Πάνω από μια δεκαετία ο Ανδρέας Γεωργίου βρίσκεται σε μια ατέρμονη περιπέτεια ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, με διάφορα κεφάλαια, γιατί οι εγχώριοι υπερασπιστές της συσκότισης και της οπισθοδρόμησης δεν μπόρεσαν να του συγχωρέσουν ποτέ ότι εργάστηκε με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό ως επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Ο κ. Γεωργίου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο του 2010 στη νεοσύστατη ως ανεξάρτητη αρχή ΕΛΣΤΑΤ (μετά την υπογραφή του πρώτου προγράμματος στήριξης), από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού είχε προηγηθεί ο πρωτοφανής για χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως αποδείχτηκε, δημοσιονομικός εκτροχιασμός της διετίας του 2008-2009 από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή. Εκτροχιασμός, μάλιστα, που συγκαλύφθηκε από την ελλιπή καταγραφή των δημοσιονομικών μεγεθών σε σχέση με τους στατιστικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Γενική Γραμματεία Στατιστικής Υπηρεσίας που υπαγόταν απευθείας στην τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, υπό την κάλυψη βέβαια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πολιτικά ομογάλακτου με τη Νέα Δημοκρατία τότε Προέδρου της, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Υπενθυμίζεται, δε, ότι η ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ ήταν ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα βήματα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας σε μια περίοδο που ο όρος «Greek statistics» έγινε συνώνυμος με τα νοθευμένα και αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία.
Ο κ. Γεωργίου, εκτελώντας τα καθήκον του να ευθυγραμμίσει τη μέτρηση και την αναφορά των δημοσιονομικών μεγεθών σύμφωνα με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς στατιστικούς κανόνες, βρέθηκε από την αρχή στο στόχαστρο τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που του καταλόγιζαν στην ουσία το «φούσκωμα του ελλείμματος», καθώς βρίσκονταν αγκαλιασμένοι και οι δύο στον αστερισμό του αντιμνημονίου, της συνωμοσιολογίας και των ευφάνταστων αλλά ψευδεπίγραφων εναλλακτικών σχεδίων.
Παράλληλα με τις πολιτικού χαρακτήρα επιθέσεις ξεκίνησαν μια σειρά από ποινικές διώξεις, οι οποίες ως πυρήνα είχαν την αμφισβήτηση του έργου ορθής αποτύπωσης των στατιστικών στοιχείων και τη δήθεν παράβαση καθήκοντος του κ. Γεωργίου, και οδήγησαν έτσι έναν δημόσιο λειτουργό σε αλλεπάλληλες και εξοντωτικές δικαστικές περιπέτειες, προκαλώντας μάλιστα έντονες διεθνείς αντιδράσεις αλλά και την αντίδραση των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δώδεκα έτη μετά από την έναρξη αυτών των διώξεων, ο κ. Γεωργίου ζητώντας και την ηθική του δικαίωση συνεχίζει να βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης:
- παρά το γεγονός ότι Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που συγκλήθηκε το 2012 δεν εντόπισε ούτε τεχνητό «φούσκωμα» του ελλείμματος, ούτε λάθη και ανακρίβειες στην εφαρμογή της μεθοδολογίας της Eurostat ούτε και παρεμβάσεις στο έργο της ΕΛΣΤΑΤ.
- παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της ανεξάρτητης ΕΛΣΤΑΤ δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ από την Eurostat ή άλλο ευρωπαϊκό όργανο αλλά έχουν επικυρωθεί επανειλημμένως και από τους Υπουργούς Οικονομικών αλλά και από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ δια της υπογραφής και υπερψήφισης των Προϋπολογισμών και Απολογισμών του Κράτους και της Γενικής Κυβέρνησης από το 2012 και μετά.
- παρά το γεγονός ότι ο κ. Γεωργίου έχει αθωωθεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Η δικαίωση του κ. Γεωργίου από τη Δικαιοσύνη αποτελεί τη μόνη οδό για την αποκατάσταση της αλήθειας.