Ν. Γιαννακοπούλου: « Έστω κι ένα παιδί να προστατευθεί επιτυχώς, από τη σημερινή μας συζήτηση, το όφελος όλων μας θα είναι τεράστιο.»
Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Ενσωμάτωση στην εθνική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απρίλιου 2019 για την τροποποίηση της απόφασης – πλαισίου 2009/315/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS), και για την αντικατάσταση της απόφασης 2009/316/ΔΕΥ του Συμβουλίου (L 151) και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» , τοποθετήθηκε η Ειδική Αγορήτρια και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.
Η κα. Γιαννακοπούλου ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στην σημερινή 49η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, λέγοντας:
« Τιμούμε σήμερα τα 49 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, αυτή την κορυφαία και ηρωική στιγμή αντίστασης κατά της επτάχρονης στρατιωτικό φασιστικής δικτατορίας. Τιμούμε τους νεκρούς της Εξέγερσης, όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν για την Δημοκρατία. Η Εξέγερση αυτή σηματοδότησε την αφύπνιση ευρύτερων δυνάμεων κατά της Χούντας που οδήγησε στην πτώση της έχοντας προλάβει να προβεί στην προδοσία της Κύπρου
Σήμερα 49 ολόκληρα χρόνια μετά, γνωρίζουμε καλά ότι το 1974, η Μεταπολίτευση με την σφραγίδα και του Πολυτεχνείου σηματοδότησε την έναρξη της πιο μακρόχρονης περιόδου Δημοκρατίας και ομαλότητας στην χώρα μας που βίωσε εμφύλιο πόλεμο, ανώμαλες καταστάσεις, διώξεις, διχασμό. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου μεταφέρεται από γενιά σε γενιά διαμορφώνοντας νέους που σέβονται την Δημοκρατία, που αγαπούν την Ελευθερία, που νιώθουν αγωνιστικά σκιρτήματα και ποθούν να ζήσουν.
Σήμερα το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι να πορευτούμε σε μια χώρα Δημοκρατική με δικαιώματα και υποχρεώσεις, με θεσμούς που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να αγωνιστούμε για μια χώρα που θα βρίσκεται σε δρόμους Ανάπτυξης, με Σύγχρονη Παιδεία που δίνει εφόδια και δεξιότητες μπροστά στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, με Κοινωνικό Κράτος και σύγχρονο, ενισχυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ισονομία. Για μια περήφανη χώρα με λόγο και ρόλο, που αντιμετωπίζει κάθε κίνδυνο όπως την Τουρκική επιθετικότητα και διασφαλίζει ασφάλεια στους Έλληνες απέναντι στις σύγχρονες απειλές, τους κινδύνους της εποχής της κλιματικής κρίσης. Αυτές είναι οι προκλήσεις της εποχής και η ανταπόκριση σ΄ αυτές αποτελεί καθήκον όλων μας.
Φέτος τιμούμε αυτή την επέτειο σε ειδικές συνθήκες. Τα φαινόμενα του αυξανόμενου πληθωρισμού, της ακρίβειας και των ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης, σε κάθε καταναλωτικό προϊόν και στην ενέργεια εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί συμπιέζονται και ιδιαίτερα οι πιο ευπαθείς οικονομικά κοινωνικές ομάδες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, ενώ σειρά μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινδυνεύουν από λουκέτο. Αυτή την ώρα απαιτείται η λήψη άμεσα πιο γενναίων και αποτελεσματικών μέτρων και το άνοιγμα της συζήτησης για την αύξηση μισθών και συντάξεων που παραμένουν με οριακές αλλαγές στάσιμοι για περίπου μια δεκαετία.
Τιμή στο Πολυτεχνείο σημαίνει να πιάσουμε το ιστορικό νήμα και να δούμε τις προκλήσεις και τα προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος, να συζητήσουμε τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις για μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία, για να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό είναι το χρέος μας.
ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ!
Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στον αγώνα ενάντια στην Χούντα, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου !»
Ξεκινώντας την ομιλία της, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής μεταξύ άλλων ανέφερε : «Τόσο όμως κατά τη συζήτηση στις επιτροπές, όσο και κατά την ακρόαση των φορέων, εκεί που επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον, όλων των ομιλητών, ήταν ένα συγκεκριμένο θέμα. Το άρθρο 14 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου και ειδικά η παράγραφος 3δ, στην οποία προβλέπεται ότι θα εγγράφεται στο ποινικό μητρώο κάθε ποινική δίωξη που ασκείται όταν το έγκλημα στρέφεται σε βάρος ανηλίκου και αφορά τα αδικήματα, ανθρωποκτονίας με δόλο, έκθεσης, σωματικής βλάβης αδύναμου ατόμου, εμπορίας ανθρώπων, αρπαγής ανηλίκων, εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλημάτων οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.»
Στη συνέχεια , η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι : « Το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται σε κάθε τέτοια συζήτηση με διάθεση συνεννόησης, με πνεύμα συμμετοχής σε μια εθνική προσπάθεια για την προστασία των παιδιών μας, των παιδιών που ζουν και μεγαλώνουν στη χώρα. Δεν αντιλαμβανόμαστε τέτοιας σημασία θέματα, με όρους επικαιρότητας ή επικοινωνίας.
Διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που καινοτομούσε σε θέματα που αφορούν την προστασία της οικογένειας και των παιδιών.»
Κλείνοντας, η κα Γιαννακοπούλου δήλωσε : «Εμείς εδώ συνάδελφοι, πάντα λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, καλούμαστε να παράγουμε νομοθετικό έργο, το οποίο βεβαίως να είναι τεκμηριωμένο, αλλά με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, στόχος της οποίας, είναι η επιτυχής εφαρμογή του κάθε μέτρου και το όφελος της κοινωνίας. Και σ’ αυτήν την περίπτωση, έστω κι ένα παιδί να προστατευθεί επιτυχώς, από τη διάταξη του νομοσχεδίου,, το όφελος θα είναι τεράστιο για την κοινωνία.».
|