Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη

στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης

 

Ευχαριστώ πολύ. Σάς ευχαριστώ γι’ αυτή την πολύ θερμή υποδοχή και για το ζεστό σας χειροκρότημα. Ανταποδίδω την αγάπη σας στο ακέραιο. Βάλια Μαυραειδοπούλου σε ευχαριστώ.

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, συνάδελφοι στην Ελληνική Βουλή, κ. Περιφερειάρχη, φίλες και φίλοι Αρκάδες και Πελοποννήσιοι,

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας την βαθύτατη οδύνη μου για τον τραγικό θάνατο ενός παιδιού στις Σέρρες, ως αποτέλεσμα ενός ατυχήματος που έγινε στον λέβητα του δημοτικού σχολείου στο οποίο πήγαινε.

Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του παιδιού και θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι, παρότι η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να υποστηρίξουμε τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, έτσι ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.

Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω, φίλες και φίλοι, για την ζεστή σας υποδοχή, εδώ, στην καρδιά του Μοριά. Η υποδοχή σας και το χειροκρότημά σας μου δίνουν τεράστια δύναμη.

Να ανοίξω μία παρένθεση: θυμάμαι όταν ήμουν υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές του 2015, σε μία από τις πρώτες συγκεντρώσεις που είχα κάνει, είχα βρεθεί σε τούτο εδώ τον χώρο, προφανώς με πολύ λιγότερο κόσμο από όσο σήμερα. Τότε, όμως, μπήκε το νερό στο αυλάκι και τελικά η Νέα Δημοκρατία κατάφερε μέσα από αυτήν την εσωκομματική διαδικασία να αναγεννηθεί.

Και δεν ξεχνώ αυτό το οποίο είπε η Πρόεδρος της Νομαρχιακής μας Επιτροπής: είμαι Πρωθυπουργός της χώρας γιατί είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη μας, τους αγωνιστές της παράταξής μας, για τη διαχρονική τους στήριξη στη μεγάλη μας πολιτική οικογένεια, στη Νέα Δημοκρατία.

Είχα βρεθεί πάλι στην Τρίπολη πριν από ένα χρόνο και θέλω να σκεφτείτε πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα πριν από ένα χρόνο. Τότε το βλέμμα μας ήταν ακόμα στραμμένο στην πανδημία την οποία ξεπερνούσαμε, στην αμυντική μας θωράκιση απέναντι στις γειτονικές απειλές και στα μεταναστευτικά ρεύματα. Αλλά έκαναν ήδη την εμφάνισή τους οι πρώτοι καρποί μιας διετούς περιόδου φοροελαφρύνσεων και σημαντικών κοινωνικών αλλαγών.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, πολλά έχουν αλλάξει. Πιστεύω, όμως, ότι μπορούμε πια να μιλάμε για μία Ελλάδα που πέτυχε να γυρίσει ακόμα μια σελίδα βαδίζοντας μπροστά και στοχεύοντας πολύ ψηλότερα.

Που πλέον μπορεί να χαράσσει μόνη της το μέλλον της εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας. Μια Ελλάδα η οποία έχει ανάπτυξη της οικονομίας της κοντά στο 6% για το 2022, διπλάσια -θα το ξαναπώ- διπλάσια του μέσου όρου της ευρωζώνης. Έχοντας, εντωμεταξύ, δημιουργήσει 250.000 καινούργιες δουλειές με τη χαμηλότερη ανεργία εδώ και 12 χρόνια. Με τις εθνικές μας εξαγωγές σε προϊόντα και υπηρεσίες να ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια και έχοντας αυξήσει τον δημόσιο πλούτο -σε σχέση με το 2019- κατά 33 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πίσω, ξέρετε, από αυτούς τους ουδέτερους αριθμούς, που πολλές φορές μοιάζουν απόμακροι στους πολίτες, κρύβεται όμως μια ζωντανή πραγματικότητα: καλύτερα εισοδήματα, περισσότερες θέσεις εργασίας, νέες ευκαιρίες. Γιατί πιο πολλές επενδύσεις σημαίνουν μεγαλύτερη απασχόληση.

Και εδώ στην περιοχή σας, στην Τρίπολη, συντελείται μια μεγάλη επενδυτική αναγέννηση. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ σήμερα το πρωί τη Βιομηχανική σας Περιοχή όπου δύο μεγάλες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δρομολογούν σημαντικά επενδυτικά σχέδια τα οποία θα προσθέσουν, εδώ, στην Τρίπολη, κοντά στους 1.000 εργαζόμενους και θα καταστήσουν την Τρίπολη σε λίγα χρόνια κέντρο παραγωγής φαρμάκων και πρώτων υλών για τα φάρμακα, που θα καλύπτει όχι μόνο την ελληνική αγορά αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά.

Πόσοι από εσάς θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι αυτό θα συνέβαινε όντως μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Το υψηλότερο εθνικό προϊόν μεταφράζεται -και το ξέρετε όλοι σας- σε χαμηλότερους φόρους. Παρά το γεγονός ότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί, αυξάνονται. Το ίδιο αυξάνονται πια και οι συντάξεις.

Αυτό το υψηλότερο, όμως, εθνικό προϊόν είναι αυτό που μας δίνει την δημοσιονομική δυνατότητα να παρέχουμε μόνιμη στήριξη σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά, αφού ήδη η πατρίδα μας καλείται να κερδίσει νέα στοιχήματα τα οποία οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες.

Πριν από λίγες ώρες είχα την ευκαιρία να δώσω μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη σε 14χρονα παιδιά του Πρότυπου Γυμνασίου Τρίπολης. Μου έκαναν, λοιπόν, μία ερώτηση την οποία μου την κάνουν και πολλοί συμπολίτες μας: Τι γίνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και πώς θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια, γιατί πράγματι αυτή η βίαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διαμορφώνει εδώ και 10 μήνες ένα πρωτόγνωρο διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας.

Και ειδικά στη χώρα μας αυτή η εξέλιξη προσθέτει μία ακόμα εθνική πρόκληση, ταυτόχρονα με τον κίνδυνο της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και του εισαγόμενου πληθωρισμού.

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους εδώ, όπως είπα και στα παιδιά, δεν χωρούν υπεκφυγές. Ή είσαι με τον Putin, τον πόλεμο και την ακρίβεια ή είσαι με την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία.

Ήταν φυσικό, συνεπώς, η Ελλάδα να βρεθεί αμέσως στο πλευρό της αμυνόμενης Ουκρανίας. Όχι μόνο γιατί από θέση αρχής πιστεύουμε στην ελευθερία, στο Διεθνές Δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων -εδώ στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης είναι το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, διαρκής υπενθύμιση του δικού μας αγώνα για τη δική μας ελευθερία, τη δική μας εθνική ανεξαρτησία. Αλλά στηρίζουμε την Ουκρανία και για ένα ακόμα ιδιαίτερο λόγο: με ανοιχτή ακόμα την πληγή της Κύπρου δεν γίνεται ο Ελληνισμός να δεχτεί μια νέα κατοχή σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ούτε, βέβαια, μπορούμε να αφήσουμε να παγιωθεί ένα παράδειγμα επίθεσης σε μια γειτονική χώρα που πρόθυμα θα έβρισκε, ίσως, μιμητές ακόμα και στη δική μας περιοχή.

Είμαστε, όμως, με την ειρήνη και την σταθερότητα και γιατί μόνο με ειρήνη και σταθερότητα προοδεύουν, τελικά, οι οικονομίες και οι κοινωνίες. Το αποδείξαμε αυτά τα 3,5 χρόνια, με τους πολίτες να έχουν απαλλαγεί σταδιακά από δεκάδες φόρους: όλοι να πληρώνετε χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, να μπορείτε να μεταβιβάζετε δωρεάν τους κόπους σας στα παιδιά σας, ενώ κάθε μήνα να καταβάλετε όλο και λιγότερες εισφορές, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως εργοδότες.

Το αποδεικνύουμε, όμως, και σήμερα. Την 1η Μαΐου του επόμενου έτους θα αυξηθεί για τρίτη φορά ο κατώτατος μισθός. Καταργούμε από 1η Ιανουαρίου του 2023, οριστικά και για όλους τους Έλληνες, την εισφορά αλληλεγγύης.

Και προχωράμε, ύστερα από 10 χρόνια, σε αύξηση κοντά στο 8% στις αποδοχές 2.500.000 συνταξιούχων. Περίπου ένας στους δυο, όσοι δεν επηρεάζονται από την προσωπική διαφορά, ουσιαστικά θα έχουν κέρδος μία πρόσθετη σύνταξη.

Και ενισχύουμε, τέλος, τώρα και τις γιορτές των Χριστουγέννων -θα εκταμιευθεί στις 20 Δεκεμβρίου- 2.300.000 ευάλωτους συμπολίτες μας με ειδικό επίδομα στήριξης ύψους 250 ευρώ.

Αλλά και 20.000 γιατρούς του ΕΣΥ με αύξηση μισθού της τάξης του 10%. Θα επανέλθω στα ζητήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αναλογιστείτε, φίλες και φίλοι, ότι μόνο τον μήνα Δεκέμβριο ο κρατικός προϋπολογισμός, εκτός από την υποστήριξη που παρέχει στα ζητήματα των λογαριασμών της ενέργειας, θα εκταμιεύσει ποσό που θα ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Για τη στήριξη του επιδόματος των συμπολιτών μας που χρειάζονται τα 250 ευρώ για να τα βγάλουν πέρα τα Χριστούγεννα, αλλά και εκταμιεύοντας το επίδομα θέρμανσης ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έρχεται κι αυτό να στηρίξει συμπολίτες μας για να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος της ενέργειας.

Και, φίλες και φίλοι, μπορείτε να φανταστείτε την πορεία της εθνικής οικονομίας αλλά και το κοινωνικό της αποτύπωμα αν η πολιτεία δεν είχε, ήδη, διαθέσει παραπάνω από 43 δισεκατομμύρια ευρώ για να αμυνθεί νικηφόρα στις συνέπειες της πανδημίας.

Σκεφτείτε και πόσες παραπάνω παροχές και επενδύσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε, αν ο πόλεμος δεν μας οδηγούσε να δαπανήσουμε ακόμα συνολικά 13 δισεκατομμύρια. Τόσα έχουμε εκταμιεύσει για να αναχαιτίσουμε την εξωγενή ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα προϊόντα. Είναι ένα μέτωπο όπου πάλι η Ελλάδα άνοιξε δρόμους στην Ευρώπη. Πρώτοι εμείς από το Σεπτέμβριο του ’21 υψώσαμε τα πρώτα αναχώματα στις αυξήσεις.

Πρώτοι εμείς, πρώτοι και προς το παρόν η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα η οποία έχει φορολογήσει, βεβαιώσει και θα εισπράξει μέχρι το τέλος του έτους υπερέσοδα από τις εταιρείες ενέργειας.

Πολλοί το είπαν, σχεδόν κανείς δεν το έκανε. Η Ελληνική Κυβέρνηση το έκανε και μαζί με τα ποσά τα οποία θα εισπράξει από την ευρωπαϊκή φορολόγηση των διυλιστηρίων θα αγγίξουμε σχεδόν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ από φορολόγηση υπερεσόδων.

Κινηθήκαμε με στοχευμένες επιδοτήσεις. Είναι χρέος μας ως μεγάλη λαϊκή παράταξη να στηρίζουμε πάντα τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, αλλά να μη ξεχνάμε και τη μεσαία τάξη που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.

Και πήραμε τολμηρές πρωτοβουλίες, όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το οποίο δεν αποτελεί πανάκεια, βοηθά όμως όσους τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Και οι ενδείξεις από την αγορά είναι εξαιρετικά θετικές. Τιμές που έχουν μπει στο «Καλάθι» διαρκώς μειώνονται. Αυτό βέβαια δεν αφορά κάποιους ισχυρούς ή κάποιους που θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω, οι οποίοι εξακολουθούν να το χλευάζουν.

Αυτοί φαίνεται ότι έχουν το δικό τους καλάθι. Είναι το «καλάθι του σνομπισμού» που παραγνωρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες έρχονται έμπρακτα να στηρίξουν την κοινωνία.

Προσέξτε, θέλω να το ξαναπώ: Ξέρω πολύ καλά πως οι μισθοί στον τόπο μας παραμένουν σήμερα ακόμα χαμηλοί. Ξέρω πολύ καλά ότι η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα και ότι οι επιχειρήσεις -συνάντησα πολλές από αυτές σήμερα- αγωνιούν για το αυξημένο κόστος ενέργειας. Ξέρω καλά, μιλώντας σε πολλούς αγρότες, σε πολλούς κτηνοτρόφους, ότι τα σχεδόν 150 εκατομμύρια που εκταμιεύουμε έκτακτα για τον πρωτογενή τομέα δεν καλύπτουν πλήρως τα ανοίγματά τους ως προς τις ανατιμήσεις σε λιπάσματα και είναι ζωοτροφές.

Τουλάχιστον φέτος έχουμε καλές τιμές και καλή παραγωγή και στο λάδι και στα εσπεριδοειδή. Και βέβαια θέλω να τονίσω για τον πρωτογενή τομέα ότι, σε αντίθεση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν, ο ΕΛΓΑ ήταν εκεί, να στηρίξει τους παραγωγούς και να εκταμιεύσει τις αποζημιώσεις πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Αλλά προσέξτε, από τις εκταμιεύσεις του ΕΛΓΑ μόνο οι μισές αντιστοιχούν σε εισφορές που έχουν πληρώσει οι αγρότες μας. Οι άλλες μισές ήταν έκτακτη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού.

Δεν είμαι λοιπόν εδώ για να σας πω ότι όλα πάνε περίφημα, είμαι εδώ όμως για να επαναλάβω τρία ρήματα: Νιώθω, ακούω και προσπαθώ.

Και θα ήταν, άλλωστε, πραγματικά άδικο αν δεν ζυγίζαμε την πορεία μας στη ζυγαριά των αλλεπάλληλων δοκιμασιών που πετύχαμε ως χώρα να υπερβούμε. Για σκεφτείτε λίγο πόσες δυσκολίες έτυχαν σε αυτήν την κυβέρνηση, από τότε που μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός. Από την τρομερή δοκιμασία του κορονοϊού μέχρι τη μεταναστευτική καταιγίδα του Έβρου, η οποία δεν έχει διακοπεί, συνεχίζεται η πίεση στα σύνορά μας. Και από τη διαρκή τουρκική απειλή μέχρι την ενεργειακή έκρηξη και το κύμα ακρίβειας που τυλίγουν ολόκληρη την Ευρώπη.

Όμως άδικο θα ήταν να σκεφτόμαστε μόνο τι μας λείπει και όχι από τι γλιτώσαμε. Μόνο πού θέλουμε να πάμε, αλλά όχι από πού ξεκινήσαμε. Γι’  αυτό και αυτό έχει μεγάλη σημασία όχι για να φωνάξει κανείς «ζήτω» ή «κάτω» για να χρησιμοποιήσει ακραία επίθετα, είτε επιδοκιμασίας είτε αποδοκιμασίας, για να κρίνει το έργο μας.

Είναι πολύ σημαντικό, για να δει κανείς με ρεαλισμό την πραγματική εικόνα της Ελλάδος το 2022. Να δει κανείς με ρεαλισμό τα επιτεύγματά μας αλλά και τις αστοχίες μας, ιδίως όμως να δει κανείς με ρεαλισμό τη δυναμική του τόπου μας και των ανθρώπων του, ώστε όπως το αποδείξαμε εχθές και το αποδεικνύουμε σήμερα, έτσι να αποδείξουμε και αύριο ότι μπορούμε.

Μπορούμε, το έχουμε αποδείξει, να μετατρέπουμε και τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και τις πρόσκαιρες εμπειρίες σε μόνιμες επιτυχίες.

Γιατί είναι αλήθεια πως μεσολάβησαν τόσα πολλά που δύσκολα τα συγκρατεί η μνήμη. Ξέρετε, θεωρούμε πια δεδομένο ότι μπορούμε να εξυπηρετούμαστε μέσα από την εφαρμογή του gov.gr, το οποίο κατήργησε ουρές, ταλαιπωρία και γραφειοκρατία. Προσέξτε, παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο, 1 δισεκατομμύριο ηλεκτρονικές συναλλαγές συμπλήρωσε το gov.gr. Σκεφτείτε πως ήταν η ζωή μας πριν από αυτό. Τώρα όμως το θεωρούμε δεδομένο, έγινε μέρος της πραγματικότητάς μας.

Το ίδιο και για τις αλλαγές που αθόρυβα συμβαίνουν στην παιδεία. Το νηπιαγωγείο από τα τέσσερα, την ξένη γλώσσα από τα τέσσερα, το νέο σχολείο με τις διπλάσιες πρότυπες μονάδες, όπως το Πρότυπο Γυμνάσιο στην Τρίπολη. Μου ζήτησαν τα παιδιά και Πρότυπο Λύκειο και δεσμεύτηκα ότι θα μεταφέρω το αίτημα στην Υπουργό Παιδείας. Μετά από παραπάνω από 10 χρόνια για πρώτη φορά έγιναν μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών: 24.700 εκπαιδευτικοί βγήκαν από την εργασιακή ανασφάλεια. Αναβαθμίστηκε η ανώτατη αλλά και η επαγγελματική εκπαίδευση.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε επί ώρες για αυτά τα οποία έχουμε πετύχει στο μεταναστευτικό. Παραπάνω από 1.000 παράνομες εισόδους την ημέρα αποτρέπει και σήμερα που μιλάμε η Αστυνομία μας και οι δυνάμεις φύλαξης των συνόρων μας. Πολλά εγκλήματα τα οποία εξιχνιάζονται από την αστυνομία.

Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για τις μεγάλες επενδύσεις κολοσσών στη χώρα μας. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο ήταν για εμένα όταν ξεκίνησε η θητεία μας να πείσω μεγάλους κολοσσούς όπως η Microsoft και η Amazon να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Σήμερα είναι πολύ πιο εύκολο διότι όλοι οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν τα αποτελέσματα. Όπως είναι πολύ πιο εύκολο να πείσω τις εγχώριες βιομηχανίες, τις φαρμακοβιομηχανίες να έρθουν να επενδύσουν εδώ στην Τρίπολη γιατί τους δώσαμε ένα εργαλείο επενδυτικό και χρηματοδοτικό για να μπορούν να υλοποιούν αυτές τις επενδύσεις.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για τα μεγάλα έργα, το Μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο τελειώνει πια. Πήγαν οι Θεσσαλονικείς και το είδαν και αιφνιδιάστηκαν, σου λένε «εδώ όντως υπάρχει μετρό, δεν υπάρχουν μουσαμάδες». Και δεν το διαφημίσαμε, γιατί θα το διαφημίσουμε μόνο όταν το μετρό θα λειτουργήσει.

Μπορούσαμε να μιλήσουμε για το Ελληνικό. Υλοποιείται η μεγαλύτερη ανάπλαση της Ευρώπης για τις δεκάδες ακόμα υποδομές που χτίζονται σε όλη την Ελλάδα. Και ο κατάλογος είναι μακρύς. Περιλαμβάνει την υγεία, που ενισχύθηκε συνολικά με 18.000 νέους γιατρούς και υγειονομικούς και τώρα στρέφεται στην πρωτοβάθμια υγεία με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους.

Ξέρετε, δρομολογήσαμε και δώσαμε στο πρόγραμμα το όνομα της Φώφης Γεννηματά, ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων καρκίνο του μαστού για γυναίκες μεταξύ 50 και 69 ετών, οι οποίες ειδοποιούνται πια με ένα sms να σπεύσουν να κάνουν αυτήν την προληπτική εξέταση. Πολλές γυναίκες που έλαβαν το μήνυμα αυτό δεν είχαν κάνει ποτέ μαστογραφία.

Εδώ μόνο, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -κοίταζα τα στοιχεία- παραπάνω από 150 γυναίκες διαγνώστηκαν με πρώιμο καρκίνο του μαστού τον οποίο δεν γνώριζαν. Και τώρα μπορούν να λάβουν την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και είμαστε σίγουροι ότι ο καρκίνος τους θα γιατρευτεί.

Αυτές είναι πολιτικές με πραγματικό κοινωνικό αποτύπωμα. Όπως πραγματικό κοινωνικό αποτύπωμα, φίλες και φίλοι, έχει η αντιμετώπιση παλιών πληγών, όπως η έγκαιρη απονομή των συντάξεων. Ήταν ντροπή αυτό το οποίο συνέβαινε για τους απόμαχους της εργασίας, να πρέπει να περιμένουν δύο και τρία και τέσσερα χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή τους. Οι συντάξεις εκδίδονται πια σε 60 ημέρες.

Με έναν τέτοιο απολογισμό μπορώ να σας κοιτάξω, μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε: ναι, το είπαμε και το κάναμε, είμαστε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Κυρίες και κύριοι, ένας μεγάλος σπουδαίος συμπατριώτης σας, ο ποιητής και μεταφραστής Νίκος Γκάτσος από την Ασέα, έλεγε πως τα ποιήματα είναι εύκολα η ποίηση, όμως, είναι δύσκολη. Έτσι και στη δημόσια ζωή, τα πολιτικά συνθήματα είναι εύκολα, δύσκολες όμως είναι οι πολιτικές πράξεις. Και δεν υπάρχει, ίσως, πιο ακριβής καθρέφτης για την προσπάθεια μας από την περιγραφή του κυβερνητικού έργου κατά την τελευταία μόνο εβδομάδα.

Έχω ξεκινήσει μια πρακτική, να γράφω ο ίδιος ένα κείμενο στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, στο Facebook, που παρουσιάζω όλα αυτά τα οποία έγιναν μέσα σε μια εβδομάδα. Για να μπορέσω να δείξω στους πολίτες με απλό λόγο ποια είναι η πυκνότητα του κυβερνητικού μας έργου.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι συμπεριλαμβάνει αυτός ο απολογισμός για μία εβδομάδα μόνο. Αξίζει τον κόπο να τον ακούσετε, έστω και σύντομα.

Ένας νέος νόμος ψηφίστηκε, που ενισχύει με πρόσθετους γιατρούς τα νοσοκομεία μας, αυξάνοντας τους μισθούς τους αλλά και τα μηνιαία επιδόματα όσων υπηρετούν στις ΜΕΘ, τα επείγοντα περιστατικά και το ΕΚΑΒ. Θα επανέλθω στο ζήτημα του ΕΣΥ στην συνέχεια.

Μια μέρα πριν, έγινε αυτό για το οποίο σας είπα: βεβαιώθηκαν 373,5 εκατομμύρια από τους παραγωγούς ρεύματος για να επιδοτήσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Την επόμενη μέρα ανακοινώθηκαν στοιχεία για την ανεργία: ακόμα 99.900 νέες θέσεις εργασίας.

Ανακοινώθηκαν τέσσερα ακόμα μέτρα που διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρία.

Στις αρχές της εβδομάδος, στην Αθήνα, καταργήθηκε μια ακόμα δομή μεταναστών, αυτή στον Ελαιώνα, ώστε η περιοχή να αποδοθεί στους κατοίκους της.

Ενώ στην διάρκεια της εβδομάδος έγιναν πράξη μικρές τομές σε πολλά επίπεδα που συνολικά συνθέτουν μια πιο παραγωγική και απλή καθημερινότητα.

Προσέξτε, εξοικονομήσαμε 440.000.000 ευρώ φαρμακευτικής δαπάνης. Εντάξαμε αντιρετροϊκά φάρμακα στην άυλη συνταγογράφηση. Προσφέρουμε στο gov.gr νέες υπηρεσίες που θα λύνουν όλα τα διαδικαστικά ενός πολιτικού γάμου. Ενώ στο τέλος του επταημέρου, κατά τη διάρκεια της εβδομάδος, υπήρξε και παρέμβαση στις τράπεζες για το μεγάλο ζήτημα των επιτοκίων.

Και δεν διστάζω να πω ότι οφείλουν και οι τράπεζες το δικό τους κοινωνικό μερίδιο στην μεγάλη συλλογική προσπάθεια.

Βρέθηκε αυτή την εβδομάδα σε διαβούλευση το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Είναι εξαιρετικά σημαντικό. Μου λέγανε συνάδελφοι βουλευτές από πολλές μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου, πόσο δύσκολο, πόσο ακριβό έχει γίνει πια για ένα νέο ζευγάρι να νοικιάσει ένα διαμέρισμα. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έρχεται να απαντήσει ακριβώς σε αυτό το πρόβλημα. Θέλουμε να καλύψουμε παραπάνω από 130.000 νέους. Να αποκτήσουν στέγη. Συμψηφίζοντας το ενοίκιο με τις δόσεις ενός ευνοϊκού δανείου. Είτε να βρουν σπίτι με προσιτό μίσθωμα.

Έτσι, με αυτά και με κάποια άλλα τα οποία δεν έχω το χρόνο να σας τα αναφέρω, έκλεισε μια συνηθισμένη, προσέξτε, μια συνηθισμένη κυβερνητική εβδομάδα.

Θα ήθελα, όμως, να επιστρέψω στο πρώτο θέμα, το νέο νόμο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μιας και έχουμε εδώ και την Αναπληρώτρια Υπουργό, τη Μίνα Γκάγκα, που το εισηγήθηκε στη Βουλή.

Είναι αλήθεια πως οι γιατροί μας σήμερα στα νοσοκομεία δεν έχουν τις απολαβές που θα έπρεπε. Ας αναγνωρίσουμε αυτήν τη μεγάλη πραγματικότητα. Πολλοί είτε φεύγουν στο εξωτερικό, είτε προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα. Αν συνεχιστεί αυτό, θα έχει τραγικές επιπτώσεις για τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας.

Ήταν συνεπώς υποχρέωσή μας να αυξήσουμε τις αποδοχές των γιατρών κι αυτό ακριβώς κάνουμε: όλες οι αυξήσεις στους μισθούς και στα επιδόματά τους που θα είναι αναδρομικές από 28 Ιουνίου του 2022 και επιπλέον, όπως είπα τον Ιανουάριο, να υπάρξει και νέα προσαύξηση του επιδόματος όσων υπηρετούν σε ΜΕΘ, στα ΤΕΠ, στο ΕΚΑΒ, αλλά και στους αναισθησιολόγους των αναισθησιολογικών τμημάτων.

Κάναμε και κάτι ακόμα όμως, δώσαμε τη δυνατότητα οι γιατροί πλήρους απασχόλησης στο Δημόσιο να μπορούν -προσέξτε- υπό όρους που δεν επηρεάζουν την εργασία τους να λειτουργούν και ως ιδιώτες γιατροί. Κι έχω ακούσει πολλά γι’ αυτήν την επιλογή, θα το πω όμως ξεκάθαρα, όπως το αισθάνομαι και όπως το είπαν πολλοί γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ.

Τιμώ τους γιατρούς του ΕΣΥ, ειδικά αυτούς οι οποίοι ανθίστανται στον πειρασμό να μετακινηθούν στον ιδιωτικό τομέα με πολλά περισσότερα χρήματα. Χωρίς όμως μια τέτοια απόφαση θα χάναμε ακόμα περισσότερους καλύτερους γιατρούς στο ΕΣΥ. Και αναρωτιέμαι αν αυτό δεν θα ήταν υποβάθμιση. Αναρωτιέμαι αν δεν πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να συγκρατήσουμε τη διαρροή καλών γιατρών από τα νοσοκομεία μας με κίνητρα, ώστε να γίνουν περισσότεροι.

Και επιτέλους, προσέξτε, όλοι έχουμε παράπονα με τη σημερινή κατάσταση. Αλλά κάθε φορά που η κυβέρνηση παίρνει μια τολμηρή πρωτοβουλία, μόνο κριτική ακούμε, δεν ακούμε ανάποδη πρόταση. Εκτός αν θεωρεί κανείς ότι είναι αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση το να λέμε ότι θα διπλασιάσουμε όλους τους μισθούς και θα προσλάβουμε τους διπλούς γιατρούς και νοσηλευτές.

Όπως διαπιστώνετε έδειξα «μια φωτογραφία» της βασικής μας διαφοράς στο πολιτικό σκηνικό: άλλοι μόνο φωνασκούν και άλλοι, χωρίς παχιά λόγια, σχεδιάζουν και δρουν.

Και αφού είμαστε στις δράσεις, επιτρέψτε μου να ανακοινώσω, από εδώ, από την Τρίπολη δύο ακόμα κεντρικές κυβερνητικές αποφάσεις για δύο διαφορετικά αλλά παράλληλα μέτωπα της συγκυρίας.

Πρώτον, με βάση τις μεγάλες δυσκολίες της αγοράς και γνωρίζοντας πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι νοικιάζουν ακίνητα, διατηρείται για ένα χρόνο ακόμα το πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις.

Είναι μια σημαντική ανάσα για τις επιχειρήσεις που αλλιώς θα έπρεπε να αναπροσαρμόσουν τα συμβόλαιά τους με βάση τον πληθωρισμό και θα είχαν αυξήσεις στις τάξεις του 8-9%.

Δεύτερον, με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, με δεδομένη την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, με δεδομένη τη μεγάλη πλάτη που έβαλαν οι ένστολοί μας όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού. Όλο το μάχιμο προσωπικό της Αστυνομίας και του Λιμενικού θα λάβει τον Δεκέμβριο, μαζί με τη μισθοδοσία του, και 600 ευρώ ανά υπάλληλο, οριζόντια.

Είναι, πιστεύω, μια ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης της πολιτείας. Τα παραπάνω καθιστούν, πιστεύω, σαφή την προσήλωση της κυβέρνησης σε μια διπλή επιδίωξη: την ίδια ώρα που αμύνεται σε δυσκολίες να μπορεί να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της. Και ενώ εξαντλεί κάθε δυνατότητα, όπως βλέπετε, να στηρίξει την κοινωνία να μη χάνει, να μη χάνουμε ποτέ τη δημοσιονομική ισορροπία που μας επιτρέπει ακριβώς να παρέχουμε αυτή τη στήριξη.

Χάρη, άλλωστε, σε αυτή τη συνετή πολιτική, η Ελλάδα μπόρεσε να συνδυάσει την ανάπτυξή μας και τις αυξήσεις με -προσέξτε- τη μεγαλύτερη  αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Φίλες και φίλοι, αυτό το συνολικό πρόγραμμα για την Ελλάδα του 2030 βρίσκει και την προσαρμογή του στο αναπτυξιακό σχέδιο της Αρκαδίας, αλλά και         ολόκληρης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, μαζί με τον Περιφερειάρχη και παρουσία πολλών Υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, να το παρουσιάσουμε αναλυτικά και το σχέδιό μας έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το όραμά μου είναι κάθε Ελληνίδα και Έλληνας, από το Ορμένιο ως το Ταίναρο και από την Κόνιτσα ως το Καστελόριζο, να έχει τις ίδιες ευκαιρίες και την ίδια πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια αγαθά όπως τα μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε να πάψουν οι Περιφέρειές μας να μην αξιοποιούν τον πλούτο τους και να χάνουν τους ανθρώπους τους.

Εσείς όλοι ειδικά, Αρκάδες, Κορίνθιοι, Αργείοι, Λάκωνες, Μεσσήνιοι, ξέρετε καλά πόσο εύκολα αιμορραγούν οι τόποι σας. Ήταν οι πρόγονοί σας που πύκνωσαν τα πρώτα κύματα της υπερπόντιας μετανάστευσης, με αποτέλεσμα να συναντά κανείς Πελοποννήσιους παντού, όπου πηγαίνω: στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Νότια Αφρική. Και βέβαια ανάμεσά τους μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού.

Αλλά, προσέξτε, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της τελευταίας απογραφής η Περιφέρειά σας, αγαπητέ μου Παναγιώτη, είχε πληθυσμιακή συρρίκνωση 7%. Μεγαλύτερη, πολύ μεγαλύτερη του μέσου όρου. Ένας πραγματικά ευλογημένος τόπος τώρα για πρώτη φορά αποκτά και τις δυνατότητες και τα κεφάλαια. Έλειπε στο παρελθόν και το ενδιαφέρον αλλά και το συνεκτικό σχέδιο.

Γι’ αυτό ήρθα, σήμερα, στην Τρίπολη για να παρουσιάσω πάνω από 200 δράσεις. Δημόσιο χρήμα, ευρωπαϊκό χρήμα, ιδιωτικό χρήμα θα φέρουν επενδύσεις στην Πελοπόννησο που θα ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια, 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τα 5,25 είναι δημόσιες επενδύσεις. Τα υπόλοιπα -και είναι σημαντικά, παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ- είναι ιδιωτικές επενδύσεις. Θα μεγεθυνθεί συνολικά ο πλούτος της Περιφέρειας κατά 13 δισεκατομμύρια.

Μιλήσαμε, σήμερα, στην Περιφέρεια για ένα πρόγραμμα, δεν θα το διατρέξω όλο στη λεπτομέρειά του, θα φωτογραφήσω μόνο τους βασικούς του άξονες. Μιλήσαμε για 7 στόχους: Πύκνωση των αρδευτικών δομών, ώστε να αναζωογονηθεί η πρωτογενής παραγωγή, να μείνουν εδώ στον τόπο τους οι νέοι μας αγρότες. Διασύνδεση μεγάλων πόλεων. Ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση. Τον αναπροσανατολισμό του πανεπιστημίου προς την τοπική οικονομία. Τη δημιουργία ενός λειτουργικού δικτύου δομών υγείας. Και τέλος και πολύ σημαντικό, την ανάδειξη του μοναδικού ιστορικού πολιτιστικού αποθέματος σε σύνδεση με την μεγάλη ανάπτυξη την οποία προεξοφλώ ότι θα έχετε στον τριτογενή τομέα, στον τουρισμό μας.

Είναι έργα τα οποία κατανέμονται σε 16 μεγάλες κατηγορίες. Τρεις παρεμβάσεις υπερτοπικού ενδιαφέροντος αλλάζουν, συνολικά, τον οικονομικό και παραγωγικό χάρτη της Πελοποννήσου. Αναλύθηκαν διεξοδικά το πρωί. Είμαι σίγουρος ότι θα συζητηθούν και διεξοδικά τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες. Θα αναφερθώ ενδεικτικά σε κάποια στα οποία, ωστόσο, αποτυπώνεται η συνολική μας αντίληψη που διαπερνά όλες τις δράσεις μας.

Ξεκινώ. Έντεκα μεγάλα αρδευτικά έργα, κόστους άνω των 350.000.000 ευρώ. Πιο εμβληματικό είναι το ΣΔΙΤ στο φράγμα του Μηναγιώτικου. Και το δίκτυο 35.000 στρεμμάτων στην Πύλο, με ωφελούμενους 3.500 αγρότες. Το φράγμα Ασωπού, στην Κορινθία, θα δίνει νερό σε 50.000 στρέμματα, ανακουφίζοντας άλλους 5.000 παραγωγούς. Στη Λακωνία, το φράγμα της Κελεφίνας. Και τέλος τα δίκτυα της λίμνης Τάκα, που θα αρδεύει 25.000 στρέμματα για 3.000 αγρότες στην Αρκαδία.

Μιλάμε για την αναζωογόνηση σχεδόν 150.000 στρεμμάτων εύφορης γης στην Πελοπόννησο. Θα βελτιώσουν την ζωή 15.000 παραγωγών αναβαθμίζοντας, ταυτόχρονα, την ποσότητα και την ποιότητα των τοπικών προϊόντων. Είναι υποδομές που έχουν χρονοδιάγραμμα κατασκευής και θα παραδίδονται σταδιακά μέχρι το 2025. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχω κουραστεί να πηγαίνω σε όλη την επικράτεια και να βλέπω μισοτελειωμένα αρδευτικά έργα. Φράγματα τα οποία δεν ολοκληρώθηκαν λόγω αστοχιών, όπως στον Ασωπό. Ή φράγματα τα οποία ολοκληρώθηκαν, όπως στα Φιλιατρά, είναι γεμάτα και δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε γιατί πολύ απλά κανείς δεν προνόησε να φτιάξει τα αρδευτικά δίκτυα.

Θέλουμε, λοιπόν, ολοκληρωμένα έργα και θέλουμε το χρήμα του Έλληνα αλλά και του Ευρωπαίου φορολογούμενου, που χρηματοδότησε αυτά τα έργα, να πιάνει πραγματικό τόπο. Και κυρίως οι αγρότες μας, οι αγρότες της Πελοποννήσου, να έχουν το νερό που χρειάζονται προκειμένου να μπορεί ο πρωτογενής τομέας εδώ, στην Πελοπόννησο, να απογειωθεί.

Όπως εξίσου σημαντικά -τα είχαμε συζητήσει εκτενώς με τον Περιφερειάρχη- είναι συνολικά τα 12 έργα διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων. Σχεδόν 200 εκατομμύρια θα διατεθούν σε αυτά. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από μένα πόσο η Πελοπόννησος έχει ταλαιπωρηθεί από την ντροπή των παράνομων χωματερών.

Εδώ, η μονάδα της Αρκαδίας θα λειτουργήσει κανονικά τον Μάρτιο του ‘23, το εργοστάσιο της Μεσσηνίας στο τέλος της ίδιας χρονιάς και η μονάδα της Λακωνίας ως τον Μάρτιο του ‘24.

Και αυτό σημαίνει ότι το μεγάλο ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου βρίσκεται πια σε τροχιά υλοποίησης και σταματούν έτσι τα ευρωπαϊκά πρόστιμα για την ανεξέλεγκτη ταφή των απορριμμάτων και γίνεται και παρελθόν μια κακή, άθλια τολμώ να πω, εικόνα συνολικά της Περιφέρειας.

Συνεχίζω με τα μεγάλα οδικά έργα, που θα απορροφήσουν σχεδόν μισό δισεκατομμύριο. Πιο σημαντικό ίσως από αυτά: αρτηρία Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη. Περιμένω τα πρώτα εργοτάξια εντός των επόμενων μηνών. Η παράκαμψη της Γιάλοβα, -ήδη αξιολογούνται οι προσφορές των αναδόχων, αλλά και το δίκτυο που θα ενώσει τον αρχαιολογικό της Νεμέας, των Μυκηνών και των Δερβενακίων με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τριπόλεως, μια χρόνια εκκρεμότητα που αφορά την Αργολίδα.

Και βέβαια γνωρίζω ότι υπάρχει και μια μεγάλη εκκρεμότητα που αφορά τη Δυτική Μεσσηνία: Πύργος-Τσακώνα-Καλό Νερό. Έχω ζητήσει από τους αρμόδιους τάχιστη επιτάχυνση των μελετών, ώστε να γνωρίζουμε ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος για να ολοκληρωθεί και αυτό το πολύ σημαντικό οδικό έργο για τη Δυτική Πελοπόννησο.

Διαπιστώνετε ότι κάθε ξεχωριστό έργο, ενώ υπηρετεί προφανώς τον τομέα του, συναντά άλλα, ώστε να συμβάλλουν από κοινού σε ένα ενιαίο αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει και για το σχέδιό μας για τις υποδομές: αναβάθμιση των μαρινών σε Πύλο, σε Ναύπλιο, σε Μονεμβασία. Αυτή συνδέεται με την ίδρυση νέας Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Νεάπολη Λακωνίας και την ανέγερση δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού στη Μεσσηνία.

Το ίδιο και στην εκπαίδευση. Τα εννέα ενταγμένα έργα για επεκτάσεις σχολικών μονάδων συνδέονται με τη δουλειά που γίνεται στο πανεπιστήμιο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να καινοτομήσει περισσότερο και να συνδεθεί ακόμα πιο αποτελεσματικά με την τοπική οικονομία.

Υπάρχει μεγάλη πρόταση για να ένα έργο ύψους 54 εκατομμυρίων ευρώ για την ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου Βιοοικονομίας και την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής, τη δημιουργία Πράσινου Κέντρου Δεδομένων και Έρευνας, ενώ πέντε κόμβοι μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημίων μπορούν να ιδρυθούν σε Τρίπολη, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Σπάρτη και Κόρινθο.

Για την υγεία, το σχέδιο προβλέπει 36 έργα συνολικά, προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων. Πέρα από τις προσλήψεις σε υγειονομικό δυναμικό της Πελοποννήσου, δρομολογείται σημαντικό έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης: ανακαίνιση των περισσότερων νοσοκομειακών δομών και των κέντρων υγείας.

Το Νοσοκομείο Τρίπολης ενδυναμώνεται και αναβαθμίζεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Περιφέρειας και επικουρικά του Νοσοκομείου Κορίνθου.

Και βέβαια θέλω να αποδώσω ξεχωριστή σημασία στο μεγάλο έργο του εθνικού μας ευεργέτη, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: το καινούργιο Νοσοκομείο της Σπάρτης, ένα πραγματικό κόσμημα. Θα λειτουργήσει το 2026 και πιστεύω ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς. Υπόδειγμα για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα νοσοκομεία μας από εδώ και στο εξής.

Μια τελευταία κουβέντα για τον πολιτισμό μας. Το έργο το οποίο γίνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, με τη συνεργασία και τη συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας, είναι πραγματικά εξαιρετικά πλούσιο. Ίσως πλουσιότερο από ό,τι συμβαίνει σε οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια της χώρας, αγαπητέ Παναγιώτη (Νίκα). Με παρεμβάσεις στον Μυστρά, στην αρχαία Μεσσήνη, στην Ακρόπολη της Τίρυνθας, στο αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, στο μουσείο της Πύλου, στην πόλη και στο κάστρο της Μονεμβασιάς, όπως και σε εκείνο της Κορώνης. Υπό μελέτη νέα μουσεία σε Σπάρτη, Μεσσήνη και Μεγαλόπολη, ενώ σχεδιάζονται δράσεις που θα εντάξουν όλα τα αξιοθέατα της περιοχής σε τουριστικά προγράμματα.

Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Πελοπόννησο έχει τεράστια δυναμική. Αυτό το οποίο έγινε με τόσο μεγάλη επιτυχία στην Πύλο, αυτή η εμβληματική επένδυση που μας άνοιξε -τολμώ να πω- τα μάτια στο πώς μπορούμε να δημιουργούμε νέες τουριστικές υποδομές με σεβασμό στο περιβάλλον, συνδέεται άμεσα με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και με τον ποιοτικό πρωτογενή τομέα.

Διότι οι καινούργιες ξενοδοχειακές υποδομές θέλουν να διευρύνουν την τουριστική τους περίοδο. Άρα έχουν κάθε ενδιαφέρον να μπορούν να προσφέρουν εκτός από την πρόσβαση στις πανέμορφες παραλίες και άλλες εμπειρίες, είτε αυτές είναι πολιτιστικές είτε αυτές είναι γαστρονομικές, είτε αυτές είναι περιπατητικές.

Αυτό είναι το μοντέλο το οποίο οραματιζόμαστε συνολικά για την Πελοπόννησο. Και δημόσιος τομέας μαζί με ιδιώτες επενδυτές είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι μπορούμε να το κάνουμε πράξη. Γι’ αυτό όμως χρειάζονται και ορισμένες παρεμβάσεις εθνικής εμβέλειας, με πιο σημαντική την παρέμβασή μας στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο αποφασίσαμε να το ιδιωτικοποιήσουμε αυτοτελώς, με ορίζοντα υλοποίησης του σχετικού διαγωνισμού μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ένα δεύτερο έργο σημαντικό, υπερτοπικού θα έλεγα χαρακτήρα, είναι η αποκατάσταση του Ισθμού της Κορίνθου. Στον Ισθμό, στη Διώρυγα της Κορίνθου δεν είχε γίνει καμία εργασία συντήρησης για παραπάνω από 100 χρόνια. Θα μας έπεφτε στην κυριολεξία η Διώρυγα στο κεφάλι εάν δεν κάναμε τις παρεμβάσεις. Όμως, οι παρεμβάσεις γίνονται σε ένα εξαιρετικά σύνθετο τεχνικό έργο και η Διώρυγα παραμένει ανοιχτή τους καλοκαιρινούς μήνες για να μπορεί να εξυπηρετεί τα σκάφη που πηγαίνουν από το Ιόνιο προς το Αιγαίο και αντιστρόφως.

Αλλά ταυτόχρονα έχουμε συζητήσει και με τον Περιφερειάρχη πώς θα αξιοποιήσουμε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία της Διώρυγας, ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένας μεγάλος εμπορικός και ψυχαγωγικός κόμβος.

Τρίτον, θέλω να μιλήσω σύντομα για ένα θέμα το οποίο έχει μια ξεχωριστή ευαισθησία την οποία συμμερίζομαι και προσωπικά.

Κάνουμε πάντα μία μεγάλη συζήτηση για το πού θα τοποθετηθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και είναι δεδομένο ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερες ανεμογεννήτριες και περισσότερα φωτοβολταϊκά για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο.

Όμως προσοχή: οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε σημεία που να υποβαθμίζουν το μοναδικό φυσικό περιβάλλον κάθε περιοχής. Είναι οριστική μου απόφαση το όρος Μαίναλο να ενταχθεί στο δίκτυο των «Απάτητων Βουνών», ώστε σε μία περίμετρο 40 χιλιομέτρων αυτό το θαύμα της φύσης, αυτό το καμάρι της περιοχής, να προστατευτεί μια για πάντα από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και παρεμβάσεις. Φύση και ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζουν σε αρμονία.

Κυρίες και κύριοι, μόλις περιέγραψα τη συνολική εικόνα της χώρας μας στη διεθνή συγκυρία, το έργο που επιτελείται -παρά τις δυσκολίες- αλλά και το όραμά μας για την Ελλάδα του 2030, πυλώνας του οποίου είναι η Αρκαδία και η Πελοπόννησος συνολικά.

Περιέγραψα μία Ελλάδα που, όπως λέει το σύνθημά μας, αλλάζει.

Έχετε συνεπώς μπροστά σας ανάγλυφη, τόσο την τροχιά που διέγραψε η πατρίδα μας αυτά τα τριάμισι χρόνια, όσο και τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται για την επόμενη δεκαετία. Και βαδίζοντας πια προς τις εκλογές του 2023 οι πολίτες συγκρίνουν και κρίνουν.

Και είμαι σίγουρος ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βλέπουν καθαρά, αντιλαμβάνονται σωστά και σκέφτονται συνετά. Έχοντας ζήσει μία καταιγίδα  ψέματος, φόρων, περικοπών και απόλυτης διαχειριστικής ανικανότητας εκτιμούν τα χρόνια της οικονομικής ανάκαμψης, της σιγουριάς και της εθνικής αξιοπρέπειας που ακολούθησαν.

Βίωσαν αλλεπάλληλες κρίσεις και ξέρουν ποιος μπορεί να τις ξεπερνά νικηφόρα. Και αν εντοπίζουν αστοχίες, όπως συχνά λέω, προτιμούν μια καλή κυβέρνηση που κάνει και λάθη από μια τελείως λάθος κυβέρνηση.

Αυτό συμβαίνει και τώρα. Οι πολίτες, αν και «πολιορκούνται» από τις συνέπειες της ενεργειακής έκρηξης και των διεθνών ανατιμήσεων, γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για μια εθνική ιδιαιτερότητα. Γνωρίζουν ότι η ακρίβεια δεν είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη». Γνωρίζουν ότι είναι μια παγκόσμια περιπέτεια στην οποία η πατρίδα μας αντιστέκεται όσο καλύτερα μπορεί.

Γι’ αυτό και εμπιστεύονται μια κυβέρνηση που κατορθώνει κάθε φορά, παρά τις δυσκολίες, να περνά τον τόπο στην «απέναντι όχθη». Μια όχθη για την οποία σάς μίλησα. Δεν ρισκάρουν, λοιπόν, ό,τι έχουν κερδίσει.

Όμως ακριβώς, προσέξτε, για τους ίδιους λόγους οι αντίπαλοι μας επιδιώκουν συνειδητά να δηλητηριάσουν το πολιτικό κλίμα. Δεν είναι η πρώτη φορά. Όταν αμυνόμασταν στις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο εκείνοι ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα, επινοώντας ανύπαρκτα θύματα. Όταν η χώρα πολεμούσε την πανδημία αυτοί κατηγορούσαν τα εμβόλια, ότι δήθεν δεν υπήρχαν. Και όταν εμείς θωρακίζαμε την άμυνά μας με Rafale και φρεγάτες εκείνοι καταψήφιζαν τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σήμερα μάλιστα, νωρίς-νωρίς, ο κ. Τσίπρας πήγε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Να κάνει τι; Για να εμπλέξει ακόμα και το στράτευμα στα σενάρια του περί δήθεν υποκλοπών.

Ζήτησε, προσέξτε, λέει, σεβασμό προς τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα. Ποιος; Αυτός που αντιτάχθηκε σε όλες τις εθνικές αμυντικές συμφωνίες; Αυτός που είπε όχι στις αμυντικές δαπάνες; Όχι στα μαχητικά αεροσκάφη; Όχι στις φρεγάτες;

Έλεος πια! Έλεος με την υποκρισία! Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ακεραιότητά της και στην αποτελεσματικότητά της. Στο μεταξύ, όμως, δεν μπορούν όλα να γίνονται εργαλεία στο όνομα του κάθε πρόσκαιρου κομματικού συμφέροντος.

Επιτέλους ας καταλάβουν κάποιοι ότι το κομματικό καθήκον σταματάει εκεί που ξεκινά το εθνικό καθήκον. Και αυτή η κυβέρνηση το αποδεικνύει καθημερινά. Αποδεικνύει καθημερινά τον πατριωτισμό της. Δεν θα δεχτεί παιχνίδια με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ούτε θα δεχθούμε και μαθήματα από αυτούς που δυστυχώς -λυπάμαι που το λέω- είναι η θλιβερή εξαίρεση στα εθνικά μέτωπα. Δυστυχώς στην πατρίδα μας έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που λέει «όχι σε όλα» και «ναι στο τίποτα», την οποία όπως δηλώνει θα προτιμούσε στην εξουσία ο κ. Erdoğan. Αλλά έχει εμένα απέναντί του.

Έχει μια χώρα που επιζητεί τον διάλογο, αλλά όπως έχω πει πολλές φορές δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο. Έχει μια χώρα που εφαρμόζει στην πράξη και όχι στα λόγια τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αποδεικνύουν και οι έρευνες υδρογονανθράκων που ξεκίνησαν ήδη και διεξάγονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.

Αλλά, προσέξτε, δεν υπάρχει μόνο διαφορά ως προς την εθνική μας στρατηγική, υπάρχει χάσμα που μας χωρίζει και στην οικονομία. Αναρωτιέμαι, ποια σχέση έχει αυτός που έκλεισε τις τράπεζες και τσάκισε στους φόρους τη μεσαία τάξη με εκείνον που μείωσε τα βάρη, στήριξε το εισόδημα και έφερε νέες δουλειές;

Και τι συνάφεια μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε ένα κόμμα που επιμένει και σήμερα ακόμα στο σύνθημα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και σε μια παράταξη που ζητά και το αποδεικνύει έμπρακτα ανάπτυξη για όλους; Είναι ακριβώς η διαφορά ανάμεσα σε δύο επιλογές: ή δεύτερη φορά στη συμφορά ή δεύτερη εντολή στην προκοπή.

Είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου και πάντα φροντίζω να απαντώ και όχι να προκαλώ. Και πρέπει να σας πω ότι αφήνω σε άλλους την εύκολη λασπομαχία. Είμαι εδώ εξ αρχής, όπως το είπα από την πρώτη στιγμή που μου εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός, για να ενώσω. Είμαι εδώ για να εξηγήσω, είμαι εδώ για να πείσω. Εμπιστεύομαι την κρίση και τη λογική των πολιτών.

Είμαι εδώ όμως και για να ακούσω, πάντα. Δεν υπάρχει αποτέλεσμα μακριά από την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει πολιτική έξω από την κοινωνία. Και πολύ περισσότερο σε μια συγκυρία που απαιτεί όσο ποτέ εθνική συσπείρωση και συμπόρευση πολιτείας και πολιτών.

Φίλες και φίλοι, κλείνω με τις εξής παρατηρήσεις. Σε λίγο καιρό δεν θα συναντηθούμε μόνο με μία από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης. Θα συναντηθούμε και με τον «ύπουλο ύφαλο» της απλής αναλογικής που ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω του, ποντάροντας ότι θα ναυαγήσει πάνω του το εθνικό μας σκάφος. Να βυθιστούμε πάλι στην ακυβερνησία και στις περιπέτειες.

Γι’ αυτό και δεν πρέπει να μιλάμε για διπλές εκλογές αλλά μόνο για εθνικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρές ψήφους, για δήθεν μηνύματα. Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη δύσκολη μέρα. Εκεί θα εκφραστεί η πραγματική βούληση και επιλογή του μυαλού αλλά και της καρδιάς μας. Και εφόσον χρειαστεί -που εκτιμώ ότι θα χρειαστεί δεύτερη κάλπη- θα έρθει μετά για να κάνει πιο ισχυρή και πιο λειτουργική αυτή την επιλογή.

Το ψηφοδέλτιο λοιπόν είναι ένα και σταθερό: αυτό που θα κάνει αυτοδύναμη την Ελλάδα και Κυβέρνηση ξανά τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί κάναμε πολλά, αλλά ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα.

Σήμερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια ούτε κάποιων άγνωστων πολύχρωμων πειραμάτων ούτε ενός πολιτικού κομφούζιου διαρκούς αστάθειας. Και σίγουρα δεν μπορεί, δεν πρέπει οι αυριανές αποφάσεις και δράσεις μιας Κυβέρνησης να ατονούν και να χάνονται στους διαδρόμους κομματικών παζαριών.

Αντίθετα, οι διεθνείς συνθήκες αλλά και οι εθνικές ανάγκες απαιτούν και καθαρές λύσεις και καθαρούς ορίζοντες. Όποιος το αρνείται σπέρνει τη σύγχυση, σε στιγμές που αυτό δεν επιτρέπεται.

Υψώνουμε, λοιπόν, τη σημαία που έχει το δικό μας κόμμα, αλλά το ρεύμα το οποίο εκφράζουμε δεν έχει μόνο ένα χρώμα: το γαλάζιο. Συσπειρώνουμε κάθε πολίτη που πιστεύει στον υπεύθυνο πατριωτισμό, αλλά και στον δημιουργικό εκσυγχρονισμό.

Και το δίλημμα είναι από τώρα σαφές: πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Ποιος μπορεί τελικά να ξεπερνά κρίσεις, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την οικονομία και θωρακίζοντας την πατρίδα και την κοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας; Ας μην κρυβόμαστε, σε αυτό θα κληθεί να απαντήσει τελικά αύριο ο πολίτης.

Γι’ αυτό και το ερώτημα που έχω θέσει, «αν όχι εμείς τότε ποιος», ποια είναι επιτέλους η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης εκτός από αυτήν, που με ευθύτητα και με ειλικρίνεια προτάσσει η Νέα Δημοκρατία; Αυτό το ερώτημα θα μάς πάει μέχρι την επόμενη μέρα και ισχύει απόλυτα.

Όπως απόλυτα ισχύει και η πεποίθησή μου ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα απαντήσουν με μία ψήφο που μέσα της κρύβει τρεις λέξεις με τεράστιο εθνικό βάρος: Σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια. Είναι αυτό που χρειάζεται η Πατρίδα και αυτό που θα κατακτήσουμε ενωμένοι.

Και σε αυτόν τον αγώνα οι Αρκάδες οφείλουν, αγαπητέ μου Κώστα, να συμμετέχουν πρώτοι. Κατοικούν άλλωστε στην ευδαίμονα γη της αρχαιότητας, αλλά και στο παρελθόν της φαντασιακής Αρκαδίας, ως συμβόλου ενός ειδυλλιακού τόπου αρμονίας και γαλήνης για μορφές όπως ο Schiller και ο Goethe.

Από δω λοιπόν, από την περιοχή που ο μύθος συναντά την πραγματικότητα, ας κάνουμε πράξη το δικό μας όραμα και από δω που η Ιστορία παραφυλά σε κάθε γωνιά, ας γράψουμε μαζί τη δική μας ιστορία.

Σάς ευχαριστώ και πάλι, σάς ευχαριστώ για τη στήριξή σας, την αγάπη σας, το χειροκρότημά σας και πάμε μαζί ενωμένοι μέχρι την τελική νίκη.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτή Κορινθίας Χρίστο Δήμα, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Κορινθίας Νίκο Ταγαρά, τον βουλευτή Αρκαδίας Κωνσταντίνο Βλάση, τον βουλευτή Αργολίδος Γιάννη Ανδριανό, τον βουλευτή Κορινθίας Κωνσταντίνο Κόλλια, τον βουλευτή Λακωνίας Νεοκλή Κρητικό και τους βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλο, Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, με τους οποίος συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις περιφέρειες τους. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης.

Προηγούμενο άρθροΤο 1ο Αστικό Πανηγύρι στη Βέροια με τον Κορυφαίο του Δημοτικού Τραγουδιού Κώστα Τζίμα!
Επόμενο άρθρο«ΓιορτάΖΟΥΜΕ ξανά όλοι ΜΑΖΙ», οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Η.Π. Νάουσας