Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου, Εξωτερικών «Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα», τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.
Ξεκινώντας την ομιλία της, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής μεταξύ άλλων ανέφερε :
«Έχουν περάσει πέντε ολόκληροι μήνες απ’ όταν ο Πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης παρουσιάστηκε με τον πιο υπεύθυνο και θεσμικό τρόπο στην Δικαιοσύνη και κατήγγειλε την προσπάθεια μόλυνσης του κινητού του με το σύστημα παρακολούθησης predator. Πέντε ολόκληροι μήνες απ’ όταν υπήρχε επίσημη ομολογία ότι το κινητό του παρακολουθήθηκε με συμβατικό τρόπο, κάτι μάλιστα που ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να μας πείσει ότι ήταν νόμιμο μεν, αλλά δεν θα επέτρεπε να γίνει η επισύνδεση δε.»
Στη συνέχεια , η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι :
«Οι πέντε μήνες που πέρασαν από τότε ήταν απογοητευτικοί και άκρως αποκαλυπτικοί. Στο διάστημα αυτό:
ΠΡΩΤΟΝ: Δεν δόθηκε καμία απολύτως απάντηση για τον λόγο παρακολούθησης ή για το ποιος ευθύνεται για την προσπάθεια παράλληλης παρακολούθησης και με το predator. Παρακολουθήθηκε ο Πρόεδρος του τρίτου κόμματος της Βουλής και δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση που να δίνει απαντήσεις, ενώ η διαδικασία διερεύνησης από την Δικαιοσύνη καθυστερεί κάτι παραπάνω από απελπιστικά.
ΔΕΥΤΕΡΟ: Yπήρξε ομολογία παρακολούθησης και του δημοσιογράφου Κουκάκη , όπως και σειρά καταγγελιών για άλλα θύματα από σειρά Μ.Μ.Ε χωρίς να υπάρχουν πάντα στοιχεία, αλλά και χωρίς να υπάρχει και καμία διάψευση. Αν μη τι άλλο φαίνεται ότι ο Υπουργός Κ. Χατζηδάκης παρακολουθείτο.
ΤΡΙΤΟ: Έγινε μια συστηματική προσπάθεια από την Κυβέρνηση συμψηφισμού με παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μας λένε : Παρακολουθούσαν τον Στέργιο Πιτσιόρλα ή και άλλα στελέχη ή και τα γραφεία του Κ.Κ.Ε από το 2016,άρα ουδείς αμόλυντος. Λες και εμείς είχαμε καμία άποψη ότι επί ΣΥΡΙΖΑ όλα ήταν ιδανικά καμωμένα δημοκρατικά, ότι δεν υπήρχαν παρακολουθήσεις και άλλες μεθοδεύσεις και δεν τα έζησε στο πετσί του πριν απ’ όλα ο χώρος μας . Και λοιπόν; Τι σημαίνει αυτό; Επειδή παρακολουθούσαν και τότε, παρακολουθείτε και εσείς τώρα; Διαγωνισμό ποιος παρακολουθούσε περισσότερο κάνουμε; Είναι αυτό για εσάς συζήτηση σε μια σύγχρονη Δημοκρατία, σε ένα Κράτος Δικαίου; Ή μήπως δεν πρέπει να μιλάμε κιόλας και να θεωρούμε περίπου λογικό και φυσιολογικό όλη αυτή την λειτουργία ;
ΤΕΤΑΡΤΟ: Έγινε μια προσπάθεια να φανεί ότι η Κυβέρνηση αντιμετώπισε τα προβλήματα θεσμικά, ότι συστάθηκε και Εξεταστική και άλλα πολλά και βαρυσήμαντα.
Συγγνώμη, αλλά μεγαλύτερος ευτελισμός κοινοβουλευτικής διαδικασίας από αυτόν δεν έχει υπάρξει ξανά. Συστάθηκε η εξεταστική, με το ζόρι κλήθηκαν ελάχιστοι μάρτυρες έτσι για να φανεί ότι κάποιοι κατέθεσαν , κόπηκαν σχεδόν όλοι όσους πρότεινε η αντιπολίτευση και ασφαλώς λόγω του περίφημου απόρρητου, που ακόμα και δικοί σας πρώην Πρόεδροι διατύπωσαν την θέση ότι θα έπρεπε να αρθεί ώστε να πέσει άπλετο φως, πολύ απλά δεν μάθαμε απολύτως τίποτα. Μία διαδικασία σαν αυτή μιας Εξεταστικής με τόσο σοβαρό περιεχόμενο, την μετατρέψατε σε διαδικασία «ψεκάστε, σκουπίστε , τελειώσατε» . Δεν το λες και μοντέλο Δημοκρατίας και θεσμικής λειτουργίας».
Κλείνοντας, η κα Γιαννακοπούλου δήλωσε :
«Σιωπή, συγκάλυψη, απόκρυψη της αλήθειας, αναπάντητες ερωτήσεις, πλήρης αδιαφάνεια. Και όλα αυτά παρουσιάζονται ως οι μεγάλες πρωτοβουλίες που πήρε η Κυβέρνηση δήθεν για την διαφάνεια συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου Νόμου, που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία δήθεν για την αναβάθμιση λειτουργίας της ΕΥΠ και για να θεσπιστούν κανόνες για την διαφάνεια. Το τι έφερνε αυτός ο Νόμος το αντιληφθήκαμε ακόμα καλύτερα, αφού σ΄ αυτόν στηρίχτηκε η προχθεσινή παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην λειτουργία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και μέσω αυτής στην υπόθεση των υποκλοπών, η οποία ήταν θεσμικά άστοχη και νομικά εσφαλμένη κατά την συντριπτική πλειοψηφία του νομικού κόσμου της χώρας. Αυτή η παρέμβαση ενώ είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση μιας σοβαρότατης και ιδιαίτερης σημασίας για τη Δημοκρατία μας μπορεί να εκληφθεί ως προσπάθεια επηρεασμού και ας μην σπεύσουν διάφοροι να μιλήσουν για ασέβεια απέναντι στην Δικαιοσύνη.
Δυστυχώς προστίθεται άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα γεγονότων, πρωτοβουλιών, κινήσεων και πρακτικών που καταλήγουν να συντηρούν την αδιαφάνεια, το σκοτάδι για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, την συνειδητή συγκάλυψη.
Αυτό ήθελε από την αρχή η Κυβέρνηση , αυτό προσπαθεί να επιτύχει με κάθε τρόπο και δεν θα πρέπει να είναι περήφανη για αυτή την προβληματική δημοκρατικά και θεσμικά αντίληψη και πρακτική της που την εκθέτει ανεπανόρθωτα, που πλήττει την θεσμικότητα του Πρωθυπουργού και δημιουργεί προβλήματα στο πολιτικό κλίμα και την πορεία προς τις εκλογές.
Αρέσκεστε να καταγγέλλετε την τοξικότητα, αλλά εσείς την τροφοδοτείτε με όλα αυτά που γίνονται. Οι ευθύνες σας είναι τεράστιες».