Γ. Γεωργαντάς: Δημιουργούμε σήμερα το αύριο μιας σύγχρονης Ελλάδας- Οι άξονες στους οποίους κινείται η αγροτική πολιτική- Ομιλία επί του Προϋπολογισμού 2023

ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΗ( ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Τους δύο άξονες πάνω στους οποίους κινείται η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης,  έχοντας ως κύρια όπλα τα 22 δις ευρώ της ΚΑΠ, του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΠΑΛΥΘ, ανέπτυξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού στη Βουλή.

 

 

«Αφενός με στοχευμένα μέτρα αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της πολυεπίπεδης παγκόσμιας κρίσης και αφετέρου αταλάντευτα υλοποιούμε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο –  στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ – που εκσυγχρονίζει τον πρωτογενή τομέα δίνοντας τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής», είπε ο κ. Γεωργαντάς, τονίζοντας παράλληλα με έμφαση ότι «η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στις πολιτικές που αναπτύσσει το ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να επιτευχθεί η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και να πετύχουμε τη μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης.

Το πρόβλημα της δημογραφικής ανανέωσης αντιμετωπίζεται με το μεγαλύτερο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 525 εκατ. ευρώ.

Η τάση για υγιεινά τρόφιμα καλύπτεται με το πρόγραμμα μαμούθ για βιολογική παραγωγή ύψους 705 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα του μικρού κλήρου αντιμετωπίζεται με την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων. Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς «το μέλλον της ελληνικής αγροτικής οικονομίας βρίσκεται στα συνεργατικά σχήματα». Και έκανε αναφορά σε μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για στήριξη της συνεργατικότητας, επισημαίνοντας:

  • Μειώσαμε τον φορολογικό συντελεστή των αγροτικών συλλογικών σχημάτων στο 10%
  • Καθιερώσαμε φορολόγηση του 50% των εισοδημάτων των μελών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και συμμετεχόντων στη συμβολαιακή γεωργία
  • Ψηφίσαμε νέο συνεταιριστικό νόμο
  • Διαμορφώσαμε το κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
  • Μέσω του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης, που φθάνει στα 230 εκατ. ευρώ, πριμοδοτούμε την αγορά όμορων εκτάσεων.

Η έλλειψη εργατών γης αντιμετωπίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν την παραμονή στη χώρα μας εργατών από τρίτες χώρες για μια 5ετία. Ενώ επιδοτείται και η αγορά οικίσκων για τη διαμονή τους.

Η ανάγκη για ενίσχυση αγροτικής εκπαίδευσης αντιμετωπίζεται με τη λειτουργία των Δημοσίων ΙΕΚ αγροτικού χαρακτήρα, την ταχύτερη εφαρμογή του προγράμματος AKIS στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και την υλοποίηση, για πρώτη φορά, του προγράμματος Αγροτικών Συμβούλων, ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αγροτικής παραγωγής ικανοποιείται με πέντε προγράμματα του ΠΑΑ ύψους 1,5 δις ευρώ και την ένταξη στο κυβερνητικό νέφος gov.gr της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η ενίσχυση των υποδομών πραγματοποιείται με το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», προϋπολογισμού 1,8 δις για την κατασκευή φραγμάτων και αρδευτικών δικτύων, τα έργα για αγροτική οδοποιία ύψους 114 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα του ΠΑΑ για μικρά αρδευτικά ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Η ανάγκη για μείωση του κόστους παραγωγής καλύπτεται σε ένα βαθμό από τα στοχευμένα μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ που έχουν ληφθεί από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα για τη στήριξη των παραγωγών.

Η ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια αντιμετωπίζεται με το νέο πρόγραμμα Leader ύψους 236 εκατ. ευρώ.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στο ρόλο του ΕΛΓΑ, με στόχο τη στήριξη των αγροτών, λέγοντας:

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης την τριετία 2020- 2022 ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει στους αγρότες αποζημιώσεις ύψους 734.522.194 ευρώ, ενώ προβλέπεται να πληρωθούν ακόμα 40 εκατ. ευρώ μέχρι τις εορτές.

Εντός του 2023 θα έχουν εξοφληθεί σχεδόν όλοι οι παραγωγοί μας για τις ζημιές του 2022. Πρόκειται για μια δαπάνη που θα πλησιάσει τα 200 εκατ. ευρώ.

«Επίσης έχουν πληρωθεί οφειλές προηγουμένων προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων  ύψους 62.657.423 ευρώ.

Για τις πυρόπληκτες καλλιέργειες διετέθησαν 20 εκατ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και εντός των ημερών πρόκειται να καταβληθούν επί πλέον 15 εκατ. στους ετεροεπαγγελματίες αγρότες.

Οι καταστάσεις επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης, της δομής και της λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Αυτό θα συμβεί άμεσα γιατί στόχος μας είναι η οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και η διαρκής αδιατάρακτη στήριξη των παραγωγών».

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία των 480 εκατ. ευρώ του Ταμείου εγγυοδοσίας και του Ταμείου Μικρών δανείων έως 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αγρότες και οι επιχειρήσεις μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί επένδυση για την οικονομία μας καθώς η αγροτική παραγωγή αθροιστικά με τη μεταποίηση, συνεισφέρουν όλο και περισσότερο, κάθε χρόνο, στο ΑΕΠ (έφθασε στο 8,40% το 2021). Παράλληλα οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μας για την εφετινή χρονιά αυξάνουν με ρυθμό 17% και ταυτόχρονα, μέσω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων μας, στηρίζεται η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός».

Και κατέληξε λέγοντας: «Δημιουργούμε σήμερα το αύριο μιας σύγχρονης Ελλάδας, με συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Προηγούμενο άρθροΟ Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος σε τριήμερη επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη και τον Βόλο
Επόμενο άρθροΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, Proud Farm ! …