε παραστατικό που δεν γνωστοποιείται στην ΓΓΔΕ, θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να διασταυρώνουν με το πάτημα ενός κουμπιού τα έσοδα και τα έξοδα κάθε επιχείρησης.
2) Αυτόματη διασταύρωση τραπεζικών καταθέσεων με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Στόχος είναι οι ελεγκτές να μπορούν να εντοπίζουν όσους υποβάλλουν μικρές φορολογικές δηλώσεις αλλά έχουν μεγάλες καταθέσεις στις τράπεζες, που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Σ αυτή την περίπτωση θα πραγματοποιούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι και θα υποβάλλονται βαριές ποινές.
3) Καθιέρωση συναλλαγών με χρεωστικές, πιστωτικές κάρτες και e-banking. Ειδικότερα, οι συναλλαγές για όλες τις δαπάνες θα καταστούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικές για το τελευταίο τετράμηνο έτους. Ωστόσο για το 2016 θα ισχύσουν και οι χάρτινες αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου, Από την 1η Ιανουαρίου 2017, όμως όλοι οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να συναλλάσσονται με «πλαστικό χρήμα», προκειμένου να παρουσιάσουν ελάχιστη δαπάνη από 10% έως και 30% ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλώσουν στην εφορία, και να «χτίσουν» το αφορολόγητο.