Ο νόμος που ψηφίστηκε στην αρχή της κυβερνητικής θητείας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, είναι όχι μόνο στρεβλωτικός αλλά κι αποτέλεσμα συνεχών κυβερνητικών υποχωρήσεων προκειμένου να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση. Ο στόχος της κυβέρνησης και του τότε υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου ήταν σαφής: Αυτός ο νόμος να ψηφιστεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και να ισχύσει αμέσως κι οι Έλληνες που είναι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στον τόπο της κατοικίας τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, μαζί με το μόρφωμα του Βαρουφάκη, είχαν την κλασσική κοντόθωρη αντίληψή τους. Έβαλαν όσο περισσότερα προσκόμματα μπορούσαν. Σχεδόν εκβίασαν για να δώσουν τη συναίνεσή τους. Ήξεραν ότι Έλληνας που ζει στο εξωτερικό και προσλαμβάνει παραστάσεις πολιτισμού και πολιτικής χωρίς ιδεοληψίες και σύνδρομα εμφυλίου, δεν μπορεί να συντάσσεται με … επαναστατική γυμναστική και κουλτούρα.
Ο νόμος αυτός όπως ψηφίστηκε όχι μόνο δεν είναι χρήσιμος αλλά ουσιαστικά είναι αποτρεπτικός για τους Έλληνες του εξωτερικού. Ο νόμος θέτει ως προϋποθέσεις για να συμμετέχει κάποιος Έλληνας του εξωτερικού στις εκλογές, την διετή παραμονή του στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια και οι άνω των 30 ετών να είναι φορολογικά ενήμεροι. Εκτός αυτών δε, δεν προβλέπεται η επιστολική ψήφος, κάτι που προβλέπεται σε όλη την υφήλιο.
Τη στιγμή λοιπόν που η χώρα βρίσκεται σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης κι ο πρωθυπουργός τονίζει συνεχώς ότι η Ελλάδα «θέλει δίπλα της όλα τα παιδιά της κι οφείλει να τα τιμά χωρίς διακρίσεις και τεχνητά εμπόδια», δεν μπορεί να υπάρχει εκλογικός νόμος που ν’ αποτρέπει τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν.
Μόνο και μόνο το γεγονός ότι μέχρι στιγμής και λίγο καιρό πριν τις εθνικές κάλπες έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα ψηφοφορίας ΜΟΝΟ τρεις (3) χιλιάδες ψηφοφόροι, καταδεικνύει πόσο στρεβλός είναι ο νόμος. Κι αν αναλογιστεί κάποιος ότι αυτές οι τρεις (3) χιλιάδες άνθρωποι θα εκλέξουν … τρεις (3) βουλευτές επικρατείας, τότε γίνεται κατανοητό πόσο μεγάλη στρέβλωση δημιουργεί ο νόμος.
Πρέπει λοιπόν να γίνουν παρεμβάσεις και μάλιστα αμέσως. Μπορεί όσα θα ψηφιστούν με τον νέο νόμο να μην εφαρμοστούν στις προσεχείς εκλογές –αφού μάλλον δεν θα συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτως ώστε να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που θα έβαζαν σε εφαρμογή τον νόμο αμέσως- αλλά είναι πολύ πιθανόν να εφαρμοστεί στις δεύτερες. Δηλαδή, μετά την απλή αναλογική, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψει ο χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – το ΚΚΕ είναι μονίμως σε ένα δικό του σύμπαν- υπήρξε και τότε, είναι και σήμερα η θλιβερή εξαίρεση σε κάθε εθνική συστράτευση. Αδυνατεί να ξεπεράσει την πολιτική μιζέρια της Αριστεράς, να γίνει ουσιαστικά συναινετικός και να αφήσει στην άκρη τις σκοπιμότητες και τους τακτικισμούς.
Ας μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία να νιώσουν Έλληνες στην πράξη οι συμπατριώτες μας του εξωτερικού, μόνο και μόνο επειδή η Αριστερά κι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να ζουν στον βαθύ συντηρητισμό τους και στο βαθύ παρελθόν…