Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», κατέθεσε ερώτηση στην Επιτροπή σχετικά με την έλλειψη εργατικών χεριών στις ελληνικές αγροτικές εργασίες.
Αναφερόμενος σε μία σειρά ζητημάτων που επισπεύδουν ιδιαιτέρως τη συγκομιδή ελιάς, καθώς και τη δύσκολη συγκομιδή εσπεριδοειδών που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, ο κ. Φράγκος επισημαίνει ότι η απώλεια εργατικών χεριών, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής για τους Έλληνες αγρότες, θα επιφέρει σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους και, πιθανώς, να οδηγήσει κάποιους αγρότες ακόμα και στην ανεργία.
Απευθυνόμενος στην Επιτροπή, ο Εμμανουήλ Φράγκος αναφέρεται στον μηχανισμό SURE για προσωρινή στήριξη, για την αντιμετώπιση των κινδύνων ανεργίας, έστω και με μερική επιδότηση της αγροτικής εργασίας. Επιπλέον, η πλήρης/μερική ελάφρυνση της φορολογίας και η πλήρης/μερική επιδότηση των εργασιακών εισφορών στις προσλήψεις θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σημερινών στενών οικονομικών περιθωρίων των αγροτών.
Η ελληνική αγροτική παραγωγή πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Όταν παράγεις, μπορείς να ζήσεις. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον καθημερινό μας αγώνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το παρόν και το μέλλον του Έλληνα αγρότη.
Ακολουθεί η ερώτηση του Ευρωβουλευτή:
Στην Ελλάδα είμαστε στα αρχικά στάδια της συγκομιδής ελαιοποιήσιμων ελιών και πλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών.
Στο μεταξύ οι καιρικές συνθήκες βοηθούν τις δακοπροσβολές, πιέζοντας τους ελαιοπαραγωγούς να επισπεύσουν τη συγκομιδή ελιάς για να μην πληγεί η παραγωγή τους
Με την έναρξη της συγκομιδής εσπεριδοειδών, η κατάσταση θα γίνει ακόμα δυσκολότερη για τους μικρούς κλήρους που έχουν δύο από τις βασικές καλλιέργειες στην Ελλάδα.
Τα μεροκάματα προσεγγίζουν τα 45-50 ευρώ και πλέον προσλαμβάνονται εργάτες χωρίς καμία εμπειρία.
Η απώλεια εργατικών χεριών αποτελεί συνάρτηση της ελκυστικότητας άλλων αγορών εργασίας εντός της ενιαίας αγοράς. Επιπλέον, η αύξηση του κόστους παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι αγρότες συνδέεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Η μη-αποτελεσματική συγκομιδή της ελληνικής παραγωγής θα επιφέρει απώλεια εισοδημάτων για τους παραγωγούς και κρατικών φορολογικών εσόδων.
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαύλο κύκλο μείωσης εισοδημάτων των παραγωγών που δυστυχώς κάποιοι φαίνεται να οδηγούνται στην ανεργία.
Κατά την περίοδο της κρίσης COVID-19 παρουσιάστηκε ο μηχανισμός SURE για προσωρινή στήριξη για την αντιμετώπισης των κινδύνων ανεργίας.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1) Θεωρεί ότι η παρούσα συγκυρία για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα, απαιτεί χρηματοδότηση από τον SURE, ώστε να υπάρχει έστω μερική επιδότηση της αγροτικής εργασίας;
2) Συμφωνεί ότι η πλήρης/μερική ελάφρυνση της φορολογίας και η πλήρης/μερική επιδότηση των εργασιακών εισφορών στις προσλήψεις θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σημερινών στενών οικονομικών περιθωρίων των αγροτών;