Τα πρώτα στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών (πλην χρηματοπιστωτικών) για το πρώτο εννεάμηνο του 2022, παρουσιάζουν μια πολύ́ μεγάλη αύξηση μεγεθών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 αλλά και του 2019.
Τα έσοδα και τα λειτουργικά́ κέρδη (EBITDA) εμφανίζονται κατά́ μέσο όρο αυξημένα κατά +55%, ενώ́ τα καθαρά́ κέρδη (μετά από́ φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) εκτοξεύτηκαν και έχουν υπερδιπλασιαστεί́ (+108%) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή́ περίοδο και σχεδόν τριπλασιαστεί (+187%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Είναι δύσκολο να υποστηριχθεί ότι οι εξελίξεις αυτές είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης αποδοτικότητας και παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, των επενδύσεων και της ανανέωσης της τεχνολογικής τους υποδομής που έλαβαν χώρα τα δύο προηγούμενα έτη με τέτοια ένταση και ταχύτητα ώστε να προκύψουν τα παραπάνω αποτελέσματα. Είναι σαφές, επίσης, ότι για ένα πολύ σημαντικό τμήμα της εγχώριας αγοράς, η έκρηξη του ενεργειακού κόστους δεν κατόρθωσε να συμπιέσει ούτε τα έσοδα ούτε την κερδοφορία, το αντίθετο μάλιστα.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει τονίσει με έμφαση εδώ και καιρό ότι ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και η βίαιη πτώση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, των αδύναμων στρωμάτων και της μικρομεσαίας τάξης δεν οφείλεται αποκλειστικά στις, όντως, δυσμενέστατες διεθνείς συνθήκες. Είναι σε ένα σημαντικό βαθμό πληθωρισμός κερδών και απληστίας, πληθωρισμός κυβερνητικής αδράνειας. Αυτό επιβεβαιώνουν τα παραπάνω αποτελέσματα.
Γιατί στην Ελλάδα δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, λειτουργούν οι «αγορές των κολλητών», απ’ όπου βγαίνουν τα εύκολα και πολλά λεφτά με την βοήθεια και τη σθεναρή άρνηση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει με ουσιαστικό και αποδοτικό τρόπο τους θεσμούς και μηχανισμούς ρύθμισης και ελέγχου της αγοράς, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους.
Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να βάλει κάποιο φρένο στα υπερκέρδη απληστίας, θα δρούσε με σχέδιο, ευθύνη, σοβαρότητα κι επαγγελματισμό και δεν θα αποδυνάμωνε την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Θα αποκτούσε από τους αρμόδιους φορείς μια πραγματική εικόνα των οικονομικών στοιχείων κάθε επίμαχου κλάδου, θα καλούσε όλους τους εμπλεκομένους, όχι μόνο τις αλυσίδες λιανικής, αλλά και τους εισαγωγείς, τους παραγωγούς, τη μεταποίηση, τις μεταφορές, και θα επέβαλλε μια ευρεία συνεννόηση και συνεργασία με στόχο να μειωθούν πραγματικά οι τιμές.
Αντί για μια πραγματική μάχη κατά της ακρίβειας, η κυβέρνηση ουσιαστικά αδρανεί, δίδει μάχες επικοινωνίας και εντυπώσεων με αξιοθέατο «τρύπια καλάθια».