ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Προγραμματισμός των εργασιών της Υποεπιτροπής».
Σας ευχαριστώ πολύ,κυρία Πρόεδρε.Και εγώ βέβαια με τη σειρά μου, απέναντι στον κ. Τζηκαλάγια, να σας προσκαλέσω στη λίμνηΚερκίνης.Είναι ένας σπάνιος υδροβιότοπος που προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ.Έχει μια ιδιαιτερότητα η λίμνη Κερκίνης, έχει γίνει τεχνητή λίμνη από τη δεκαετία του 1930,αρδεύει μια τεράστια έκταση του κάμπου του νομού Σερρών, αλλά κυρίως έχει πάνω από 187 αποδημητικά είδη πουλιών, τα οποία είναι σπάνια σε παγκόσμια κλίμακα. Υπάρχουν παρατηρητές από όλη την Ευρώπη, αλλά και από την Αμερική σε ό,τι αφορά τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και τα σπάνια νούφαρα.
Επίσης, μια άλλη ιδιαιτερότητα που μπορούμε να τις συνδέσουμε με τις λίμνες είναι ότι υπάρχει η μοναδική βουβαλοτροφεία, αν θέλετε, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.Υπάρχουν σπάνιες ράτσες βουβαλιών, τα οποία, βεβαίως εκτρέφονται περιμετρικά της λίμνης Κερκίνης και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οπότε η πρόσκληση είναι και για τη λίμνη Κερκίνης, αλλά έχουμε και τη λίμνηΠεθελινού, που φημίζεται για τους αγώνες λόγω της μορφολογίας της.
Πέρα από αυτό, θα ήταν καλό να ασχοληθούμε λίγο με τις φερτές ύλες που έρχονται από ποτάμια, από όμορες χώρες της βαλκανικής. Να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτά τα ποτάμια, που εκβάλλουν κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο.Γενικότερα, όμως,την κατάσταση των ποταμών στην Ελλάδα, που είναι ένα σημαντικό κομμάτι, να δούμε κατά πόσο είναι βεβαρημένα από τα τοξικά, από τα φυτοφάρμακα κ.ο.κ., γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας είναι το παν και στο θέμα της άρδευσης και στο θέμα της ύδρευσης.Καλό θα είναι, τουλάχιστον, να κληθούν κάποιοι πανεπιστημιακοί για τα ποτάμια, αλλά να δούμε τι γίνεται και για την απονιτροποίηση των χωραφιών. Νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε αυτή τη διαδικασία, προκειμένου εδαφολογικά να μας πουν κάποιοι επιστημονικοί φορείς σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα, γιατί, ενδεχομένως, πολλά φυτά να μην ευδοκιμούν λόγω της διαφορετικής σύστασης του εδάφους, είτε από πυρκαγιές, είτε από γεωλογικά φαινόμενα, αλλά είτε και από τη μόλυνση λόγω των φυτοφαρμάκων.
Επίσης,μπορούν να κληθούν, κυρία Πρόεδρε και διάφοροι φορείς από τους Ο.Τ.Α., προκειμένου να μας πουν τι γίνεται με την αντικατάσταση αμιάντου σε ό,τι αφορά τα δίκτυα ύδρευσης. Συνάμα,όμως, να μας πουν τι γίνεται και με τη χλωρίωση του νερού.Επειδή έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με τη χλωρίωση, αν θέλετε και μέσα από τη δημοσιογραφία, αποτελέσματα ακόμη από τη χλωρίωση του νερού δεν έχουμε απτά στα χέρια μας.Υπάρχει η χλωρίωση του νερού, η οποία είναι αναγκαία να γίνει. Υπάρχουν,όμως και κάποιες μελέτες, ενδεχομένως, να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται κάποια δίκτυα ύδρευσης σε ό,τι αφορά και το βιολογικό καθαρισμό, αλλά κυρίως με την αντικατάσταση σε σωλήνες αμιάντου.
Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που πρέπει να το βάλουμε ως παράμετρο μια και είμαστε η Επιτροπή Υδατικών Πόρων, είναι κατά πόσο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε – το έχουμε πει πολλές φορές – και κατά πόσο μπορούμε να αξιοποιήσουμε το βρόχινο νερό μέσα και από δυνατότητες που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.Σε αυτό, ενδεχομένως, να μπορούν να μας μιλήσουν και οι Ευρωβουλευτές για το «HORIZONEUROPE»ή γενικότερα για τους ταμιευτήρες βρόχινου νερού σαν αποθηκευτικούς ταμιευτήρες, που θα λύσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα σε κάποιες περιοχές και κυρίως νησιωτικές. Αν μπορεί η Ελλάδα, να αδράξει αυτή την ευκαιρία, να προχωρήσει σε μελέτες, διότι τρέχει ο χρονικός ορίζοντας, αν θυμάμαι είναι μέχρι το 2027. Είναι κάτι που το ζητούν τα νησιά, προκειμένου το βρόχινο νερό να μην πηγαίνει χαμένο και να επιλύσει αυτό το σημαντικό ζήτημα.Νομίζω ότι είναι θέματα που αφορούν και τον αγροτικοκτηνοτροφικό τομέα.
Είπαμε τι γίνεται με την άρδευση κυρίως των χωραφιών, αλλά αν μπορούν κάποιοι επιστημονικοί φορείς να μας πουν για κάποιες άλλες μεθόδους.Πέρα από την απλή απονιτροποίηση, που είπα πριν,αλλά και τους πολλούς ορίζοντες, διότι, για παράδειγμα,με το παραδοσιακό καρούλι χάνεται αρκετό νερό και θα πρέπει να πάμε σε άλλες νέες επιστημονικές μεθόδους. Σε αυτό θα πρότεινα να κληθούν και κάποιοι άνθρωποι από τονΤοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), που γενικότερα ζουν και βιώνουν το πρόβλημα των αγροτών κυρίως με την άρδευση, διότι και το νερό, πλέον, είναι και πολύ χρήσιμο, αλλά πέρα από αυτό πρέπει να μην έχουμε την αλόγιστη χρήση για τους γνωστούς λόγους.Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) το βιώνουν αυτό το πρόβλημα καθημερινά και, ενδεχομένως, θα μπορούσαν να μας δώσουν περισσότερα στοιχεία.
Αυτό που είπα για τα ποτάμια και κυρίως από άλλες βαλκανικές χώρες, δεν ξέρω αν μπορούν να τρέχουν κάποια προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, είτε με χώρατης Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Βουλγαρία, είτε με άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να δούμε πως μπορούμε να προστατέψουμε τη χλωρίδα, την πανίδα της περιοχής, αλλά κυρίως τα ποτάμια να είναι καθαρά, γιατί είναι ένας κύριος αγωγός νερού για την άρδευση, τουλάχιστον, σε πεδιάδες της Βόρειας Ελλάδας, της Μακεδονίας, αλλά και τα ποτάμια που πηγάζουν εντός της Ελλάδος και εκβάλλουν μέσα στην Ελλάδα, στις εκβολές τους, να δούμε ακριβώς σε τι κατάσταση είναι και αυτό.Έγιναν αρκετές μελέτες κυρίως από το Πανεπιστήμιο Βορείου Αιγαίου και δυστυχώς, έχουν βάλει αρκετά τοξικά στα ποτάμια.Κάτι πρέπει να γίνει για αυτό, γιατί είναι ως μελλοντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές, γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας είναι το παν.
Κλείνοντας υπάρχουν κάποια σημεία αιγιαλού, πανελλαδικά, όπου εκεί έχουμε κάποιους χειμάρρους που δεν υπάρχει η διευθέτηση της κοίτης των χειμάρρων αυτών και πολλές φορές έχουν ακουστεί για αστικά λύματα, κυρίως από κάποια εργοστάσια που βρίσκονται εντός της κατοικημένης περιοχής ή τουλάχιστον μολύνονται αυτά και με χειρουργικά απόβλητα, αν θέλετε, κατά περιόδους. Να δούμε σε τι κατάσταση είναι ο αιγιαλός της Ελλάδας από πλευράς από αυτούς τους ανεξέλεγκτους χείμαρρους, οι οποίοι πολλές φορές, δυστυχώς, μεταφέρουν επικίνδυνες ύλες πέρα από τη φύση, αλλά και από μία βιομηχανική ρύπανση που υπάρχει στην περιοχή. Κάπως έτσι, τουλάχιστον εγώ, τα δρομολογούν και τα σταχυολογώ για να σκιαγραφήσουμε κάποια ζητήματα που πρέπει να βάλουμε στην Επιτροπή στους υπόλοιπους μήνες, όπως είπαν και οι συνάδελφοι που είναι σημαντικά τα θέματα, που πρέπει να ασχοληθεί μια σημαντική Υποεπιτροπή, όπως είναι η Υποεπιτροπή, γενικότερα η δικιά μας που ηγείστε, κυρία Πρόεδρε, των Υδατικών Πόρων. Πρέπει νομίζω κάτι να μην διαλάθει της προσοχής μας και μάλιστα σε αυτό θα πρέπει να πιεστεί η Επιτροπή, αν θέλετε, γιατί πρέπει να αλλάξει νόμος και θα αναφερθώ στη γεωθερμία. Η γεωθερμία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Πρέπει να το δούμε με τους ειδικούς, διότι αυτό που έχει υποσχεθεί παλαιότερα που συζητούσαμε και Υπουργοί, όπως ο κύριος Βορίδης, ο κύριος Κικίλιας, να το δουν λίγο το ζήτημα, διότι η γεωθερμία σήμερα αποτελεί μεταλλευτική δραστηριότητα. Είναι ένας πεπαλαιωμένος νόμος. Δεν ανήκει στις ΑΠΕ, δεν ανήκει στις ανανεώσιμες πηγές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν κάποιες γεωτρήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αγρότες με το γεωθερμικό πεδίο για να πάνε σε οργανωμένα θερμοκήπια και σε οργανωμένη παραγωγή, τουλάχιστον σε επιτραπέζια προϊόντα και όχι μόνο.
Τι γίνεται όμως; Πρέπει να παρθεί μία άδεια από τον ΙΓΜΕ, δηλαδή, από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Συνάμα, κάποια οικόπεδα, για παράδειγμα, στη Βισαλτία, εμείς στη Νιγρίτα και στην Ηράκλεια και στο Σιδηρόκαστρο, έχουμε ένα πολύ δυνατό γεωθερμικό πεδίο. Εκεί,όμως, αντιμετωπίζονται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, κωλυσιεργούν και δεν μπορούν να υπερκεράσουν κάποια τυπικά εμπόδια βάσει του νόμου οι αγρότες μας, προκειμένου να κάνουν γεώτρηση. Για παράδειγμα, η γεώτρηση πρέπει να πάρει άδεια από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, το οικόπεδο ανήκει στον ΕΟΤ,στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, οπότε, αντιλαμβάνεστε, πέφτουν σε μία δαιδαλώδη διαδικασία,από τον Άννα στον Καϊάφα.Αν ο νόμος αλλάξει και τροποποιηθεί και υπάρχει, ξέρετε, ένας δήμος πρότυπο σε αυτό, είναι ο δήμος Νέστου στην περιοχή της Καβάλας, από το Σάββατον Μιχαηλίδη τον εκεί Δήμαρχο, ο οποίος είχε οργανώσει θερμοκήπια με τη γεωθερμία, αν αλλάξει, όμως, ο νόμος και πρέπει να το κάνει πρόταση δική μας η επιτροπή και προκειμένου η γεωθερμία να μην είναι πλέον μεταλλευτική δραστηριότητα, να είναι ΑΠΕ, θα αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα στον αγροτικό τομέα.
Επίσης, αυτό που βάλατε για τον ιαματικό τουρισμό, είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι ο ιαματικός τουρισμός είναι και με τον θεραπευτικό τουρισμό, είναι και με την ανάπτυξη μιας περιοχής, που το έχουμε δει, όπως έχουμε και εμείς ιαματικά λουτρά, στο Άγκιστρο, στο Σιδηρόκαστρο και στη Νιγρίτα. Πέρα από την επισκεψιμότητα, συνδέεται η γεωθερμία μαζί και με τον ιαματικό τουρισμό, οπότε θα μπορούσαμε να το δούμε, γιατί νομίζω έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν και στη Βουλή και είναι πάρα πολύ μεγάλος ο κύκλος εργασιών και οι άνθρωποι που σχετίζονται γύρω από τον ιαματικό τουρισμό πανευρωπαϊκά και δεν το έχουμε αξιοποιήσει ως θα έπρεπε, στο έπακρο, δηλαδή, πρέπει να αξιοποιηθεί και στη χώρα μας και είναι πολύ σωστό αυτό που το βάζετε, απλά, εγώ συμπληρώνω, ότι η γεωθερμία, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα θέμα ειδικά, μία συνεδρίαση ή και περισσότερο αν χρειαστεί, να μας πουν και οι επιστήμονες τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε το νόμο και να απλοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία, για να αξιοποιηθεί στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα η γεωθερμία.